Stefan Selakovic svär sig fri

Stefan Selakovic riskerar fängelse i sex år, men svär sig fri från alla anklagelser. Även överåklagare Gunnar Stetler tror att Selakovic blivit lurad, men anser att han borde ha förstått det felaktiga när dubbla kontrakt med skiftande summor upprättades.
Annons
Stefan Selakovic riskerar fängelse i sex år, men svär sig fri från alla anklagelser. Även överåklagare Gunnar Stetler tror att Selakovic blivit lurad, men anser att han borde ha förstått det felaktiga när dubbla kontrakt med skiftande summor upprättades.

På torsdagen presenterades överåklagarens syn på det inträffade. Det innebär att tre personer åtalas för IFK Göteborgs skatteaffärer: spelaren Stefan Selakovic, förre kassören Jan Nilsson och förre klubbdirektören Mats Persson. Alla tre nekar till brott.
Åtalet om tio punkter gäller ekonomisk brottslighet vid utbetalningarna av övergångsbonus till spelarna Peter Ijeh 2003 och Stefan Selakovic två år senare.

Persson och Nilsson åtalas bland annat för grovt skattebrott, grov trolöshet mot huvudman, grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Åklagaren kräver också att de två ska åläggas näringsförbud.
Selakovic åtalas bland annat för grovt penninghäleri, medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll och skyddande av brottsling.

Stefan Selakovic bedyrar sin oskuld, men samtidigt har det framkommit att han ombads ljuga om transaktionen till Luxemburg. Men vid husrannsakan hemma hos IFK-spelare upptäckte polisen dubbla kontrakt och när han konfronterades med handlingarna erkände han.
Överåklagaren Gunnar Stetler ser husrannsaken som avgörande för hela utredningen. Då upptäcktes en transaktion om 1 350 000 kronor som Stefan Selakovic hade gjorde till Jan Nilssons konto i Luxemburg - en överföring som enligt planen skulle förbli hemlig.
Dubbla kontrakt hade också Peter Ijeh. I det ena fanns en så kallad sign-on bonusen om 4 250 000 kronor medan det andra avtalet innehåll en högre summa, nämligen sex miljoner kronor.

I ett polisförhör den 11 januari, som media har fått ta del av, pressas Selakovic.
Förhörsledaren: Vad blev den slutliga ekonomiska överenskommelsen?
- Det blev som det står här, 6 miljoner som skulle utbetalas signing on (att betrakta som en belöning när spelaren skriver på ett kontrakt) till mig, svarar Selakovic.
Men polisen visar då upp ytterligare ett kontrakt, daterat 30 december 2004, där Selakovic skrivit på för tre år med IFK från 1 januari 2005. I detta kontrakt erhåller Selakovic inte 6 miljoner utan 4,25 miljoner kronor som en så kallad sign on fee.
Förhörsledaren: Har du skrivit på detta kontrakt?
- Ja.

Förhörsledaren: Du skulle ge intryck att du ångrade ditt avtal och ville ha mer pengar?
Selakovic: Ja.
Förhörsledaren: Vem sade detta till dig?
Selakovic: Det var Mats Persson.
Annars är Stefan Selakovic mycket förtegen och han ville heller inte prata om denne "Janne P" som är omnämnd i papperna.
Förhörsledaren: Känner du någon Janne P?
Selakovic: Nej, det gör jag inte.

Selakovic bedyrar sin oskuld inför polisen:
- Jag hade ingen anledning att hjälpa till med den här betalningen, har han sagt i polisförhör. Det var sagt att jag skulle få 4 250 000 kronor, när pengarna kommer på mitt konto är det sex miljoner. Jag är ovetande om detta. Jag frågar vad det är för pengar. Jag får bara anvisningar om att föra vidare dem till det här kontonumret. Jaha, jag fick ju mina pengar och hade liksom aldrig någon tanke på vad det var eller vad de skulle, utan jag gjorde som jag blev tillsagd. Sedan fick det liksom vara.

Gunnar Stetler menar att IFK-spelaren blivit "ledd in i det här", men borde ha reagerat.
- Om jag hade fått den summan in på mitt konto hade jag först ifrågasatt det och sedan betalt tillbaka till samma konto jag fick det ifrån.
Beträffande Mats Persson och ett förhör den 16 november berättar han om ett möte mellan han själv, Janne Nilsson och ordföranden Bengt Halse. Mats Persson vill tydligen låta förstå att klubbens ordförande Bengt Halse inte alls är så oskyldig som det har framkommit.

Selakovic ombads att ljuga

Han krävs på en miljon kronor

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.