Proffsspel visar kontraktens betydelse

Två spelare ur den svenska VM-truppen är proffsaktuella.Kim Källströms flytt ger tre svenska klubbar betydande belopp. Karl Svenssons övergång till Glasgow Rangers ger inte annat än växelpengar. De kontrakt som skrevs en gång när de fortfarande var talanger bestämmer i dag pengarnas fördelning.
Annons

Två spelare ur den svenska VM-truppen är proffsaktuella. Kim Källströms byte av klubb ger tre svenska klubbar betydande belopp. Karl Svenssons övergång till Glasgow Rangers ger inte annat än växelpengar. De kontrakt som skrevs en gång när de fortfarande var talanger bestämmer i dag pengarnas fördelning. 

När Karl Svensson tog steget från Jönköping till IFK Göteborg såg han till att få en klausul som innebar att han hade rätt att flytta utomlands utan att IFK kunde kräva en ordentlig ersättning. Vid övergången var Kalle Svensson eftertraktad, konkurrensen var tuff för IFK och förhandlarna tvingades acceptera önskemålet från spelaren och hans rådgivare. 

22-åringen kom till IFK från Jönköping Södra 2003 och har spelat 54 allsvenska matcher. I år har han vuxit till en dominant på planen och upptäckts av flera spejare. Glasgow Rangers vann striden, Karl Svensson har skrivit på ett treårskontrakt och gjort sitt sista framträdande i IFK för den här gången.

Klubben hade aldrig några planer på att stoppa honom.
- Normalt har man alltid en diskussion. Den här gången hade vi inget val eftersom Kalle hade en klausul att han kan flytta i sitt kontrakt, bekräftar IFK:s sportchef Håkan Mildh.
 

Skillnad det mot när Olympique Lyon betalar runt 70 miljoner kronor för Kim Källström. En halv miljon går till Partille IF, tre gånger så mycket till BK Häcken och runt sju miljoner till Djurgården.Kim Källström har skrivit på ett fyraårskontrakt med den franska mästarklubben och övergången tycks egentligen bara ha vinnare. Kim själv, förstås. Dessutom är Rennes i behov av pengar och i de tre svenska klubbar där Kim har tjänstgjort visar kassören bara upp ett enda stort leende.

Djurgården har rätt till 15 procent av den övergångssumma som överstiger två miljoner euro, vilket innebär cirka sju miljoner svenska kronor. I sin tur slussas 80 procent vidare till riskkapitalbolaget Quesada och resten i Djurgården AB. Men det är den s k solidaritetsersättningen som ger utdelningen hos flera.

Djurgården får 650 000 kronor och delar med sig till Partille och Häcken. Enligt Fifas regler ska solidaritetsersättning utbetalas varje gång en spelare byter förening och avser fem procent av övergångssumman. Pengarna fördelas mellan spelarens tidigare klubbar enligt en mall. Fem procent för åren tolv till 15, tio procent från 16 till 23 år.    

500 000 kr går till Partille där Kim Källström spelade till dess att han var 14 år.
- Helt grymt. Alla i klubben är oerhört glada. Vi har fått pengar för Kim tidigare. De har vi satt in på ett ungdomskonto. Det gör vi nu med, förklarar Partilles ordförande Jan Bergsborn, till Göteborgs-Posten.
- Ungarna skall ha del av pengarna. Vi håller på och gör i ordning en liten fotbollsplan med konstgräs. Den få vi väl döpa efter Kim nu.

BK Häcken beräknas få cirka 1,5 miljoner kronor. En klubb som i dag tillhör Sveriges rikaste tack vare arrangemanget av Gothia Cup. Det egna kapitalet uppgår till 12,2 miljoner kronor.
- Det här är bonuspengar. Vår ekonomiska styrka är vårt egna kapital. Och det är nästan helt kopplat till Kim Källström. Extra kul att han dessutom är fostrad i klubben, säger sportchefen Carl Fhager.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.