Fotbollen reserverar miljonbelopp

Svenska Fotbollförbundet är framgångsrikt. Ett bra representationslag ser till att generera nya intäkter och sprida PR för firmans produkter.
Sune Hellströmer är generalsekreteraren på förbundet och den som håller i trådarna när nu mycket av arbetet inriktas mot några sommarveckor nästa år.

VM i Tyskland blir en höjdpunkt för många – från spelare, ledare till alla svenska fotbollsälskare.

Största frågan är vad landslaget kan åstadkomma. Zlatan Ibrahimovic snackar om guld, om inte annat för att skapa en bra självkänsla i truppen. Sune Hellströmer ser möjligheter på många sätt:

- Inte minst att det blir en blågul samling kring något positivt.

De tre senaste mästerskapen, EM 2002, VM 2002 och EM 2004, har inneburit stora överskott. Totalt 74 miljoner kronor enligt fördelningen 15, 25 respektive 34 miljoner kronor.

- Intäkterna ökar, precis som kostnaderna. Men vi räknar med en vinst på 20 miljoner kronor när kostnaderna är avklarade. Sen ökar den vinsten ju längre vi går i VM.

Nu avslöjas att förbundet tänker öronmärka ett antal miljoner kronor för en satsning mot större internationella framgångar för de främsta klubblagen.

– Jo, vi har ett projekt på gång eftersom det är en angelägen fråga att våra svenska klubblag lyckas bättre internationellt.

Den 6 december seedas lagen i olika grupper, där Sverige förmodligen hamnar i grupp II.

– Fifa brukar ta hänsyn till tidigare mästerskap, till kvalresultat och till rankingen. Sen finns det också en del geografiska hänsyn att tas när det gäller själva lottningen.

Den 9 december sker VM-lottningen i Leipzig. Då klarnar all praktisk planering, var blågult spelar sina matcher, vilka hotell som slutligen bokas efter tidigare studiebesök, resornas antal och längd m m.

Förutom själva truppen om 22 spelare kommer ett 20-tal ledare att ingå i det svenska VM-arbetet.
Inklusive alla utgifter är beräkningen att den resenotan kommer att uppgå till cirka 25 miljoner kronor.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.