Stjärnorna slipper skatt

Svenska idrottsstjärnor ska slippa undan skattetrycket och kunna stanna kvar i Sverige. Riksidrottsförbundet tror att s k idrottskonton ska vara möjligt från och med 2007.
Ni känner till raden av idrottsprofiler som väljer att flytta utomlands för att slippa skatta bort en stor del av sina inkomster. Allt från Ingemar Stenmark till dagens Anja Pärsson, Kajsa Bergqvist och Christian Olsson.
Med dagens skatteregler drabbas stjärnorna hårt, så pass hårt att de hellre flyttar utomlands, främst till Monaco.
Nu har idrotten gjort en egen skatteutredning och kommer med förslaget om s k idrottskonton. Tanken är att idrottsinkomsterna ska kunna samlas på ett konto och att beskattning sker efter karriären.

- Det här är en viktig fråga av två orsaker. Dels för att det skulle ge trygghet åt idrottaren om hon eller han skulle bli skadad mitt i karriären, dels är det en symbolfråga. Det känns inte bra att våra duktiga idrottare lämnar landet, säger Jerker Löfgren, ansvarig för skatteutredningen, till Dagens Nyheter.
Han tror att idrottskonton kan bli realitet från 2007 efter att riksdagen har behandlat ärendet.
Inte minst tror Löfgren att goda erfarenheter från Norge och Finland kan påverka politikerna.

Riksidrottsförbundet vill också bilda s k idrottsfonder där enskilda förbund kan få pengar vid stora arrangemang.
- Bordtennisförbundet backade för ett VM och när till och med fotbollen, vårt största förbund, säger att man inte vågar satsa på att ta hem ett EM känner vi att något måste göras. I andra länder finns fonder där arrangörerna kan ta ut ersättningen vid förluster, säger Hans Hellquist.

Flera förbund har drabbats hårt när intäkterna minskat vid olika arrangemang. Basketen är ett exempel. Underskottet vid EM var så stort som fem miljoner kronor.
Med de s k idrottsfonderna skulle flera förbund våga söka stora arrangemang.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.