40 miljoner saknas i Örgryte

Örgryte IS står inför sin tuffaste match någonsin. Kampen mot en konkurs. Skulden är uppe i 40 miljoner kronor och accelererar dagligen. Även klubbens största anhängare står nu tveksamma till en räddningsoperation.
Annons
Örgryte IS står inför sin tuffaste match någonsin. Kampen mot en konkurs. Skulden är uppe i 40 miljoner kronor och accelererar dagligen. Även klubbens största anhängare står nu tveksamma till en räddningsoperation.

Örgryte Sport AB är riskkapitalbolaget med pengar. Ordförande är Kjell Meyer, och han erkänner nu att potentiella investerare oroas över utvecklingen i Öis.
- Väldigt många runt Öis är oerhört trötta på det här. Jag tror att ingen är intresserad av att bara hjälpa till med något kortsiktigt. Nu pratar vi riktigt stora pengar och det är naturligtvis inget enkelt jobb att samla så mycket kapital, säger Meyer till Göteborgs-Posten.

När klubbdirektören Stefan Herre Eriksson Örgrytes lämnade handlingsplan till fotbollförbundets licensnämnd i onsdags framkom ett negativt eget kapitalet om cirka 10 miljoner. Men samtidigt framkom att skulderna växer stadigt och resultatet för året pekar på ett minus om fyra miljoner kronor.
- Vi befinner oss i en ännu djupare ekonomisk kris än vad som tidigare framkommit, säger Stefan Herre Eriksson.

Hos Kronofogdemyndigheten i Göteborg är Örgryte IS ständigt aktuell. Skulden omfattar 40 miljoner kronor, där 15 miljoner utgör ett banklån samtidigt som tillgångarna uppskattas till 30 miljoner kronor.
Nu krävs radikala förändringar och det snabbt. Samtidigt som den dagliga verksamheten ska fortgå måste ett omfattande besparingsprogram inledas samtidigt som det ställs krav på att hitta finansiärer.

Mats Ryhede är tillfrågad att bli ordförande i föreningen och han ska i så fall väljas på årsmötet den 17 maj. Fram till dess gäller ödesdagar. Han ser bara en väg till att nå verkligt resultat:
- En eller flera privatpersoner och företag går in och hjälper Öis, säger han. Vi måste få ner skuldbördan och öka intäkterna och då behöver vi antingen ett kapitaltillskott rätt in eller att vi avyttrar någonting.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.