Åtta man satsade elva miljoner kronor

Djurgårdens styrelseledamöter satsade personligen pengar, totalt elva miljoner kronor. Därför gick aldrig hockeyverksamheten under
När elitserien i ishockey startar är det anmärkningsvärt hur en klassisk klubb har hamnat i sådana stora svårigheter. Djurgårdens IF stod på ruinens brant i våras.

Klubben tvingade sälja spelare, säga upp personal på kansliet och dra i svångremmen så hårt att verksamheten nästan tappade andan.

Det fanns inget val. Med nio miljoner i underskott var nödåtgärder det enda tänkbara.

- Vi satsade pengarna för att vi tror på föreningen och för att vi vill att Stockholm ska ha ett lag i elitserien. Det här nytillskottet var nödvändigt i det pressade läget som var i våras, förklarar Djurgårdens ordförande Mats Larsson i Dagens Nyheter.

Han och kollegorna i styrelsen hade mod och möjlighet att ta pengar ur egen ficka. De satsade åtta miljoner. Och då hör till saken att samma personer bidrog med tre miljoner året innan.

Nu finns bolaget DIF hockeyintressenter AB, bestående av just styrelsemedlemmarna, och blev ägare till 30 procent av aktierna i Djurgården hockey AB. Föreningen har övriga 70 procenten.

- Vi räknar inte med att få någon vinst på den här investeringen, det är inte därför vi har gjort det, förklarar Mats Larsson.

De åtta personer som ingår i Djurgården hockey AB är:
Mats Larsson, ordförande, advokat, delägare i Advokatfirman Södermark.
Hasse Breitholtz, VD på TV3 samt styrelseordförande, BMG UK & Ireland.
Ola Josefsson Född: 1967. IAM AB.
Thomas Johansson Född: 1948. Styrelseordförande, EMA Telstar AB.
Kalle Lilja Född: 1957. Försäkringsmäklare.
Kaarel Lehiste Född: 1956. Partner i Ebab Byggadministration.
Carl-Henric Svanberg Född: 1952. Vd och koncernchef, Ericsson AB.
Pelle Bergström, hedersledamot Född: 1920. Pensionär.

För motsatsen till till Djurgården står Färjestad och Frölunda. Värmlänningarna har en egen kassakista som innehåller 69 miljoner kronor medan Frölunda har ett kapital om 40 miljoner kronor.

Ändå var den driften av elitserien i fjol mycket dyr. Det stora antalet NHL-spelare drev upp kostnaderna och långt ifrån alla klubbar kunde kompensera utgifterna med bra inkomster tack vare ökat intresse från publik och sponsorer.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.