Obol-mannen skriver öppet brev

Obol Investments Bo Johansson har gett sig tillkänna efter nära fem månaders tystnad. I ett öppet brev till Norrländska Socialdemokraten ger han sin syn på vad som har hänt. Han tillbakavisar alla uppgifter om lögner eller bedrägeri och avslutar brevet med Tvätta eran egen byk och låt Luleå Hockey vara i fred och riktar sig till journalister.

Obol Investments Bo Johansson har gett sig tillkänna efter nära fem månaders tystnad. I ett öppet brev till Norrländska Socialdemokraten ger han sin syn på vad som har hänt. Han tillbakavisar alla uppgifter om lögner eller bedrägeri och avslutar brevet med ” Tvätta eran egen byk och låt Luleå Hockey vara i fred” och riktar sig till journalister.

 

Bo Johansson har skrivet brevet som ett svar på NSDs krönikör Johan Håkanssons uppmaning till att träda fram.

 

”vad menar du med "kom hem"? Jag har lämnat Sverige i början på nittiotalet och sedan dess har inte Sverige varit mitt hem och det kommer aldrig heller att bli det. Däremot så har jag varit på besök för att jag tidigare har mått bra där och för att försöka förverkliga en dröm som jag haft. Det har varit att hjälpa idrotten i framförallt norrbotten. Med sponsring som någon gång i framtiden kunde rendera i business även för det företag som jag en gång arbetat i. Detta är ingenting på något sätt unikt såsom media alltid framställt det som, utan precis samma sak som alla andra hundra sponsorer till klubbarna har gjort. Det här var en idé som initierades av en på den tiden mycket god vän och en numera ökänd hockeyagent”.

 

Johansson ställer frågan själv:
”Vad är då sanningen om skandalbolaget Obol?
Till att börja med så finns det ingen riktig skandal eftersom alla kunder kommer att få tillbaks sitt kapital. Det hade dom kunnat få imorgon om inte det konto som avser svenska kunder i Toronto är spärrat. De enda som kan lösa denna spärr är Dundee, och tro mig dom har ingen brådska, dom tjänar pengar på att kapitalet ligger kvar där.
Varför spärrades kontot?

En massiv mediakampanj startades i Sverige mot Obol, mig och Jan Saradlic personligen i början av December. Allt ifrån avrättningar av hutuer i Afrika (via bolag på Irland??!!) Detta kan vara något för Bin Laden så slipper han flyga flygplan, till obetald hundskatt. Nu råkar ju hundskatten betalas i Tyskland där Melanies hundar är registrerade, men det är bara en parentes för en undersökande journalist, och framtida journalistprisvinnare. Huruvida mitt vin framställdes med eller utan kemikalier. Ingenting om det var gott eller inte. Hade jag skrivit mina låtar eller inte. Ingenting om dom var bra eller inte. Allt gick ut på en enda sak. Här rör det sig om en svår förbrytare som säkert har stulit en miljard, minst”.

Johansson menar också man inom Obol tog beslutet att likvidera fonden och betala ut allt kapital till de fåtal återstående investorerna såsom några hockeyspelare, klubbar, Längmanska företagsfonden och några privatpersoner. Han fortsätter:
”När transaktionen skulle verkställas säger man på Dundee att kontot är spärrat på grund av en del artiklar som man mycket vänligt fått både översatta och överskickade till sig från svensk media (framförallt en tidning nämns i sammanhanget) Kanske visste journalisten att resultatet skulle bli spärrat konto. Då är ju allt ett faktum. Dom är förbrytare om man själv får lägga ut texten.
Kapitalet ligger hos Dundee än idag och väntar på att bli utbetalade. Media hävdar att jag stulit pengarna och sitter på Seychellerna och dricker paraplydrinkar med vackra kvinnor…. Ja varför inte”?   

Johansson påstår att ”Dan Lundström har utpressat mig på tvåhundratusen euro”. Obols främsta företräder skrivare vidare: ”Om jag inte betalade skulle han gå till pressen med en ihopkokad historia!!?? Jag anmäler detta till polisen som lägger ner fallet för dom har inget bevis. Hallå! Nu då, hallå polisen? Min slutledning är att man i Sverige inte kan åka dit för utpressning. Det är nog ingen slump att en del stora mc-klubbar pysslar med detta i Sverige med stor ekonomisk framgång. Mitt vittne till Lundströms utpressning är en mycket bra, om än lite för snäll, advokat som en gång sagt till mig; Advokater brukar säga "med förakt för sanningen men med stor vördnad för det sannolika". Denna advokat har även varit journalist på en stor dagstidning i Sverige, tänka sig.
Jag har haft en hel del att göra med bägge yrkeskategorierna och det finns bra och dåliga människor bakom dessa två titlar men dessa två yrken har jag numera en oerhört låg respekt inför idag. Kanske finns det någon som känner mig som förstår varför”.

Han ställer en ny fråga: ”Vad händer nu då?”

Och så fortsätter han:
”Ingen vet men min gissning är följande;
- Dundee har ingen som helst brådska med att bli av med alla miljonerna. Dom tjänar ju pengar på dom.
- Åklagarmyndigheten i Sverige kommer i sinom tid att komma fram till det självklara. Pengar som finns kvar är inte stulna!
- Advokater tillsätts här och där för att utvärdera än det ena än det andra och med tusentals kronor i timlön. En advokat skickar en onödig fråga till en annan advokat som svarar med en onödig motfråga och alla debiterar timlön under tiden.
- Konkursförvaltare tillsätts, som ofta är advokater, fast dyrare tror jag, dom har i alla fall fränare bilar.
- Kontot på Dundee öppnas till slut och alla ovan nämnda skor sig så gott det går av kundernas pengar, legalt dessutom.
- Resten betalas ut till kunderna. Detta kan ta år, men jag hoppas att jag har fel.
Kunder kommer att få vänta länge på sitt kapital och jag kan bara hoppas att alla advokater och dylika bara lagligt stjäl så lite som möjligt av kapitalet.
Klubbar, spelare och styrelser kommer att fortsätta att trakasseras av media som söker nya vinklar att gräva i och skandalisera.

Han söker förståelse: ”Luleå Hockey, Plannja Basket, Basketligan, Örebro Hockey, Geneve Hockey förlorar miljonbelopp i sponsring som Obol skulle betalt under de närmsta åren.
Johan, vad tror du att den mediala personliga avrättning av mig och Jan Saradlic har betytt för resten av våra liv? Ni journalister har ju "bara gjort ert jobb" eller hur?
Att jag inte kommer till Sverige utan håller mig oanträffbar finns det EN orsak till och om jag lever tillräckligt länge så kommer jag att skriva en bok om det. Det enda jag kan säga om just detta är att det INTE har med Obols affärer i SVERIGE att göra och än en gång;
Obol, Jag eller Jan Saradlic har ALDRIG stulit några pengar, punkt slut. Pengarna finns kvar”.

Läs mer



 

 
 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.