Proffsspel visar kontraktens betydelse

Två spelare ur den svenska VM-truppen är proffsaktuella.Kim Källströms flytt ger tre svenska klubbar betydande belopp. Karl Svenssons övergång till Glasgow Rangers ger inte annat än växelpengar. De kontrakt som skrevs en gång när de fortfarande var talanger bestämmer i dag pengarnas fördelning.
Annons

Två spelare ur den svenska VM-truppen är proffsaktuella. Kim Källströms byte av klubb ger tre svenska klubbar betydande belopp. Karl Svenssons övergång till Glasgow Rangers ger inte annat än växelpengar. De kontrakt som skrevs en gång när de fortfarande var talanger bestämmer i dag pengarnas fördelning. 

När Karl Svensson tog steget från Jönköping till IFK Göteborg såg han till att få en klausul som innebar att han hade rätt att flytta utomlands utan att IFK kunde kräva en ordentlig ersättning. Vid övergången var Kalle Svensson eftertraktad, konkurrensen var tuff för IFK och förhandlarna tvingades acceptera önskemålet från spelaren och hans rådgivare. 

22-åringen kom till IFK från Jönköping Södra 2003 och har spelat 54 allsvenska matcher. I år har han vuxit till en dominant på planen och upptäckts av flera spejare. Glasgow Rangers vann striden, Karl Svensson har skrivit på ett treårskontrakt och gjort sitt sista framträdande i IFK för den här gången.

Klubben hade aldrig några planer på att stoppa honom.
- Normalt har man alltid en diskussion. Den här gången hade vi inget val eftersom Kalle hade en klausul att han kan flytta i sitt kontrakt, bekräftar IFK:s sportchef Håkan Mildh.
 

Skillnad det mot när Olympique Lyon betalar runt 70 miljoner kronor för Kim Källström. En halv miljon går till Partille IF, tre gånger så mycket till BK Häcken och runt sju miljoner till Djurgården.Kim Källström har skrivit på ett fyraårskontrakt med den franska mästarklubben och övergången tycks egentligen bara ha vinnare. Kim själv, förstås. Dessutom är Rennes i behov av pengar och i de tre svenska klubbar där Kim har tjänstgjort visar kassören bara upp ett enda stort leende.

Djurgården har rätt till 15 procent av den övergångssumma som överstiger två miljoner euro, vilket innebär cirka sju miljoner svenska kronor. I sin tur slussas 80 procent vidare till riskkapitalbolaget Quesada och resten i Djurgården AB. Men det är den s k solidaritetsersättningen som ger utdelningen hos flera.

Djurgården får 650 000 kronor och delar med sig till Partille och Häcken. Enligt Fifas regler ska solidaritetsersättning utbetalas varje gång en spelare byter förening och avser fem procent av övergångssumman. Pengarna fördelas mellan spelarens tidigare klubbar enligt en mall. Fem procent för åren tolv till 15, tio procent från 16 till 23 år.    

500 000 kr går till Partille där Kim Källström spelade till dess att han var 14 år.
- Helt grymt. Alla i klubben är oerhört glada. Vi har fått pengar för Kim tidigare. De har vi satt in på ett ungdomskonto. Det gör vi nu med, förklarar Partilles ordförande Jan Bergsborn, till Göteborgs-Posten.
- Ungarna skall ha del av pengarna. Vi håller på och gör i ordning en liten fotbollsplan med konstgräs. Den få vi väl döpa efter Kim nu.

BK Häcken beräknas få cirka 1,5 miljoner kronor. En klubb som i dag tillhör Sveriges rikaste tack vare arrangemanget av Gothia Cup. Det egna kapitalet uppgår till 12,2 miljoner kronor.
- Det här är bonuspengar. Vår ekonomiska styrka är vårt egna kapital. Och det är nästan helt kopplat till Kim Källström. Extra kul att han dessutom är fostrad i klubben, säger sportchefen Carl Fhager.

Nästan 130 miljoner kronor kommer nu i coronastöd till knappt 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund  

Det är gott nog och skänker tröst för januari och februari, men fortfarande saknas besked från regeringen om mars

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Trots att Sveriges kvinnliga idrottare gång på gång visar framgångsrika resultat så är forskningen på området kvinnors träning starkt eftersatt i förhållande till hur mycket forskning som bedrivs på mäns idrottande. Och just i dag,på Kvinnodagen, vill SOK förstärka resurserna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.