Americas Cup drog in 77 miljoner

113 000 turister spenderade 75,6 miljoner kronor under seglingstävlingen America’s Cup i Malmö. De förhoppningsfulla kalkylerna visar sig hålla tämligen bra.
Många väntar med spänning på utvärderingen av America’s Cup. Nu redovisas den första av totalt sex granskningar.

Det fanns en prognos om att budgeten skulle överskridas med 15 miljoner, men i dagsläget tyder en del på att budgeten håller något så när.

Den slutliga notan kan inte ta form förrän i december, men det talades om en total kostnad om ca 80 miljoner kronor, och det beloppet tycks stämma.

Arrangörerna, region Skåne och Malmö kommun, får betala minst 55 miljoner kronor. Sedan tillkommer de 30 miljoner kronor för hamnbygge som Malmö kommuns satsade i tävlingsområdet.

– Vi är nöjda, säger Malmös turistdirektör Lars Carmén i Sydsvenska Dagbladet.

Prognoserna förmedlade en bild om minst 150 000 besökare och en konsumtion på 160 miljoner kronor, vilket ska jämföras med dagens siffror om 113 000 turister och att de spenderade 76 miljoner. Till den summorna kommer så småningom även de företagsmöten och seminarier som anordnades i anslutning till tävlingen.

– Vi uppskattar att utfallet blir ungefär som vi räknat med, säger Lars Carmén.

De samhällsekonomiska effekterna för främst sysselsättning och skatteintäkter visar också på ett bra resultat. Förhoppningarna är också goda om att siffrorna för hotell, vandrarhem och andra turistanläggningar i Malmö och regionen ska bli positiva.

För att få ytterligare besked ska Lunds universitet göra en vetenskaplig undersökning av hur media bevakat evenemanget, nationellt och internationellt och därutöver genomförs en specialkörning för evenemanget i samband med den så kallade TuristDataBasens årliga undersökningar av svenska folkets turistvanor. Där medverkar 24 000 svenskar i intervjuer och får på frågor gälleande var och hur de reser, utlägg med mera.

Här är fakta för dagen:
Antal besökare i publikområdet samt vid invigningen: 113 000 personer
Antal Malmöbor: 61 000 (54 procent)
Antal turister (dvs personer som inte har sin hemvist i Malmö): 52 000
Genomsnittligt antal besök i publikområdet per besökare: 2,7

Så mycket spenderade turisterna generellt (dvs turister som var i Malmö av annat skäl än tävlingarna men som passade på att titta): 75,6 miljoner kronor
Så mycket spenderade turister som i första hand kom för tävlingarna: 62, 7 miljoner kronor.
Antal hotellnätter som bokades genom arrangörerna: 14 725
Andel hotellnätter som betalades av Region Skåne och Malmö kommun: 9 000 (i pengar cirka 10 miljoner)

Genomsnittlig konsumtion per besökare och dygn: 412 kronor
Genomsnittlig konsumtionen per besökare under hela vistelsen: 1454 kronor
Turisternas hemvist: 74 procent kom från Skåne. 16 procent kom från utlandet framförallt Danmark.
Undersökningen bygger på en telefonenkät bland 500 slumpvis utvalda Malmöbor samt intervjuer med knappt 600 besökare på publikområdet. Temo och Turismens utredningsinstitut har gjort undersökningen

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.