Nu faller Örebros dom

Följetongen ÖSK:s vara eller inte att vara i fotbollsallsvenskan kanske närmar sig ett slut. I dag kommer domen från riksidrottsnämnden
Beslutet från RIN meddelas officiellt på fredagen klockan 14.00.
Inför beslutet medger Svenska fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell:
– Allt annat än ett avslag av Örebros överklagan skulle göra mig väldigt förvånad.
Vid RIN:s möte diskuterades framför allt om hur ÖSK redovisade tillskottet av pengar från sitt riskkapitalbolag.
– Det ökar Örebros chanser att få rätt, säger professorn Rolf Rundfelt till Aftonbladet.
Det var den 12 januari i år som riksidrottsnämnden (RIN) beviljade ÖSK prövningstillstånd.
Idrottens högsta domstol gjorde den bedömningen att ärendet om ÖSK:s elitlicens hade ett ”intresse för rättstillämpningen”.
Det var skäl nog för att RIN ville pröva hur klubbarna ska redovisa tillskotten av kapital från så kallade riskkapitalbolag.
Just det som avgjorde till ÖSK:s nackdel i granskningen hos appellationsnämnden. RIN riktade sedan frågor till såväl Örebro SK som Svenska Fotbollförbundet, som representerades av processadvokaten Claes Lundblad.
Lundblad och fotbollförbundet antog en taktik om att kontra med att ta upp en omdiskuterad fjärrvärmeräkning. Möjligen en strategi som inte var lyckosam för fortsättningen. Enligt uppgift har elräkningen inte berörts i det fortsatta arbetet.
RIN har fokuserat sin granskning på en punkt.
- Det är ju framför allt det vi meddelade prövningstillstånd för, den här frågan om hur kapitaltillskottet ska redovisas. Om det ska skrivas av eller skrivas ner eller om de ska få tillgodoräkna sig hela summan, säger Gustaf Lindstedt, ordförande i RIN.
I Riksidrottsnämnden ingår fem ledamöter och efter ett två timmar långt möte kom de till enhälligt beslut i onsdags. I dag blir den offentlig.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.