Största avtalet i svensk idrottshistoria

Det största ekonomiska avtalet i svensk idrotts historia. - Malmös FF:s uppgörelse med det internationella marknadsföringsföretaget IMG garanterar klubben över 600 miljoner kronor under avtalsperioden.
Det finns ett enda förbehåll - om MFF åker ur allsvenskan fryser IMG avtalet.

- Det största som hänt i Malmö FF:s historia, menar Bengt Madsen, klubbens ordförande, efter undertecknandet av kontraktet. Han berättade också:

- Ett engelskt företag värderade varumärket MFF till 250 miljoner kronor. Det här avtalet överstiger vida det.

Avtalet, om 13 år, garanterar mer än det dubbla. När väl den nya arenan står klar garanterar IMG en försäljningssumma på 70 miljoner kronor per år.

Av denna tar företaget 20 procent, resten går till MFF. Klubben garanteras får 56 miljoner kronor per år i kommersiella inkomster från arenareklam, loger, sponsorer och arrangemang. Att jämföra med att MFF i år har intäkter om 35 miljoner.

IMG har antagit en ny strategi. Genom att söka samarbetet med arenor ser företaget en möjlighet till fortsatt expansion i fotbolls-Europa.

– MFF med dess historia, varumärke, starka supporterstöd och framgångsrika sportsliga resultat är en idealisk partner för IMG, menar Martin Englund, vd för IMG Skandinavien.

IMG har ännu hemliga beräkningar på den här typen av affärsuppgörelser. Ett liknande engagemang i FC Köln i tyska Bundesliga visar på effekterna. Där kunde ett egenfinansierade arenabygge genomföras och därefter har inkomsterna fyrdubblats.

– Det är väl ingen som kalkylerar med det här, vi har räknat med olika alternativ med upp till fördubblade intäkter, förklarade Bengt Madsen.

Om IMG skapar intäkter om 100 miljoner kronor kvarstår provisionen om 20 procent, medan resten går till MFF. Alltså, sanslösa 80 miljoner...

– Svindlande stora summor, sa sportchefen Hasse Borg och himlade med ögonen vid presskonferensen.

En gemensam förhoppning hos parterna är att ge MFF så bra finanser att klubben kan etablera sig som en konkurrenskraftig klubb i internationella matcher.
 

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.