Obol och Finansinspektionen möts

På tisdag möts de, Obol och Finansinspektionen. Det är ett löfte från Bo Johansson, mannen bakom förvaltningsbolaget som ifrågasätts från många håll. Ett gigantiskt bedrägeri eller ett fondbolag med annorlunda beteende, det är frågan.
Annons

På tisdag möts de, Obol och Finansinspektionen. Det är ett löfte från Bo Johansson, mannen bakom förvaltningsbolaget som ifrågasätts från många håll. Ett gigantiskt bedrägeri eller ett fondbolag med annorlunda beteende, det är frågan.   

Den information som finansinspektionen fick via advokatbyrån Hamilton på fredagen betonade att ”varken Fonden eller Managern bedriver någon fondverksamhet eller tillståndspliktig värdepappersrörelse i Sverige. Den aktivitet som Fonden/Managern utfört i Sverige är begränsad till marknadsföringsåtgärder av olika slag", deklarerar Obol. 

- Det var väl ganska väntat. Jag häpnar ändå över att inget om årsredovisning, styrelse, VD med mera för ett bolag som förvaltar 100 miljarder kronor, inte kommit in. Många, många frågor förblir helt obesvarade och bolaget i Örebro som inte sägs vara bemannat. Varför finns det då? Det här gör man säkerligen också för att vinna tid, säger Gunnar Ek, chef för bolagsbevakningen på Aktiespararna sedan 40 år tillbaka. 

Han har varit oerhört kritisk mot Obol sedan första misstankarna om orättigheter kom ut via radioprogrammet Kaliber samt Norrbottens-Kuriren. Gunnar Ek tycker också att Obols sk svar är intetsägande och samtidigt avslöjande. Han är reservationslöst kritisk: - Det här kan vara det största bedrägeriet sedan Trustorhärvan.

Gunnar Ek är oförstående inför Obols företrädare Bo Johanssons och Jan Saradlics beteende. Det gäller allt, från det sk fondbolagets regler, dokumentation, rapporter till sådant som pressmeddelande och personernas tillgänglighet.
- Helt otroligt att man kommit så långt i tankeverksamheten att man förstått att ett pressmeddelande måste vara undertecknat med namn och bör ha en logotyp, konstaterar Gunnar Ek syrligt.

I ett annat pressmeddelande hette det att "Obol Investment Int utreder möjligheten att väcka åtal mot Aktiespararnas Bolagsbevakning och Gunnar Ek för förtal".
- Jag är inte det minsta oroad. Jag blev uppringd av en advokat som lugnade mig ytterligare när han sa att jag inte hade något att bekymra mig över. Jag har varit med om att bli hotad med förtals-anmälningar tidigare men det har aldrig blivit något av det, säger Ek.

Fredag var sista dagen för Obol att agera inför Finansinspektionen. Det kom också en skrivelse med tre sidor redogörelse samt tre sidor bilagor. Här har Obol tagit hjälp av Hamilton advokatbyrå i Stockholm. I skrivelsen uppges att fonden är registrerad på Brittiska Jungfruöarna, det samma gäller de sk Managerna som ska vara det företag som sköter förvaltningen åt fonden.

Obol hänvisar till kopior på vad som ska vara certifikat och tillstånd för de två verksamheterna. ”Obol Investment Ltd ("Managern") och Obol Investment Concept Ltd ("Fonden") bedriver inte näringsverksamhet i Sverige. Obol Investment EU i Örebro som är mottagare av Finansinspektionens förfrågan är endast ett arbetsnamn för ett representationskontor inom EU”, menar Obol som också uppger att fondens bank finns i New York.

Efter att ha tagit del av skrivelsen hade Aktiespararnas Gunnar Ek en sammanfattande kommentar:- Helt utan substans! Han beskriver skrivelsen som en efterhandskonstruktion och ett sätt för Obol-gänget att rädda det som räddas kan.
- Den stackars advokat som anlitats har nog inte haft det lätt, säger Gunnar Ek.

Själv har Gunnar Ek gjort egna efterforskningar, via kontakter i fondvärlden, och han tycker att han har fått bekräftelse på att det handlar om ett bedrägeri.
- Ingen som jag talat med i fondvärlden, såväl i Sverige som runt om i världen, har över huvud taget hört talas om Obol.

Fakta

Obols affärsidé har varit att sponsra basket och hockeylag för att få tillgång till deras nätverk bland företag och privatpersoner som därmed blev potentiella kunder för Obols fond.Tidningen Norrbottens-Kuriren och radioprogrammet Kaliber avslöjade för några veckor sedan märkliga inslag runt förvaltningsbolagets verksamhet med konsekvensen att Finansinspektionen krävde information om Obol, vars verksamhet saknade tillstånd i Sverige.

Efter avslöjandet har många nya uppgifter framkommit. Frågetecken och oro bland både klubbar och privatpersoner har tilltagit i takt med att informationen har uteblivit och Obols främsta företrädare, Bo Johansson och Jan Saradlic har gjort sig oanträffbara. I ett pressmeddelande uppgav ändå Johansson och Saradlic att den fond som benämns Obol Investment Concept ska tömmas på investeringar och att svenska kunder ska prioriteras.

På tisdag, den 19 december, är ett möte bestämt mellan Finansinspektionen och Obol.
 


Ingen vill ha med honom att göra

Samma beteende som shejken

 

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.