Golfsverige har problem

Golfsverige förändras. Det finns både vinnare och förlorare. Färre spelare och minskade greenfeeintäkter är främsta skälen till att flera klubbar har ekonomiska problem.
Gästspelarnas betalning för åtminstone ett 18-hålsvarv ger ibland vidlyftiga ekonomiska prognoser i många klubbar. 2004 blev inte alls vad många hoppades. Antalet gäster minskade och orsakerna är flera. Främst en viss stagnation i tillströmningen av spelare och ett chansartat väder.
Faktum är att för fjärde året i rad sker en minskning av nya golfare. Från 31 057 nya 2001 till 10 593 nya 2004.
Det gick så långt som till konkurser och personal som förlorade sina jobb. Som exempelvis majorvinnaren Liselotte Neumanns moderklubb, Finspångs GK, har inte längre råd med en heltidsanställd intendent, rapporterar tidningen Svensk Golf i senaste numret.
I Oskarshamn blev tre banarbetare uppsagda och i bruksorten Robertsfors byggde golfklubben ut till 18 hål och gick sedan i konkurs.

Finspångs GK nyttjar fortfarande sin världsstjärna och lanserar anläggningen som ”Lottas hemmabana”. En bana, i synnerhet den gamla parkdelen, uppskattas av många som är beredda att resa några mil för att spela där.
- Vi förlorade över en kvarts miljon kronor på bara greenfeen. Totalt blev förlusten 400 000 kronor, säger ordföranden Björn Johansson.
Konsekvensen blev att en heltidsanställd intendent tvingades lämna sin syssla och dessutom skedde en omorganisation, där mycket nu bygger på ideellt arbete.

Oskarshamns GK ville utnyttja sin personal året om och alla blev heltidsanställda. Men redan efter två år tvingades klubben byta policy.
-- Den dåvarande styrelsen räknade med att en ökning av greenfeen skulle täcka de kostnaderna men i slutet av förra sommaren visade det sig att intäktssidan vek och då hade vi inget annat alternativ. Nu har vi bara två heltidsanställda på bansidan och lika många på kansliet, en heltid, en deltid, säger ordförande Lennart Hägerby som tvingades permittera personal.

1991 invigdes niohålsbanan i Robertsfors GK, sex mil norr om Umeå, och 2003 tillkom nio nya hål till en kostnad om 7,5 miljoner kronor.
- Tidigare hade klubben 1 750 greenfeegäster per år men vi fick indikationer på att när man bygger ut till 18 hål så kan man tredubbla omsättningen men eftersom banan skulle bli klar först i mitten av sommaren så budgeterade vi med 3 000, berättar ordföranden Hans Westman.
Men gästerna uteblev. En likviditetskris följdes av oenighet med två kreditgivare (läs banker) och Robertsfors GK gick i konkurs. Här trädde dock kommunen och köpte banan för 3,4 miljoner kronor, golfklubben ombildades och Robertsfors Nya GK återuppstod.
Medlemmarna i begynnelseklubben förlorade sitt medlemslån på 7 500 kronor, men får en viss kompensation med en extra spelrätt i den nya klubben (värde 2 500 kronor).

Även i Skåne hara många klubbar en minskning av greenfeeintäkterna 2004. I Dalarna vill 19 klubbar att distriktsförbundet ska analysera den ekonomiska situationen.
-- Merparten av klubbarna har förlorat pengar på uteblivna greenfeeintäkter -- två klubbar har tappat så mycket som 20 procent, säger GDF-ordföranden Hans Grandin.
En förklaring är antalet golfare minskar för första gången. I Dalarna registrerades 400 färre golfare i fjol.
- Den största förlusten någonsin. 2003 förlorade vi tre golfare men innan dess har det varit en konstant ökning. Min egen klubb, Säter, har gjort en undersökning bland dem som lämnat klubben och 70 procent sa att de slutat. 30 procent hade bytt klubb. Det är ett bakslag.

Vinnarna, då?
Arlandastad Golfs 36-hålsanläggning är en.
- 2001 var vårt rekordår och då drog företagsgolfen in nästan 10 miljoner kronor. 2002 hände något och omsättningen minskade med 10 procent men 2003 såväl som ifjol fick klubben in 8,5 miljoner, säger Urban Holmberg, säljare.
Karlstad GK vände ett minusresultat till en vinst på 702 000 kronor.
- Vi ökade våra greenfeeintäkter, sålde mer reklam samtidigt som vi jobbade på att hålla nere kostnaderna genom att vara prismedvetna. Dessutom fattade styrelsen ett beslut om att ta ut en inträdesavgift på 2 000 kronor för nya medlemmar och bara det gav 150 000 kronor, säger intendent Håkan Ståhlbro.

I Bollnäs noterades rekord i greenfee -- 5 000 ronder.
- Många klubbar i området drabbades av isbränna men det slapp Bollnäs. Många norrlänningar lockas hit av att banan brukar öppna rätt tidigt på våren. Vi började samarbeta med ytterligare ett hotell när det gäller golfpaket, säger intendent Michael Dahlberg

Tillbakagången i antalet golfare förklarar golfförbundets generalsekreterare Mats Enquist så här:
- Vi har haft en helt otrolig tillväxt i golfen under många år men någon gång måste det börja avstanna. Kanske är det detta vi ser nu. Fast egentligen är det väl ett sorts välfärdsproblem att oroa sig över att tillväxten är lägre, när många andra tappar. Men det är definitivt dags att fundera och planera därefter.
Han tror inte att det är en negativ trend, men inser att förbundet och klubbarna måste värna mera om de nya golfarna.
- Vi kan satsa mer på medlemsvård av befintliga medlemmar. Kvalitet i stället för kvantitet är det nog hög tid att tala om, säger Mats Enquist i Svensk Golf.
Ålderkategorin +60 år står för den största ökningen av nya golfare 2004 medan projektet Tjejer & Golf lockade endast 231 nya flickor samtidigt som antalet nya pojkar minskade med 1 963.
- Vi har trots allt nästan 100 000 aktiva ungdomar. Men att klubbarna måste driva en aktivare ungdomsrekrytering. I de tider som varit har medelålders och äldre oftast varit mer intressanta att rekrytera, då de betalar full avgift. Men, om nu tillväxten planar ut lite, kanske det positiva kommer att ungdomar blir mer intressanta att rekrytera igen!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.