Han mister 2 miljoner och fängslas

- Eftersom de inte har handlat för egen vinning, utan för klubbens framgångar, har vi bedömt att ett års fängelse räcker. Hade de handlat för egen vinning hade nog straffet legat mellan ett och ett halvt år och två år, sade rättens ordförande, Hans Henriksson, efter det att domarna i Blåvitt-härvan presenterats på fredagen..

- Eftersom de inte har handlat för egen vinning, utan för klubbens framgångar, har vi bedömt att ett års fängelse räcker. Hade de handlat för egen vinning hade nog straffet legat mellan ett och ett halvt år och två år, sade rättens ordförande, Hans Henriksson, efter det att domarna i Blåvitt-härvan presenterats på fredagen..

 

Jan Nilsson och Mats Persson får ett års fängelse. Stefan Selakovic frias. Nilsson tvingas dessutom betala sina advokatkostnader på cirka 600 000 kronor.
- Vi har trott på denna utgången, men det är ju alltid ovisst, sa Stefan Selakovic försvarare Jonas Nilsson.
- Vi kommer att överklaga. Det här är inte rätt. Det är en alldeles tokig dom, sa Perssons advokat Per E Samuelson.

- Det kunde varit betydligt värre med tanke på vad min klient har fällts för. Vi har ännu inte bestämt om vi ska överklaga, sa Anders U Bergqvist som har försvarat Jan Nilsson.

- Vi är nöjda med utfallet. Jag tycker att det var väntat, åtminstone vad det gäller utfallet av domarna mot Mats Persson och Jan Nilsson, konstaterade vice överåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten Lars Lithner mot bakgrund av att överåklagaren Gunnar Stetler hade yrkat på fängelsestraff för samtliga.

 

I domen står det att läsa: ”Genom skattebrottet uppstod fara för undandragande av drygt 2,7 miljoner kronor i skatt och avgifter till det allmänna. Genom trolösheten mot huvudman förelåg fara för att IFK Göteborg skulle vållats ekonomisk skada med drygt 200 000 kronor. Spelaren frikänns helt från åtalen. Åtalen mot klubbdirektören och kassören för grov förskingring ogillas.
Påståenden om att trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och osant intygande skall bedömas som grova brott, ogillas”.

”...Mats Persson och Jan Nilsson döms för grovt skattebrott, trolöshet mot huvudman samt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Klubbdirektören Mats Persson döms även för osant intygande”.

 

Rättens ordförande Hans Henriksson om domen:
- Vi har inte funnit att Selakovic haft något uppsåt att begå brott. Angående att han ljög i de inledande förhören så anser vi att han hade rätt att inte tala sanning. Han befann sig i en sådan situation att det var tillåtet.
- Vi har tagit hänsyn till vissa förmildrande omständigheter i fallen Mats Persson och Jan Nilsson. Mats Persson har förlorat sitt arbete inom IFK Göteborg och Jan Nilsson sin position i klubben.


Jan ”Plånbok” Nilsson  straffas med ett års fängelse och tvingas också betala sin advokatkostnad på 600 000 kronor. Det var Nilsson som ”tack vare sitt hjärta till klubben” stod för den s k gåvan om 1,35 miljoner kronor till Peter Ijeh. Nilsson har alltså förlorat 2 miljoner kronor och straffas med ett års fängelse.

 

Överklaganden av domarna ska vara inlämnade senast 20 juli.

 

Bakgrund

IFK Göteborg värvar Peter Ijeh från Malmö FF den 18 november 2003.
Dåvarande klubbdirektören Mats Persson lyckas finna en lösning och tar kassören Jan Nilsson till sin hjälp. Ijeh får aktier värda drygt 1,2 miljoner kronor av Nilsson.

I april 2004 upptäcker en skatterevisor i Kristiansstad det avvikande i Ijehs deklaration och anmäler IFK Göteborg för skattebrott.
Den 1 juni 2005 slår Ekobrottsmyndigheten till och polisen hämtar Peter Ijeh och Jan Nilsson. Även Mats Persson och dåvarande ordföranden Bengt Halse blir förhörda. Samtidigt frias Ijeh från misstankar och föredrar att flytta från IFK Göteborg till FC Köpenhamn.
En husrannsakan sker hemma hos IFK-spelaren Stefan Selakovic som i december 2004 flyttade från holländska Heerenveen och nu framkommer märkligheter.  

I november 2005 blir Mats Persson anhållen. Han släpps efter två dygn, men nu har åklagaren funnit bevis på lagbrott.

Den 27 april 2006 åtalas Nilsson, Persson och Selakovic och en månad senare, den 23 maj, inleds rättegången vid Göteborgs tingsrätt.

Jan Nilsson och Mats Persson åtalas för grovt skattebrott, anstiftan eller medhjälp till grovt skattebrott, grov förskingring, grov trolöshet mot huvudman, grovt osant intygande (icke Nilsson), grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll samt näringsförbud.
Selakovic åtalas för grovt penninghäleri, medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll och grovt bokföringsbrott, grovt intygande samt skyddande av brottsling.

 

Läs mer

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen