Nu faller Örebros dom

Följetongen ÖSK:s vara eller inte att vara i fotbollsallsvenskan kanske närmar sig ett slut. I dag kommer domen från riksidrottsnämnden
Beslutet från RIN meddelas officiellt på fredagen klockan 14.00.
Inför beslutet medger Svenska fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell:
– Allt annat än ett avslag av Örebros överklagan skulle göra mig väldigt förvånad.
Vid RIN:s möte diskuterades framför allt om hur ÖSK redovisade tillskottet av pengar från sitt riskkapitalbolag.
– Det ökar Örebros chanser att få rätt, säger professorn Rolf Rundfelt till Aftonbladet.
Det var den 12 januari i år som riksidrottsnämnden (RIN) beviljade ÖSK prövningstillstånd.
Idrottens högsta domstol gjorde den bedömningen att ärendet om ÖSK:s elitlicens hade ett ”intresse för rättstillämpningen”.
Det var skäl nog för att RIN ville pröva hur klubbarna ska redovisa tillskotten av kapital från så kallade riskkapitalbolag.
Just det som avgjorde till ÖSK:s nackdel i granskningen hos appellationsnämnden. RIN riktade sedan frågor till såväl Örebro SK som Svenska Fotbollförbundet, som representerades av processadvokaten Claes Lundblad.
Lundblad och fotbollförbundet antog en taktik om att kontra med att ta upp en omdiskuterad fjärrvärmeräkning. Möjligen en strategi som inte var lyckosam för fortsättningen. Enligt uppgift har elräkningen inte berörts i det fortsatta arbetet.
RIN har fokuserat sin granskning på en punkt.
- Det är ju framför allt det vi meddelade prövningstillstånd för, den här frågan om hur kapitaltillskottet ska redovisas. Om det ska skrivas av eller skrivas ner eller om de ska få tillgodoräkna sig hela summan, säger Gustaf Lindstedt, ordförande i RIN.
I Riksidrottsnämnden ingår fem ledamöter och efter ett två timmar långt möte kom de till enhälligt beslut i onsdags. I dag blir den offentlig.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

När padel-Sverige har problem och rappporterna dugger tätt om konkurser och nedläggningar  avslöjas att Zlatan Ibrahimovic satsar och investerar i ny papadelhall I Stockholm.

Sveriges VM-succé på hemmaplan samlar storpublik på både arenor och framför skärmar. Som mest följde 1 265 000 personer Sveriges kvartsfinaldrama mot Egypten på TV6, vilken innebar den näst mest sedda handbollsmatchen någonsin på streamingtjänsten Viaplay.

– Fantastiskt fina siffror. Det betyder mycket när hela Idrottsverige samlas framför vår sport, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.