Skenbart lugn på Kamratgården

Lugnet härskar skenbart på Kamratgården i Göteborg. Veckan har varit oerhört turbulent när klubbens ledare, spelare och vaarumärket har ifrågasatts. Samtidigt fortskrider ekomyndighetens utedning av IFK Göteborg.
En struntsumma blev skälet till att affären avslöjades.
Peter Ijeh begärde avdrag för 747 kronor i kapitalförlust efter försäljning av aktier utan att lämna kompletterande andra upplysningar. Skatteverket bad då om ett underlag för anskaffningskostnader för de sålda aktierna.

För att få möjlighet till dessa hundralappar i avdrag skickade Ijeh, med assistans av IFK, den 28 september förra året ett gåvobrev, en revers och en avräkningsnota.
I brevet framkom att Jan Nilsson skänkt Ijeh 16 800 aktier, som han köpt för 1 789 200 kronor. Det ledde skatteverket på spåren. Hade Ijeh avstått från det begärda avdraget skulle troligen inget mera ha hänt över huvud taget hänt.

Nu har Skatteverket höjt Peter Ijehs inkomst av tjänst med 2 874 546 kronor. Den så kallade gåvan från IFK-kassören Jan Nilsson till Ijeh betraktas som nettolön. Samtidigt finns misstanken om grovt skattebrott mot flera personer. Allt beroende på Ijehs deklaration för 2004, en deklaration som han fick hjälp av IFK Göteborg att fylla i.

Konsekvenserna av denna deklaration kan bli långtgående. Fängelsestraff för ledare, miljonbetalningar för klubben och ett fläckat anseende som tar sig uttryck på en rad områden.

Ijehs upptaxering innebär att IFK ska betala minst 1,6 miljoner kronor, eventuellt det dubbla, enligt skattekontoret i Kristianstad efter Ijeh hade ett så kallat nettokontrakt.
- Jag utgår från att beslutet kommer överklagas. För det andra så klarar vi en sån skattesmäll, säger ordförande Bengt Halse..
Totalt, om IFK Göteborg fälls i både "Ijeh"- och "Selakovic"-fallen, kan klubben tvingas betala mer än 13 miljoner kronor i skatt och straffavgifter.

Samtidigt framkommer att klubben satte in sex miljoner kronor på Stefan Selakovics konto vid övergången från Heerenveen. Pengarna ska, enligt Göteborgs-Posten, ha fördelats enligt följande:
4 250 000 kronor: Sign-on fee till Stefan Selakovic.
1 350 000 kronor: Återbetalning till IFK-kassören Jan Nilsson för den så kallade gåvan till Peter Ijeh.
400 000 kronor: Agentprovision till Kent Carlzon (cirka tio procent).

Skälet till att Jan Nilssons återbetalning av "gåvan" skedde via Stefan Selakovics konto har inte IFK Göteborg velat kommentera. I ett pressmeddelande skrev klubben:
"Det fanns inte - och har aldrig funnits - något löfte, skriftligt eller muntligt, att återbetala den gåva som Jan Nilsson stod för i samband med Peter Ijehs övergång från Malmö FF till IFK Göteborg hösten 2003".

I förhören har Janne Nilsson och sportchefen Mats Persson lämnat olika förklaringar till överföringen.:
Mats Persson förklarar att de 1 350 000 kronorna är en återbetalning för Nilssons så kallade gåva i samband med Peter Ijehs övergång från Malmö FF till IFK Göteborg.
Janne Nilsson förklarar att summan hade ett samband med arbetet kring IFK Göteborgs riskkapitalbolag.

Här har kommentar och uppgifter korsat varandra. Göteborgs-Posten konfronterade Jan Nilsson med uppgifter om transaktionen på 1 350 000 kronor från Stefan Selakovic.
- Jag har inte fått tillbaka några pengar, sade han då.
Samma kväll eller dagen efter förde han över exakt den summan, 1 350 000 kronor, till IFK Göteborg.

Konsekvensen av upptäckterna är att IFK Göteborgs hela bokföring nu granskas av Skatteverket. Två tjänstemän på skattemyndigheten arbetar enbart med att granska Blåvitts bokslut och olika spelarkontrakt.
- Vi får se vad den kommer fram till. Vi tror inte att vi har något att dölja men det måste utredningen visa, säger Bengt Halse i IFK.
- Vi har sett till att ställa allt nödvändigt material som behövs till deras förfogande. Så som det brukar gå till vid en revision. Skatterevision är ju inte något ovanligt, säger Halse.
Hittills har sex personer från IFK Göteborg delgivits misstanke om skattebrott eller medhjälp till skattebrott.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.