""...manipulerat med siffrorna""

Idrottens ekonomi är ett slumpartat kortspel och till slut sitter någon ensam med Svarte Petter, skriver Sydsvenska Dagbladets krönikör Åke Stolt
IFK Göteborg, Malmö Redhawks och Percy Nilsson, och ett otal andra föreningar på större och mindre nivå men alla med ett gemensamt - ekonomin är inte vad den borde vara.
Svarta pengar är ett gissel.

Som Åke Stolt skriver:
"Jag är helt säker på att tusentals klubbar i Sverige någon gång manipulerat med siffrorna som utgör underlaget för aktivitetsstödet. Det bor en liten SSU-are i oss alla. Tränare i lingonserierna har fått ersättningar under bordet eller delar av lönen i form av reseersättningar och andra förmåner.
Å andra sidan gör hundratusentals frivilliga inom idrottsrörelsen ett jättelikt socialarbete utan ersättning så lite flexibilitet och rymliga samveten i idrottens undervegetation är inte så mycket att bli uppförd över.
Det pågår en skatteutredning som säkerligen kommer att föreslå en del undantag som gynnar idrotten. Att skapa ett särskilt skattefrälse för idrottselit vore dock alldeles fel".

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.