Skenbart lugn på Kamratgården

Lugnet härskar skenbart på Kamratgården i Göteborg. Veckan har varit oerhört turbulent när klubbens ledare, spelare och vaarumärket har ifrågasatts. Samtidigt fortskrider ekomyndighetens utedning av IFK Göteborg.
En struntsumma blev skälet till att affären avslöjades.
Peter Ijeh begärde avdrag för 747 kronor i kapitalförlust efter försäljning av aktier utan att lämna kompletterande andra upplysningar. Skatteverket bad då om ett underlag för anskaffningskostnader för de sålda aktierna.

För att få möjlighet till dessa hundralappar i avdrag skickade Ijeh, med assistans av IFK, den 28 september förra året ett gåvobrev, en revers och en avräkningsnota.
I brevet framkom att Jan Nilsson skänkt Ijeh 16 800 aktier, som han köpt för 1 789 200 kronor. Det ledde skatteverket på spåren. Hade Ijeh avstått från det begärda avdraget skulle troligen inget mera ha hänt över huvud taget hänt.

Nu har Skatteverket höjt Peter Ijehs inkomst av tjänst med 2 874 546 kronor. Den så kallade gåvan från IFK-kassören Jan Nilsson till Ijeh betraktas som nettolön. Samtidigt finns misstanken om grovt skattebrott mot flera personer. Allt beroende på Ijehs deklaration för 2004, en deklaration som han fick hjälp av IFK Göteborg att fylla i.

Konsekvenserna av denna deklaration kan bli långtgående. Fängelsestraff för ledare, miljonbetalningar för klubben och ett fläckat anseende som tar sig uttryck på en rad områden.

Ijehs upptaxering innebär att IFK ska betala minst 1,6 miljoner kronor, eventuellt det dubbla, enligt skattekontoret i Kristianstad efter Ijeh hade ett så kallat nettokontrakt.
- Jag utgår från att beslutet kommer överklagas. För det andra så klarar vi en sån skattesmäll, säger ordförande Bengt Halse..
Totalt, om IFK Göteborg fälls i både "Ijeh"- och "Selakovic"-fallen, kan klubben tvingas betala mer än 13 miljoner kronor i skatt och straffavgifter.

Samtidigt framkommer att klubben satte in sex miljoner kronor på Stefan Selakovics konto vid övergången från Heerenveen. Pengarna ska, enligt Göteborgs-Posten, ha fördelats enligt följande:
4 250 000 kronor: Sign-on fee till Stefan Selakovic.
1 350 000 kronor: Återbetalning till IFK-kassören Jan Nilsson för den så kallade gåvan till Peter Ijeh.
400 000 kronor: Agentprovision till Kent Carlzon (cirka tio procent).

Skälet till att Jan Nilssons återbetalning av "gåvan" skedde via Stefan Selakovics konto har inte IFK Göteborg velat kommentera. I ett pressmeddelande skrev klubben:
"Det fanns inte - och har aldrig funnits - något löfte, skriftligt eller muntligt, att återbetala den gåva som Jan Nilsson stod för i samband med Peter Ijehs övergång från Malmö FF till IFK Göteborg hösten 2003".

I förhören har Janne Nilsson och sportchefen Mats Persson lämnat olika förklaringar till överföringen.:
Mats Persson förklarar att de 1 350 000 kronorna är en återbetalning för Nilssons så kallade gåva i samband med Peter Ijehs övergång från Malmö FF till IFK Göteborg.
Janne Nilsson förklarar att summan hade ett samband med arbetet kring IFK Göteborgs riskkapitalbolag.

Här har kommentar och uppgifter korsat varandra. Göteborgs-Posten konfronterade Jan Nilsson med uppgifter om transaktionen på 1 350 000 kronor från Stefan Selakovic.
- Jag har inte fått tillbaka några pengar, sade han då.
Samma kväll eller dagen efter förde han över exakt den summan, 1 350 000 kronor, till IFK Göteborg.

Konsekvensen av upptäckterna är att IFK Göteborgs hela bokföring nu granskas av Skatteverket. Två tjänstemän på skattemyndigheten arbetar enbart med att granska Blåvitts bokslut och olika spelarkontrakt.
- Vi får se vad den kommer fram till. Vi tror inte att vi har något att dölja men det måste utredningen visa, säger Bengt Halse i IFK.
- Vi har sett till att ställa allt nödvändigt material som behövs till deras förfogande. Så som det brukar gå till vid en revision. Skatterevision är ju inte något ovanligt, säger Halse.
Hittills har sex personer från IFK Göteborg delgivits misstanke om skattebrott eller medhjälp till skattebrott.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.