Gåva eller skattebrott?

Janne Nilsson, 62 år, är en stor Blåvitt-supporter. Han känner så mycket för sin klubb att han tog 1,5 miljoner av egna pengar och gav Peter Ijeh som därför valde IFK Göteborg.
Det här är skälet till att föreningen granskas av skattemyndigheterna.
Janne Nilsson är IFK:s kassör som såg möjligheterna med en skyttekung som Peter Ijeh i laget. Eftersom Nilsson är mångmiljonär hade han möjlighet att ta pengar ut egen ficka. Därmed blev värvningen möjlig.

Ekobrottsmyndigheterna upptäckte de ovanliga turerna bakom övergången och synar nu alla fakta.
- Fem personer har blivit delgivna brottsmisstanke, säger Lars Lithner, chefsåklagare vid ekobrottsmyndigheten i Göteborg.
- Det avser uteblivna arbetsgivaravgifter och löneskatter. Vi betraktar det som grova skattebrott.

Förutom husrannsaken på flera platser hördes fem spelare under torsdagen, Peter Ijeh, hans tidigare agent Gunnar Grynner, IFK Göteborgs klubbdirektör Mats Persson, ordföranden Bengt Halse och kassören Janne Nilsson.
Företrädare för IFK Göteborg hävdar att gåvan från Nilsson till Ijeh fått klartecken av skatteverket i och med godkännandet av Ijehs deklarationer.

Men skatteverket i Malmö har synat fakta närmare och vad som då har framkommit utgör grunden till att hela fallet får sådana följder. Ekobrottsmyndigheten i Göteborg ser allvarligt på agerandet och hävdar att det handlar om skattebrott och inte om en gåva.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.