Skånsk segelstorm

Malmö bjöd fem gånger mer för America's Cup än Kiel. Men beslutet att arrangera segeltävlingarna är oerhört omdiskuterat i Skåne. Inte minst för att kostnaden blir 40 miljoner kronor
Kiel var Malmös sista konkurrent om kvaltävlingen till America's Cup. Tyskarna bjöd nio miljoner, en femtedel av vad Malmö och Region Skåne har reserverat till tävlingen.
- Vi var chanslösa, skriver överborgmästaren Angelika Volquartz och styrelseordföranden i Kieler Yacht-Club Lothar Jenne i ett pressmeddelande.
Kiel hade pengar till att arrangera tävlingarna, men saknade medel till hotell och annan service åt alla medverkande.

Nu framkommer också uppgifter om att enbart avgiften till America's Cup Management (ACM) för att få vara medarrangör är 13,5 miljoner kronor. Och någon hjälp från sponsorer kan lokala arrangörer inte räkna med. Alla reklamintäkter ska gå till huvudarrangören ACM.
ACM och Region Skåne har skrivit avtal, men innehållet är hemligt. Enligt Sydsvenska Dagbladet hänvisar regionjurist Johan Eriksson till att ACM har begärt sekretess. Men ACM:s pressansvarige Marcus Hutchinson säger till Sydsvenskan att de inte lägger sig i om de lokala arrangörerna vill offentliggöra avtalet.
Förutom investeringar i Malmö hamn har regionstyrelsen satt ett tak på 40 miljoner kronor i omkostnader för arrangemanget.

Ett mejl till Öresund Yatch Club förra hösten, från en seglarkompis till en annan, startade det som blev America's Cup i Malmö.
Mårten Hedlund var initiativtagare till Öresund Match Cup (tävlingen som indirekt var upprinnelsen till America's Cup) och den som nu i egenskap av styrelseledamot i Öresund Yatch Clubs styrelse fick mejlet.
Han kontaktade Mikael Stamming, informationsdirektör på Malmö Stad och Hans Henecke, näringslivsdirektör vid Region Skåne, för att lansera arrangemanget.
Mårten Hedlund är sakkunnig på mediabyrån ID Konsult som fick uppdraget av Malmö Stad och Region Skåne att utreda arrangemanget.
Han hoppas få ett engagemang i tävlingen till hösten. Att han sitter på dubbla stolar ser han inte om sett något problem.
- Nej, jag har bara tagit fram ett beslutsunderlag efter en bestämd lista. Sedan har det varit upp till staden och regionen att fatta beslut.

Efter de första mejlkontakterna åkte en skånsk delegation (Mårten Hedlund, Monika Yngvesson, Sigvard Göransson och Anders Spjuth) till Valencia i höstas och fick där en två dagar lång presentation av America's Cup. Då presenterades också en första officiell förfrågan från America's Cup.

Mera fakta om arrangemanget

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu vill att arrangemanget ska sätta Malmö på kartan och därför motiveras den stor kostnaden.

Amerikas Cup säljer tv-rättigheterna på egen hand och har anlitat ett tyskt företag.

Minst 500 journalister kommer till Malmö påstår huvudarrangören, America's Cup management.

Malmö stad beräknar i en undersökning via Inregia att arrangemanget ska berika regionen med 400 arbetstillfällen.

Om arrangemanget blir dyrare betalar America's Cup. Malmö är värd för tävlingen medan den schweiziska segelklubben är arrangör. Allt är reglerat i ett avtal.

Lokala företag kan inte köpa sponsorplatser eller dra annan nytta av arrangemanget, då ACM har ensamrätten.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.