Örebro mister tio miljoner!

Mångmiljonsatsningen på Örebro SK och Eyravallen stoppas och i stället väljer Obol Investment att bli ny huvudsponsor - för Basketligan! Samtidigt tillkännagav Riksidrottsnämnden (Rin) att ÖSK får prövningstillstånd.
av Thomas Ejderhov


Onsdagen blev en av de mest händelserika dagarna i Örebro SK:s historia.
Riksidrottsnämnden (Rin) tog beslutet att pröva ÖSK:s ärende och klubbens hopp att få vara kvar i allsvenskan lever kvar.
Men drömmen som skulle bli en sannsaga slog tvärstopp. Jan Saradlic som bara bor några kvarter bortom Eyravallen i Örebro uppenbarade sig plötsligt för några veckor sedan och var villigt att bli räddaren i nöden.
Krisklubben ÖSK fick ett erbjudandet om tio miljoner kronor i utbyte mot att Obol Investment skulle få rättigheten till namnet Eyravallen.
Det var för bra för att vara sant, egentligen. Tyvärr, för ÖSK:s del, blev det också på det viset.

- Nu gör vi den här satsningen istället för att gå vidare med Eyravallen, bekräftade Bo Johansson i Obolo Investment i går.
Turerna har varit många sedan Jan Saradlic tillkännagav erbjudandet till ÖSK och Örebro kommun. Till slut tröt tålamodet hos Saradic och Obol med ett avslut som följd.
– Det är en för stor kulturskillnad mellan schweizisk banksekretess och svensk kommunalpolitik, säger Bo Johansson först lite diplomatiskt, sedan visar han en tydlig ilska.
Örebro kommun önskade nämligen en kreditupplysning och se bokslut från Obols affärsverksamhet. Dessförinnan var inte kommunen berett att gå in i en affär.
– Obol är ett privatägt schweiziskt företag, och ägarna är inte intresserade av att visa upp sin ekonomi, säger han till Expressen.
– Vi gör affärer överallt i hela världen och det går mycket bra, men det gick inte i Örebro.

Bo Johansson fortsätter:
– Vi trodde väl också att affären var klar, och det skulle den vara normalt sett. Jag menar, de får 10 miljoner kronor över 10 år och så är det första de gör att springa i väg och göra en kreditupplysning på oss.
- Vi hade till och med erbjudit en miljon kronor i förskott.
Bo Johansson drar slutsatsen att Örebro kommun inte trodde på Obol.
– Nej, tydligen inte. Och det är lite märkligt, eftersom vi skänkte samma belopp – lite drygt – till Syd-ostasien efter den fruktansvärda flodvågen, säger Bo Johansson.
– Det här är en väldigt låg nivå.

I stället går Obol in som ny huvudsponsor för Basketligan. Obol är sedan i höstas en av Plannja Baskets stora sponsorer och det är därigenom som kontakterna först togs. Parterna förhandlar nu om ett avtal som kommer att handla om ett mångmiljonbelopp och löpa över tre år.

I september överlämnade Bo Johansson och Jan Saradlic från det schweiziska investmentbolaget en check på en miljon kronor till Plannja. Nu väljer bolaget att gå in ännu tyngre i svensk basket och blir nya huvudsponsor för Basketligan.
Johansson, bördig från Malmberget men numer bosatt i Toronto och på vingården Coronarossa i Toscana, berättar;
- Vår målsättning är att få Basketligan riktigt sund ekonomiskt och att öka intresset för sporten i Sverige. Förhoppningen är att vi i vår roll även ska kunna hjälpa klubbarna. Att vi väljer Basketligan har bland annat att göra med att vårt samarbete med Plannja Basket, deras styrelse och klubbdirektör Lars Mosesson har fallit väldigt väl ut.

Obol har huvudkontoret i Toronto och har sedan tidigare ett samarbete med NBA. Just de sportsliga kopplingarna är något som Johansson tror kommer att hjälpa företaget.
- Det här är ett strategiskt beslut för oss, vi vill växa oss större inom basketen internationellt. Att vi nu blir huvudsponsor för en liga i Sverige hjälper oss även i USA, fortsätter han.
Förhandlingarna mellan parterna pågår, men det handlar om ett mångmiljonbelopp och en långsiktig satsning på till att börja med tre år.

Desto bättre gick det gör ÖSK i diskussionerna med RIN. I dag kom beslutet att bevilja prövningstillstånd för ÖSK:s överklagande av beslutet att inte bevilja föreningen elitlicens. Det innebär att ärendet ska prövas den 2 februari.    
- Jag kan inte berätta exakt varför vi tog det här beslutet, men jag kan säga att ärendet har en stor prejudicerande betydelse, säger Gustaf Lindstedt, tillförordnad ordförande i Rin, till TT.
- En stor seger för oss, säger Rose-Marie Frebran, Örebro SK:s vice ordförande.
- Det handlar om vår rättstrygghet. Vi har blivit felaktigt behandlade och då lägger man sig inte ner. Vi tycker att vi blivit dömda på grund av vår taskiga historia, och inte på de grunder som elitlicensnämnden ska ta hänsyn till, säger hon.

ÖSK kräver att Riksidrottsnämnden förstärker med redovisningsteknisk kompetens, vilket också
Rin:s Gustav Lindstedt tycker är rätt:
- Vi ska nu ta hjälp av en ekonomisk konsult, en auktoriserad revisor som är fristående från alla andra. En sådan hjälp är nödvändig för oss i vårt beslut, säger Lindstedt.
Fotbollsförbundet kan fram till den 21 januari lämna in sina yttranden, därefter får ÖSK chansen.
Den 2 februari avgörs saken.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.