Martin Dahlin gör karriär som agent

Spelet mellan agenter, klubbar och spelare är och förblir hemligt. Ändå berättar Martin Dahlin en hel del om hur det gick till när Markus Rosenberg gick till Ajax.
Martin Dahlin etablerar sig allt mera som en framträdande agent.
– Jag tycker det här är fantastiskt kul. Jag kan vara kvar i fotbollen utan att vara tränare, vilket jag inte tror hade passat mig. Dessutom är mamma barnpsykolog och jag är intresserad av människorna inom fotbollen och spelet kring dem.

Numera har Dahlin sitt hem i South Kensington, London, hemma hos mamma i Lund – och världen. De senaste veckorna har helt dominerats av uppgörelsen med Rosenberg, annars har Dahlin besökt 14 länder på tre veckor.
– Jag känner väldigt mycket folk inom fotbollen i Europa och har massor av kontakter på olika sätt.

- Det handlar inte bara om att sälja sina egna spelare, väldigt ofta kontaktar klubbar en och söker efter en viss spelartyp. Viktigt är att i varje affär kan en agent i dag bara företräda en part, alltså inte både klubb och spelare eller båda klubbarna.
– Det finns ärligt talat många olika modeller för hur man gör upp. Mycket hänger på vad som står i spelarens kontrakt.
- Svenska spelare förlänger ofta sina kontrakt för att klubben ska få övergångs-pengar, men får då inskrivet att man ska ha en del av summan. Den här modellen finns nästan bara i Sverige, i de flesta andra länder tänker inte spelarna så mycket på sina klubbar, berättar Dahlin i Sydsvenska Dag bladet.
– Hur agenten tar betalt skiljer sig också väldigt mycket från fall till fall.

Redan i höstas när Markus Rosenberg spelade i Halmstad tog Ajax första kontakten. Dahlin har också stort förtroende för hur den holländska storklubben arbetar.
Hur bestäms nivån för Rosenbergs lön?
– En bra fråga. Enklaste svaret är väl att jag ska veta. Men det handlar om att känna av via kontakter hur lönenivån ligger i den aktuella klubben och få in spelaren i sammanhanget. Jag har också advokat, som granskar alla detaljer i alla kontrakt.
Var får man bästa lönen?
– Generellt sett i storklubbarna oavsett land. Men sett till ett enskilt land är det nog England

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.