Nya avslöjanden i IFK Göteborg

- Jag har inte gjort något fel, utan det här är mer av hänsyn till mig. Jag slutar, lät vice chefsåklagare Lars Lithner i går hoppas plötsligt av som förundersökningsledare i IFK Göteborg-affären. Samtidigt växer utredningen då granskningen har gett nya upptäckter.
Lars Lithner tycker att medieexponeringen har blivit för stor.
- Jag har inte haft några problem med den nyhetsrapportering som har skett, däremot har vissa krönikörer skrivit på ett sätt som har eggat personer som måhända kan vara aggressiva.

Han syftar bl a på den krönika som Göteborgs-Postens Mats Härd skrev i torsdagens tidning och där han kritiserade Lithner och hans kollegor för ett burduskt beteende när de hämtade klubbdirektören Mats Persson och spelaren Stefan Selakovic.

Lithner tog i går eftermiddag beslutet att släppa Mats Persson, därefter kom han och Ekobrottsmyndigheten överens om att han kliver av.

Har du fått några hotfulla mejl eller telefonsamtal?
- Nej, det har jag inte fått. Det är bara utifall att. Men det är viktigt att målet inte fokuserar på mig, utan att det är rättsväsendet som utreder brott, sa Lithner i GP..

Överåklagare Gunnar Stetler på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm tar över förundersökningen mot IFK Göteborg.

Nu framkommer också nya uppgifter från utredningen. Det visar ett möjligt samband mellan fallet Peter Ijeh och fallet Stefan Selakovic. Om sambandet kan bevisas kan de två utredningarna kopplas samman. En avgörande fråga gäller den s k "Ijeh-gåvan" och om den egentligen utgjorde ett lån från klubbkassören Jan Nilsson till klubben.

När granskarna kontrollerade Selakovics bankkonton lär man ha funnit en överföring av 1,35 miljoner kronor till ett konto i Luxemburg i april. Den upptäckten väcker stor förundran, enligt Göteborgs-Posten.

Till vem skickade Selakovic över en miljon kronor? Han själv fick denna summa placerad på sitt konto vid övergången till IFK Göteborg från holländska Heerenveen – förutom de uppgjorda övergångssummorna som ingick i avtalet med klubben. Dessa 1,35 miljoner utgjorde ytterligare en summa som inte hade koppling till övergången.

I april flyttade Selakovic just 1,35 miljoner kronor till ett konto i Luxemburg och som mottagare stod "Janne P". Här vill ekobrottsmyndigheterna ha ett svar – ett svar som kan bli helt avgörande för utredningen.

Utredarna misstänker att klubbdirektören Mats Persson ligger bakom turerna. Och "Janne P" kan vara Janne Plånbok, välkänt smeknamn på IFK Göteborgs kassör Jan Nilsson.

Samme Nilsson som sa att han tog av egna pengar och gav Ijeh för att för att han skulle välja IFK Göteborg. Ijeh fick 1 252 000 kronor. Den summa som i april sändes till ett konto i Luxemburg var 1 350 000 kronor.

Ijeh-affären väckte ekobrottsmyndighetens intresse för IFK Göteborgs ekonomiska förehavanden. Nu växer utredningen. Möjligen är det så att Nilsson lånade ut 1,2 miljoner till klubben och att Selakovics överföring till Luxemburg-kontot var ett sätt betala tillbaka lånet plus ränta.

Jan "Plånbok" Nilsson avfärdar spekulationerna I fredagen Göteborgs-Posten med orden ”Jag har inte fått tillbaka några pengar och har inget konto i Luxemburg”.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.