400 spelare förlorar sin klubb

På torsdagen kom beskedet - Halmstad Hammers HC tvingas lämna HockeyAllsvenskan. Beslutet stod klart sedan konkursförvaltaren meddelat att föreningens konkurs är ett faktum.
Med omedelbar verkan upphör A-lagsverksamheten och föreningen måste utgå ur HockeyAllsvenskan. Lagets resultat hittills stryks och tabellen räknas om Svenska Ishockeyförbundet har tagit emot beskedet och ska under fredagen informera om den fortsatta serieformen.

Vid en presskonferens på torsdagen kom beskedet.
– Det finns inte ekonomisk bärighet att fullfölja deltagandet i allsvenskt spel, slår konkursförvaltaren Sigvard Cumtell fast.

Söndagens match mot Bofors genomförs inte, medan det finns förhoppningar om att verksamheten fortsätter för pojk- och juniorlagsverksamheten.

Det var i tisdags förmiddag som Halmstad tingsrätt försatte Halmstad Hammers i konkurs, med skulder på nära 900 000 kronor. Konkursförvaltare Cumtell väntade in i det sista för att ge klubbens styrelse och sponsorer all möjlig tid att skaffa fram pengar utan att de rätta beskeden kom.

– Först vill jag se om det finns någon bärighet i en ekonomisk kalkyl, sa Cumtell, till Hallandsposten, efter en första information av styrelsen.
– Sedan, om jag säger ja, kan hockeyförbundet ändå säga nej om ansvarsnämnden anser att det varken sportsligt eller ekonomiskt finns förutsättningar för att köra vidare. Men det skulle förvåna mig om man gör eftersom förbundets högsta önskan är att Hammers ska spela vidare.

Ordföranden Mats Thomasson och kassören Kjell Kjellsson hade nio timmar tidigare inte fått gehör för sin vädjan till staten att återkalla konkursansökan. Thomasson och Kjellsson hänvisade till ansökan till kommunfullmäktige om en kommunal borgen på 1,5 miljoner kronor, där svaret inte skulle komma förrän den torsdagen den 24 november. De hänvisade också till en första inbetalning på 400 000 kronor. Därtill garantier för resterande belopp i form av ett brev från Hockeyallsvenskan AB om de kommande intäkterna för isreklam på minst 200 000 kronor samt transferpengar på ytterligare 200 000 för Janos Vas skulle inkomma under säsongen.

2,3 miljoner kronor totalt.
– Intäkterna ligger tyvärr snett i förhållande till de förfallna skulderna, medgav Thomasson, för skulle konkurshotet undanröjas har vi dessutom bortåt 20 företag som är beredda att gå in med drygt en halv miljon kronor. Så för oss är det Moment 22.

Kronofogdemyndighetens Helene Erntsson och Victoria Söderqvist såg dock hur de löpande skulderna ökat för varje månad och poängterade att det därför inte handlar om något tillfälligt obestånd. Förutom de förfallna skatteskulderna från maj till augusti på 761 935 kronor var ytterligare en på 175 002 kronor på väg att förfalla. Denna summa innefattades inte i konkursansökan.

Avgörande blev att stadskontoret i beredningen samma dag avrådde från en kommunal borgen på 1,5 miljoner kronor – ett beslut som senare på kvällen fastslogs i kommunstyrelsen. Idag står drygt 400 spelare, främst ungdomar, dess ledare och föräldrar utan klubbtillhörighet.

Därtill riskerar också den gamla styrelsen att bli betalningsskyldig.
– Ja, det finns ett ansvar motsvarande det i ett aktiebolag för den aktuella styrelsen. Men det blir i så fall en senare fråga, förklarar Sigvard Cumtell, konkursförvaltaren.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.