IFK Göteborg i ny skattehärva

Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har misstankar om ytterligare ett grovt skattebrott i IFK Göteborg. Peter Ijeh-affären är inte avslutad när det framkommer att Stefan Selakovics återkomst har märkliga inslag. Som en följd sitter klubbdirektören Mats Persson anhållen.
Lars Lithner, vice chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten, är ytterst förtegen om vad de nya misstankarna rör sig om, men bekräftar att det handlar om IFK Göteborg.
- Jag har inlett förundersökning om en ny brottsmisstanke som inte har med Peter Ijeh-affären att göra. Men om och eventuellt vem som är misstänkt kan jag inte kommentera.

Efter ytterligare skatterevision i Ijeh-affären har Ekobrottsmyndigheten funnit otydligheter i övergången för Stefan Selakovic.
När han återvände från proffsspel i holländska Heerenveen ska Blåvitt ha betalat ut en signing bonus. Det skedde skedde i enlighet med den så kallade artistskatten, eftersom Selakovic var bosatt utomlands. Det är avgörande för att pengar ska kunna betalas ut i enlighet med lagreglerna för artistskatten, och bara beskattas med 15 procent.
Men Ekobrottsmyndigheten anser att ett skattebrott har skett, därför anhölls Mats Persson.

- Det är en metod som alla använder sig av. En så kallad sign-on-fee. Jag kan bara konstatera att vi försöker att alltid vara väldigt noggranna när det gäller sådant, säger IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse.
- Vi betalade ut en summa när han skrev på för oss då han bodde i Holland. Vad jag har förstått hävdar Ekobrottsmyndigheten att han hade flyttat hem.
Bengt Halse uppsökte Kamratgården på fredagsförmiddagen och informerade spelare, ledare och anställda.

På tisdagen hämtades Mats Persson i sin bostaden och fördes till polishuset i centrala Göteborg, bara en utspark från Ullevi. Där sitter han fortfarande anhållen. Anledningen är att Ekobrottsmyndigheten annars befarar att han försvårar utredningen.
Åklagaren kan hålla Mats Persson frihetsberövad fram till fredag lunch.
- Jag har bett Mats Perssons sambo ringa mig när han blir utsläppt, men jag har ingen vetskap om när detta kan ske, kommenterar Halse.

Lars Lithner uppger att gränsen för grovt skattebrott går vid tio basbelopp, cirka 400 000 kronor och fälls man i domstol riskerar man sex månaders fängelse.
Under tisdagen hölls flera förhör med inblandade parter. Stefan Selakovic blev också kallad, men släpptes senare.

Samtidigt pågår en förundersökning i den så kallade Peter Ijeh-affären, där fyra IFK-ledare misstänkts för grovt skattebrott.
- Brottsmisstankarna kvarstår och jag väntar bland annat på Skatteverkets beslut, säger Lars Lithner.
Mats Persson träffade Göteborgs-Posten i förra veckan och uppges ha sagt:
- Min uppfattning är att vi inte har gjort något fel och det är nog därför jag inte tänker på det. Skulle det mot förmodan bli åtal, tror jag ändå att vi alla tre kommer att arbeta kvar på samma sätt som i dag till dess att en fällande dom vinner laga kraft, vilket kan ta flera år. Men nu spekulerar jag bara eftersom jag inte funderar i de banorna.

Härvan kring Peter Ijehs övergång har fått en annorlunda vändning. Nu framkommer att Skatteverket gör en annan bedömning än ekobrottsåklagaren Lars Lithner.
Det var i juni i år som polisen och ekobrottsmyndigheten slog till i en stor razzia mot Peter Ijeh och flera IFK-ledare.
Vice chefsåklagaren Lars Lithner hävdade en den så kallade gåvan på 1,2 miljoner kronor som betalts privat av IFK-kassören Jan Nilsson till Peter Ijeh bara var en förtäckt sign-on-bonus för att få nigerianen att skriva på för IFK.

Nu är fyra personer delgivna brottsmisstanke för grovt skattebrott men Lithner vill avvakta med ett beslut om eventuella åtal i sin brottsutredning till dess att Skatteverket presenterar sin skatteutredning och tolkning.

Skatteverket gör, enligt uppgifter, den bedömningen att ”gåvan” till Ijeh skattetekniskt bara kan kopplas till Jan Nilsson. Nu har Nilsson och hans juridiska ombud fått ett så kallat övervägande från Skatteverket och där myndigheten menar att enbart Nilsson ska betala skatt på utbetalningen till Ijeh i form av arbetsgivaravgifter.

– Det är ett stort bakslag för åklagaren att inte ens Skatteverket delar hans uppfattning om vem som ska betala skatten, säger advokat Staffan Edh, som representerar IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse, till Aftonbladet.

Halse är tillsammans med klubbdirektören Mats Persson delgivna brottsmisstanke.
– Om inte Skatteverket anser att IFK Göteborg är skattskyldigt faller hela grejen mot IFK Göteborg och styrelsen, menar Edh.

Peter Ijeh själv har tidigare friats helt från misstankar om brott.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.