40 miljoner saknas i Örgryte

Örgryte IS står inför sin tuffaste match någonsin. Kampen mot en konkurs. Skulden är uppe i 40 miljoner kronor och accelererar dagligen. Även klubbens största anhängare står nu tveksamma till en räddningsoperation.
Örgryte IS står inför sin tuffaste match någonsin. Kampen mot en konkurs. Skulden är uppe i 40 miljoner kronor och accelererar dagligen. Även klubbens största anhängare står nu tveksamma till en räddningsoperation.

Örgryte Sport AB är riskkapitalbolaget med pengar. Ordförande är Kjell Meyer, och han erkänner nu att potentiella investerare oroas över utvecklingen i Öis.
- Väldigt många runt Öis är oerhört trötta på det här. Jag tror att ingen är intresserad av att bara hjälpa till med något kortsiktigt. Nu pratar vi riktigt stora pengar och det är naturligtvis inget enkelt jobb att samla så mycket kapital, säger Meyer till Göteborgs-Posten.

När klubbdirektören Stefan Herre Eriksson Örgrytes lämnade handlingsplan till fotbollförbundets licensnämnd i onsdags framkom ett negativt eget kapitalet om cirka 10 miljoner. Men samtidigt framkom att skulderna växer stadigt och resultatet för året pekar på ett minus om fyra miljoner kronor.
- Vi befinner oss i en ännu djupare ekonomisk kris än vad som tidigare framkommit, säger Stefan Herre Eriksson.

Hos Kronofogdemyndigheten i Göteborg är Örgryte IS ständigt aktuell. Skulden omfattar 40 miljoner kronor, där 15 miljoner utgör ett banklån samtidigt som tillgångarna uppskattas till 30 miljoner kronor.
Nu krävs radikala förändringar och det snabbt. Samtidigt som den dagliga verksamheten ska fortgå måste ett omfattande besparingsprogram inledas samtidigt som det ställs krav på att hitta finansiärer.

Mats Ryhede är tillfrågad att bli ordförande i föreningen och han ska i så fall väljas på årsmötet den 17 maj. Fram till dess gäller ödesdagar. Han ser bara en väg till att nå verkligt resultat:
- En eller flera privatpersoner och företag går in och hjälper Öis, säger han. Vi måste få ner skuldbördan och öka intäkterna och då behöver vi antingen ett kapitaltillskott rätt in eller att vi avyttrar någonting.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.