Många klubbar hotas

Många klubbar i svensk lagidrott hotas när deras ekonomi synas som aldrig förr av licensnämnder. Det här påvisar ytterligare hur vanligt det är att åtskilliga klubbar lever över sin förmåga.
En förening som redan har fallit är allsvenska ishockeyklubben Halmstad Hammers som har obetalda skatteskulder och obetalda räkningar från Halmstads kommun.
Kronofogden i Halmstad har gjort en utmätningsförrättning och klubben har nu ett ultimatum. Är inte skatteskulden om 741 000 kronor betald senast på fredag begärs klubben i konkurs.

Halmstad Hammers har haft problem sedan ett år tillbaka. Då gällde det att behålla sin elitlicens. I december ljusnade läget sedan föreningen sålde sin ishockeyskola till fyra privata finansiärer.
Även om Hammers lyckas undkomma konkurs återstår kravet att visa balans i ekonomin för att få behålla elitlicensen och därmed en allsvensk plats.
– Det fanns inga tillgångar så nu är det upp till föreningen att ordna upp sina skulder till dess, säger kronofogden Göran Andersson som utförde utmätningen.

Hammers representanter är hårt pressade.
– Vi gjorde en avbetalning på 50 000 kronor i veckan för att visa vår goda vilja och klara ambition att lösa det här. Men eftersom vi inte kunde betala in hela skulden nu är utmätning den gängse gången i såna ärenden, förklarar den hårt prövade kassören och den tillförordnade ordföranden Peter Gilbertsson.
I Halmstad pratas mycket om föreningens bristande ekonomi och i det klimatet ska föreningen söka stöd.
- Men jag är ärlig när jag påstår att det finns ett enormt intresse att stötta oss från näringslivets sida. Villkoret är att vi kan komma med en handlingsplan som ser bra ut och är trovärdig – då har vi sponsorerna med oss.

Handlingsplanen blir avgörande:
– Vi vill ha långsiktighet i den – så att det bär hela vägen, såväl ekonomiskt som sportsligt. Vi ska inte tro eller hoppas utan veta att vi kan betala ut spelarlönerna den 27:e och inte hamna i nya situationer som den här och tvingas låna från oss själva.
Skulden till kommunen på 700 000 kronor har fått till följd att inte betalar ut aktivitetsbidrag, utbildningsbidrag och lokalbidrag på sammanlagt 103 000 kronor.

Bandy-Sverige har också föreningar i ekonomisk obalans. Fem allsvenska bandyklubbar är inte godkända av förbundets ekonominämnd. Falu BS, Katrineholm, Ljusdal, Motala och Sirius ska uppvisa ett bra kassaflöde och även handlingsplaner för fortsättningen. I annat fall blir det nedflyttning till division I..
- Vi ska ha individuella möten med de här föreningarna och penetrera deras planer för att bilda oss en uppfattning om hur realistiska de är, säger Leif Sunnermalm, ordförande i Svenska bandyförbundets ekonominämnd.

Förbundet har i brev redan kontaktat division 1-klubbarna Kalix, Finspång, Gripen och Västanfors.
- Vi vill att de ska ha beredskap om något lag inte klarar elitlicensen. Men att vi skickat ut de här breven ska inte ses som någon indikation på att vi är på väg att flytta ned någon klubb, säger Leif Sunnermalm.
Till den sista april ska allt vara klart. Då har förbundets tävlingskommitté fattat det formella beslutet om nedflyttning tilll division 1. Ett beslut som kan överklagas hos förbundsstyrelsen.

Sex fotbollsföreningar riskerar också att bli utan elitlicens för nästa säsong.
Det gäller allsvenska Örgryte samt Väsby United och Örebro i superettan plus de allsvenska damlagen Djurgården/Älvsjö, Malmö FF och Själevad.
- Just nu samlar vi in kompletterande uppgifter. Generellt för alla de här sex klubbarna är att det saknas material i deras redovisningar. Det kan vara en revisionsberättelse eller en verifikation vi vill titta närmare på, säger Khennet Tallinge, ordförande i licensnämnden.
Den 22 april ska klubbarna ha komplettera sina uppgifter, varpå licensnämnden sammanträder den 27 april. Vid ett underkännande av en handlingsplan krävs en kontrollbalansräkning per den 30 juni och då ska ett positivt eget kapital presenteras.

Av damlagen har Malmö kommit i problem efter separationen från herrlaget.
- Då fick vi 1,9 miljoner i skulder. Efter ett år är det nu 700 000 kronor, säger tränaren Anders Johansson.
Nu avslöjas också att MFF och riskbolaget Pildammarna Invest garanterar fortsatt spel.
- Vi går in och tar hälften var för att få bort det negativa kapitalet, bekräftar ordförande Bengt Madsen för Sydsvenska Dagbladet.

Mest illa ute är Sunnanå med 1,6 miljoner i skuld.
- Men Sunnanås handlingsplan har vi godkänt, säger Tallinger.
Det samma gäller superettalaget Degerfors.

I Örebro är ordförande Rose-Marie Frebran ilsken.
- Vår elitlicens är inte på något vis i fara, hävdar Frebran.
Hon menar att hon redan har fått en försäkran om att ÖSK:s siffror är i ordning.
Örgryte är det enda allsvenska laget med problem. Klubben betonar att några av klubbens fordringsägare gått med på att inte kräva tillbaka sina pengar förrän klubben har förbättrat sin ekonomi.
Därmed får Örgryte 1,2 miljoner i eget kapital, men licensnämnden kräver ändå mer material innan Öis får en elitlicens.

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.