Örebro mister tio miljoner!

Mångmiljonsatsningen på Örebro SK och Eyravallen stoppas och i stället väljer Obol Investment att bli ny huvudsponsor - för Basketligan! Samtidigt tillkännagav Riksidrottsnämnden (Rin) att ÖSK får prövningstillstånd.
av Thomas Ejderhov


Onsdagen blev en av de mest händelserika dagarna i Örebro SK:s historia.
Riksidrottsnämnden (Rin) tog beslutet att pröva ÖSK:s ärende och klubbens hopp att få vara kvar i allsvenskan lever kvar.
Men drömmen som skulle bli en sannsaga slog tvärstopp. Jan Saradlic som bara bor några kvarter bortom Eyravallen i Örebro uppenbarade sig plötsligt för några veckor sedan och var villigt att bli räddaren i nöden.
Krisklubben ÖSK fick ett erbjudandet om tio miljoner kronor i utbyte mot att Obol Investment skulle få rättigheten till namnet Eyravallen.
Det var för bra för att vara sant, egentligen. Tyvärr, för ÖSK:s del, blev det också på det viset.

- Nu gör vi den här satsningen istället för att gå vidare med Eyravallen, bekräftade Bo Johansson i Obolo Investment i går.
Turerna har varit många sedan Jan Saradlic tillkännagav erbjudandet till ÖSK och Örebro kommun. Till slut tröt tålamodet hos Saradic och Obol med ett avslut som följd.
– Det är en för stor kulturskillnad mellan schweizisk banksekretess och svensk kommunalpolitik, säger Bo Johansson först lite diplomatiskt, sedan visar han en tydlig ilska.
Örebro kommun önskade nämligen en kreditupplysning och se bokslut från Obols affärsverksamhet. Dessförinnan var inte kommunen berett att gå in i en affär.
– Obol är ett privatägt schweiziskt företag, och ägarna är inte intresserade av att visa upp sin ekonomi, säger han till Expressen.
– Vi gör affärer överallt i hela världen och det går mycket bra, men det gick inte i Örebro.

Bo Johansson fortsätter:
– Vi trodde väl också att affären var klar, och det skulle den vara normalt sett. Jag menar, de får 10 miljoner kronor över 10 år och så är det första de gör att springa i väg och göra en kreditupplysning på oss.
- Vi hade till och med erbjudit en miljon kronor i förskott.
Bo Johansson drar slutsatsen att Örebro kommun inte trodde på Obol.
– Nej, tydligen inte. Och det är lite märkligt, eftersom vi skänkte samma belopp – lite drygt – till Syd-ostasien efter den fruktansvärda flodvågen, säger Bo Johansson.
– Det här är en väldigt låg nivå.

I stället går Obol in som ny huvudsponsor för Basketligan. Obol är sedan i höstas en av Plannja Baskets stora sponsorer och det är därigenom som kontakterna först togs. Parterna förhandlar nu om ett avtal som kommer att handla om ett mångmiljonbelopp och löpa över tre år.

I september överlämnade Bo Johansson och Jan Saradlic från det schweiziska investmentbolaget en check på en miljon kronor till Plannja. Nu väljer bolaget att gå in ännu tyngre i svensk basket och blir nya huvudsponsor för Basketligan.
Johansson, bördig från Malmberget men numer bosatt i Toronto och på vingården Coronarossa i Toscana, berättar;
- Vår målsättning är att få Basketligan riktigt sund ekonomiskt och att öka intresset för sporten i Sverige. Förhoppningen är att vi i vår roll även ska kunna hjälpa klubbarna. Att vi väljer Basketligan har bland annat att göra med att vårt samarbete med Plannja Basket, deras styrelse och klubbdirektör Lars Mosesson har fallit väldigt väl ut.

Obol har huvudkontoret i Toronto och har sedan tidigare ett samarbete med NBA. Just de sportsliga kopplingarna är något som Johansson tror kommer att hjälpa företaget.
- Det här är ett strategiskt beslut för oss, vi vill växa oss större inom basketen internationellt. Att vi nu blir huvudsponsor för en liga i Sverige hjälper oss även i USA, fortsätter han.
Förhandlingarna mellan parterna pågår, men det handlar om ett mångmiljonbelopp och en långsiktig satsning på till att börja med tre år.

Desto bättre gick det gör ÖSK i diskussionerna med RIN. I dag kom beslutet att bevilja prövningstillstånd för ÖSK:s överklagande av beslutet att inte bevilja föreningen elitlicens. Det innebär att ärendet ska prövas den 2 februari.    
- Jag kan inte berätta exakt varför vi tog det här beslutet, men jag kan säga att ärendet har en stor prejudicerande betydelse, säger Gustaf Lindstedt, tillförordnad ordförande i Rin, till TT.
- En stor seger för oss, säger Rose-Marie Frebran, Örebro SK:s vice ordförande.
- Det handlar om vår rättstrygghet. Vi har blivit felaktigt behandlade och då lägger man sig inte ner. Vi tycker att vi blivit dömda på grund av vår taskiga historia, och inte på de grunder som elitlicensnämnden ska ta hänsyn till, säger hon.

ÖSK kräver att Riksidrottsnämnden förstärker med redovisningsteknisk kompetens, vilket också
Rin:s Gustav Lindstedt tycker är rätt:
- Vi ska nu ta hjälp av en ekonomisk konsult, en auktoriserad revisor som är fristående från alla andra. En sådan hjälp är nödvändig för oss i vårt beslut, säger Lindstedt.
Fotbollsförbundet kan fram till den 21 januari lämna in sina yttranden, därefter får ÖSK chansen.
Den 2 februari avgörs saken.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.