Tio miljoner saknas i speewayeliten

Det blir ingen elitlicens inom speedway av det enkla skälet att klubbarnas skulder är för stora. Det saknas tio miljoner kronor i dag
En fullvärdig elitlicens skulle ha införts 2007, men det finns inget annat val än att vänta. Så vanskött är ekonomin. 2000 analyserades den situationen i klubbarna. En miljon i skuld var vad som då framkom. Fem år senare saknas tio miljoner.

– För sportens framtid måste det till en elitlicens, annars kommer den här ballongen att spricka någon dag, säger Leif Fredriksson, ledamot i speedwayens grensektion, till Motala Tidning.

- Men med en licens finns risken att vi tappar flera lag. I dagsläget är det inte många av de tio klubbarna som skulle klara kraven.

Nu är förhoppningen om att en allt mera skärpt elitlicens till 2010 ska få ordning på speedway-Sverige. Samtidigt ska det blir större krav på klubbarnas anläggningar. I dag finns en avsevärd skillnad mellan arenorna.

Leif Fredriksson är naturligtvis oroad för speedwayens framtid. Det är främst lönerna till förarna som har stigit samtidigt som publikintäkterna har sjunkit.

– Vi såg ett trendbrott i kostnaderna för klubbarna förra året. Men i höst har kostnaderna har dragit i väg igen.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.