180 miljoner i skattesmäll

Roadracingstjärnan Valentino Rossi, 28, tvingas betala 180 miljoner kronor till italienska skattemyndigheten. Det är bara början. Vill det sig illa kan han få plocka fram ytterligare 150 miljoner ytterligare ur egen ficka när hans skatteinbetalningar ska granska en gång till.

Roadracingstjärnan Valentino Rossi, 28, tvingas betala 180 miljoner kronor till italienska skattemyndigheten. Det är bara början. Vill det sig illa kan han få plocka fram ytterligare 150 miljoner ytterligare ur egen ficka när hans skatteinbetalningar ska granska en gång till.

 

- Jag kom till ett vägskäl. Jag kunde ha fajtats, och i så fall antingen vunnit eller förlorat, men det hade oavsett vilket tagit en väldigt lång tid, sa Rossi till italiensk tv när han kom från skattebyrån i Pesaro.

Han tar smällen och vill nu koncentrera sig på mc-tävlandet.

- Jag är mycket mer fridfull nu. Allt har klarnat och jag kan koncentrera mig på mitt jobb.

Som en annan konsekvens av processen ska Rossi lämna London och återvända till Italien.

- London är en intressant stad, men det känns viktigare att umgås med min familj och vänner i Italien.

Det var i augusti som det avslöjades att italienska skattemyndigheten granskade sjufaldige roadracingvärldsmästaren Valentino Rossi. Han är Italiens bäst betalde idrottsutövare och nu synades icke deklarerade inkomster på 570 miljoner kronor från 2003-04.

Rossi är sedan 2000 bosatt i England, men italienska utredare ansåg att han ändå borde deklarera sina intäkter från sina italienska sponsorer och sitt italienska stall. Rossi hänvisade till sina revisorer som garanterade att allt var i sin ordning.

Men Rossi i fälldes och godtog domen. Han ville inte lägga mera tid eller ork på att slåss med skattemyndigheterna

Nu väntar nästa holmgång. Granskarna ska nu ta itu med hans inkomster för från 2005-06 och risken är stor att han får betala in ytterligare 150 miljoner. Totalt skulle det handla om 330 miljoner kronor.

 
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.