Ett OS mitt London!

Över hela Storbritannien steg jublet när IOK-ordföranden Jacques Rogge strax innan kl 14, svensk tid, på onsdagseftermiddagen i Singapore tillkännagav: - Sommar-OS 2012 går till London!
I London firades åtskilliga tusen britter den oväntade segern. På Trafalgar Square viftade överlyckliga britter med flaggor och vimplar, skrattade och dansade.
Det var ju Paris som skulle vinna. Förhandsspekulationerna gick entydigt i en enda riktning.

Premiärminister Tony Blair klev dock fram och stod för en imponerande slutplädering.
- Mitt löfte till er att vi blir den bästa partnern. Hela vår regering ställer sig bakom vår ansökan. Det är nationens önskan, meddelande han via en videoupptagning från G8-mötet i Skottland.

Endast fyra röster skilde mellan London och Paris.
Moskva, Madrid och New York var de första kandidaterna som föll bort på gallringen under onsdagsförmiddagen, när IOK-delegaterna gjorde första röstningen.

Paris misslyckades för tredje gången i rad. Paris ansökte även 1992 och 2008 och besvikelsen var total. Bland fransoserna var sorgen stor, folk grät och hade svårt att acceptera motgången.
London får sommar-OS för tredje gången i olympiska spelens historia. 1908 och 1948 genomfördes också arrangemang.

OS 2012 beräknas kosta London cirka 30 miljarder kronor i investeringar, men vissa arenor står redan klara. Som cricketarenan Lord´s, där bågskyttetävlingarna är planerade att avgöras, liksom klassiska Wimbledon, där tennistävlingen spelas förstås.
Invigningen sker på pompösa Olympic Park som kan ta emot 89 000 åskådare och vidare är det tänkt att Hyde Park ska nyttjas för triathlon och cykeltävlingar.

Tony Blair är en hjälte i Storbritannien. En annan är förre friidrottsstjärnan Sebastian Coe som är ansvarig för Londons OS-ansökan.
- En otrolig möjlighet att göra allting vi drömt om inom brittisk idrott. Alla kämpade tillsammans och vi förlorade aldrig självförtroendet.

David Beckham kallades också in i slutspurten och stod för ett laddat tal.
– En stor ära för mig att ha varit med i det här teamet, som har jobbat hårt i dagar, veckor och år för att lyckas. Det känns bara underbart just nu.
- Det var otroligt spännande. Underbart kul! Jag är glad för våra barn som kommer att få uppleva det här på nära håll, sa en påtagligt omtumlad David Beckham.

Går det här att jämföra med att vinna VM i fotboll?
– Det kan jag inte svara på än (skratt). Men en dag hoppas jag kunna berätta om det, sa Beckham till Sky.

Fakta: Så gick röstningen
Här är hela dramat vid IOK-medlemmarnas omröstning vid valet av OS-värd 2012:
Första omgången: London 22 röster, Paris 21, Madrid 20, New York 19, Moskva 15 (utslagen).
Andra omgången: Madrid 32, London 27, Paris 25, New York 16 (utslagen).
Tredje omgången: London 39, Paris 33, Madrid 31 (utslagen).
Fjärde omgången: London 54, Paris 50 (utslagen).


Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.