Kamprad köper in sig i Stadium

Stadium-bröderna Ulf och Bo Eklöf säljer en fjärdedel av sportkedjan till Ikano, som ägs av familjen Kamprad. Köpeshillingen uppskattas till 500 miljoner kronor.
För två månader sedan sålde Fredrik Lundberg tillbaka sitt aktieinnehav i Stadium för 400 miljoner kronor sedan bröderna Eklöf sagt nej till en börsintroduktion. Nu kliver i stället Ingvar Kamprad in som 25-procentig ägare.

Ikano får en styrelseplats i Stadium och den besätts av vd:n Birger Lund.
- Vi börjar med att gå in i styrelsen relativt omgående. Under sommaren och under tidig höst ska vi arbeta för att se vilka gemensamma möjligheter som finns, kommenterar Birger Lund.

Inte någon av parterna vill uppge köpesumman.
Sportvarukedjan har 79 butiker i Sverige, sex nya tillkom i fjol. I år är siktet inställt på minst nya sex butiker i Norden. Företaget har tre butiker i såväl Danmark som Finland.
Senaste verksamhetsåret, 2003/2004, omsatte koncernen 3,1 miljarder kronor varav cirka en tiondel utanför Sverige.

- Det är flera företag som har varit intresserade av att bli nya delägare sedan vi köpte ut Lundbergsföretagen, men vi ser denna lösning som idealisk för Stadium, säger Ulf Eklöf, vd och delägare i Stadium.
- Vi vill vidareutveckla Stadiumkonceptet och fortsätta vår långsiktiga internationella expansion som ett icke börsnoterat familjeföretag. Vi kan inte tänka oss en bättre partner på den resan än Ikano och familjen Kamprad.

Ikano ska bidra till Stadiums internationella expansion.
- Vi ser Stadium som ett spännande företag. Med vår bakgrund i detaljhandeln är detta en intressant investering och vi ser fram emot att vara med och utveckla Stadium, säger Birger Lund, VD för Ikano.
- Ikano är familjen Kamprads företag och det drivs av en entreprenörsanda. Stadium har skapats på samma sätt, med två bröder som startat en butik och byggt företaget därifrån. Därför tycker vi att det är spännande att vara med på en resa med Stadium och vi tror att vi kan bidra till att utveckla företaget, säger Birger Lund till SvD.se.

Ulf Eklöf medger att det har funnits ett stort intresse för köp av delar av företaget.
- Vi ville ha in en delägare som ser på verksamheten långsiktigt. En detaljhandlare som förstår villkoren i vår bransch, och vi kunde inte ha hittat en bättre partner, fortsätter Ulf Eklöf.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.