Regeringen stoppar OS-ansökan

Det blir ingen svensk OS-ansökan. Regeringen bedömer att de samhällsekonomiska förutsättningarna för att genomföra vinter-OS 2014 som alltför osäkra.
Bedömningen är att i nuläget saknas förutsättningar för Sverige att gå vidare med att söka vinter-OS och Paralympics 2014.
Det är den gemensamma slutsatsen efter samtal mellan Regeringen, Riksidrottsförbundet (RF) och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) efter kontakter med Östersund och Åre kommuner.

Att stå som värd för ett olympiskt spel skulle ha stor betydelse för hela Sverige, inte minst för Jämtlandsregionen och för hela idrottsrörelsen.
Men de samhällsekonomiska förutsättningarna för att genomföra vinter-OS 2014 är alltför osäkra.

- Östersund och Åre kommuner är lämpade som värdar för olympiska vinterspel, säger idrottsminister Bosse Ringholm.
- Regeringen ser positivt på att verka för att internationella idrottsevenemang förläggs till Sverige och då gärna till dessa båda kommuner.

- Åre kommer till exempel att stå som värd för VM i Alpin skidåkning 2007 och Östersund för VM i Skidskytte 2008.
- Regeringen är också beredd att stärka insatserna i förberedelserna inför ett olympiskt deltagande. Vi vill förstärka och utveckla samarbetet kring detta mål tillsammans med SOK och näringslivet.
- Syftet är att ge svenska idrottsmän och idrottskvinnor goda förutsättningar att delta i olympiska spel, säger Bosse Ringholm.

- De senaste fem åren har bidragen från staten till idrotten mer än fördubblats. Den senaste stora miljardsatsningen är det pågående samarbetet mellan staten och svensk idrottsrörelse i det s.k. Handslaget, framhåller Bosse Ringholm.
- Regeringen vill nu fortsätta att satsa på svensk idrott för att fler flickor och pojkar, kvinnor och män aktivt ska kunna delta på olika nivåer.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.