Kapitalister satsar 25 miljoner i Örgryte

Bolagiseringen av svenska framträdande föreningar fortsätter. Nu avslöjas att privata kapitalister är beredda att satsa totalt 25 miljoner kronor i A-lagstruppen i allsvenska Örgryte IS.
Örgryte Sport AB skapades för två år sedan av några ÖIS-are som vill satsa pengar i föreningen men utöver sportsliga framgångar har de en förhoppning om att tjäna pengar vid spelarförsäljningar. I dag står åtta personer som ägare till Örgryte Sport AB.

Bolaget har den kommersiella rätten på spelarna i klubben. Örgryte IS betalar löner, licenser och bestämmer alla spelarköp. Det exakta förhållandet med klubben och bolaget är hemligt. Men praxis är att bolaget får varierande procentdelar när en spelare säljs, i synnerhet om bolaget också stod för en stor del av investeringen.

- Utan bolagets tillkomst hade Öis inte spelat i allsvenskan i dag. Med bolaget skall vi bli ett topplag i allsvenskan, säger Anders Lundberg, ordförande i Örgryte IS och styrelseledamot och delägare av Örgryte Sport AB, till Göteborgs-Posten.

Förutom Anders Lundberg ingår ordföranden Kjell Meyer, Lennart Magnusson (vd), Björn Ingemar Demme och Reine Rosén i styrelsen, kapitalstarka öisare med visioner.

I dag har ÖIS en yngre och mera talangfull spelartrupp än på många år. Därtill en tränare i Zoran Lukic som har lyckats driva igenom en hård, men framgångsrik linje.

- Vi vill vara en finansiell motor som bidrar till att göra Öis bättre. Bolaget vill också tjäna pengar, där vinsten investeras i nya sportsliga projekt som att förstärka spelartruppen. Kanske kan vi bidra till att behålla nuvarande tränaren Zoran Lukic och nå kontinuitet och långsiktighet, säger Kjell Meyer.

Örgryte Sport AB har under två år deltagit i de flesta köpen av spelarna i Öis A-trupp, exempelvis brassarna Paulinho Guará och Ailton Almeida, proffsåtervändaren Magnus Källander och zambiske landslagsmannen Boyd Mwila. Den enda försäljningen hittills är Paulinho Guará till Hammarby IF för drygt fyra miljoner kronor – förmodligen en vinstaffär för bolaget.

I bolagets balansräkning beräknades tillgångarna (spelarna) vid årsskiftet till 12,5 miljoner kronor. Vid nyemissionen som avslutas vid årsskiftet, ska bolaget ha 15 aktieägare. Även privatpersoner kan köpa andelar som kostar 250 000 kronor styck.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.