Örebro mister tio miljoner!

Mångmiljonsatsningen på Örebro SK och Eyravallen stoppas och i stället väljer Obol Investment att bli ny huvudsponsor - för Basketligan! Samtidigt tillkännagav Riksidrottsnämnden (Rin) att ÖSK får prövningstillstånd.
av Thomas Ejderhov


Onsdagen blev en av de mest händelserika dagarna i Örebro SK:s historia.
Riksidrottsnämnden (Rin) tog beslutet att pröva ÖSK:s ärende och klubbens hopp att få vara kvar i allsvenskan lever kvar.
Men drömmen som skulle bli en sannsaga slog tvärstopp. Jan Saradlic som bara bor några kvarter bortom Eyravallen i Örebro uppenbarade sig plötsligt för några veckor sedan och var villigt att bli räddaren i nöden.
Krisklubben ÖSK fick ett erbjudandet om tio miljoner kronor i utbyte mot att Obol Investment skulle få rättigheten till namnet Eyravallen.
Det var för bra för att vara sant, egentligen. Tyvärr, för ÖSK:s del, blev det också på det viset.

- Nu gör vi den här satsningen istället för att gå vidare med Eyravallen, bekräftade Bo Johansson i Obolo Investment i går.
Turerna har varit många sedan Jan Saradlic tillkännagav erbjudandet till ÖSK och Örebro kommun. Till slut tröt tålamodet hos Saradic och Obol med ett avslut som följd.
– Det är en för stor kulturskillnad mellan schweizisk banksekretess och svensk kommunalpolitik, säger Bo Johansson först lite diplomatiskt, sedan visar han en tydlig ilska.
Örebro kommun önskade nämligen en kreditupplysning och se bokslut från Obols affärsverksamhet. Dessförinnan var inte kommunen berett att gå in i en affär.
– Obol är ett privatägt schweiziskt företag, och ägarna är inte intresserade av att visa upp sin ekonomi, säger han till Expressen.
– Vi gör affärer överallt i hela världen och det går mycket bra, men det gick inte i Örebro.

Bo Johansson fortsätter:
– Vi trodde väl också att affären var klar, och det skulle den vara normalt sett. Jag menar, de får 10 miljoner kronor över 10 år och så är det första de gör att springa i väg och göra en kreditupplysning på oss.
- Vi hade till och med erbjudit en miljon kronor i förskott.
Bo Johansson drar slutsatsen att Örebro kommun inte trodde på Obol.
– Nej, tydligen inte. Och det är lite märkligt, eftersom vi skänkte samma belopp – lite drygt – till Syd-ostasien efter den fruktansvärda flodvågen, säger Bo Johansson.
– Det här är en väldigt låg nivå.

I stället går Obol in som ny huvudsponsor för Basketligan. Obol är sedan i höstas en av Plannja Baskets stora sponsorer och det är därigenom som kontakterna först togs. Parterna förhandlar nu om ett avtal som kommer att handla om ett mångmiljonbelopp och löpa över tre år.

I september överlämnade Bo Johansson och Jan Saradlic från det schweiziska investmentbolaget en check på en miljon kronor till Plannja. Nu väljer bolaget att gå in ännu tyngre i svensk basket och blir nya huvudsponsor för Basketligan.
Johansson, bördig från Malmberget men numer bosatt i Toronto och på vingården Coronarossa i Toscana, berättar;
- Vår målsättning är att få Basketligan riktigt sund ekonomiskt och att öka intresset för sporten i Sverige. Förhoppningen är att vi i vår roll även ska kunna hjälpa klubbarna. Att vi väljer Basketligan har bland annat att göra med att vårt samarbete med Plannja Basket, deras styrelse och klubbdirektör Lars Mosesson har fallit väldigt väl ut.

Obol har huvudkontoret i Toronto och har sedan tidigare ett samarbete med NBA. Just de sportsliga kopplingarna är något som Johansson tror kommer att hjälpa företaget.
- Det här är ett strategiskt beslut för oss, vi vill växa oss större inom basketen internationellt. Att vi nu blir huvudsponsor för en liga i Sverige hjälper oss även i USA, fortsätter han.
Förhandlingarna mellan parterna pågår, men det handlar om ett mångmiljonbelopp och en långsiktig satsning på till att börja med tre år.

Desto bättre gick det gör ÖSK i diskussionerna med RIN. I dag kom beslutet att bevilja prövningstillstånd för ÖSK:s överklagande av beslutet att inte bevilja föreningen elitlicens. Det innebär att ärendet ska prövas den 2 februari.    
- Jag kan inte berätta exakt varför vi tog det här beslutet, men jag kan säga att ärendet har en stor prejudicerande betydelse, säger Gustaf Lindstedt, tillförordnad ordförande i Rin, till TT.
- En stor seger för oss, säger Rose-Marie Frebran, Örebro SK:s vice ordförande.
- Det handlar om vår rättstrygghet. Vi har blivit felaktigt behandlade och då lägger man sig inte ner. Vi tycker att vi blivit dömda på grund av vår taskiga historia, och inte på de grunder som elitlicensnämnden ska ta hänsyn till, säger hon.

ÖSK kräver att Riksidrottsnämnden förstärker med redovisningsteknisk kompetens, vilket också
Rin:s Gustav Lindstedt tycker är rätt:
- Vi ska nu ta hjälp av en ekonomisk konsult, en auktoriserad revisor som är fristående från alla andra. En sådan hjälp är nödvändig för oss i vårt beslut, säger Lindstedt.
Fotbollsförbundet kan fram till den 21 januari lämna in sina yttranden, därefter får ÖSK chansen.
Den 2 februari avgörs saken.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.