Malmös lyckade spelaraffärer

Malmö FF har tjänat 175 miljoner kronor på försäljningen av tre spelare, Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg och Afonso Alves. Det avslöjar ordföranden Bengt Madsen som också medger att det är därför klubben har kunnat göra satsningar på ny arena, ungdomarna och nyförvärv.

Malmö FF har tjänat 175 miljoner kronor på försäljningen av tre spelare, Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg och Afonso Alves. Det avslöjar ordföranden Bengt Madsen som också medger att det är därför klubben har kunnat göra satsningar på ny arena, ungdomarna och nyförvärv.

 

Ingen annan svensk klubb kan peka på sådana framgångsrika affärer. Utöver de tre stjärnorna sålde MFF också brassen Junior till FC Köpenhamn i onsdags och där kommer ytterligare några miljoner till klubben.

MFF kan i dag redovisa tillgångar på över 105 miljoner.  Den summan är fördelad på 30 miljoner i ett aktiekapital till den nya arenan, 40 miljoner på kontot och en spelartrupp som är värderad till 35 miljoner.

– De här tre spelarna har i hög grad bidragit till det. Vi hade aldrig varit där vi är i dag om inte de här försäljningarna hade blivit av, konstaterar MFF:s ordförande Bengt Madsen i Sydsvenska Dagbladet.

SÅ här har MFF gjort guldklippen:
+ Zlatan Ibrahimovic, 82,5 miljoner kronor i ersättning vid övergången 2001 till Ajax. Nära tio miljoner ytterligare i vidareförsäljningsklausul när han gick till Juventus. Däremot fick inte MFF några pengar när Zlatan tog steget till Inter.

+ Markus Rosenbergs övergång till Ajax innebar cirka 40 miljoner kronor. Men sedan kunde Ajax bara få ut 27 miljoner när han såldes till Werder Bremen i januari förra året och då blev det inte mer än cirka 1 miljon kronor i så kallat utbildningsbidrag till MFF.

+ Afonso Alves till Heerenveen var en affär på totalt 40 miljoner kronor, men här skulle finansiärerna till värvningen av Alves från Örgryte (han kostade då 9,5 miljoner kronor) kompenseras och därmed minskade behållningen. MFF fick behålla cirka 24,5 miljoner kronor. Nu när Alves byter från Heerenveen till Middlesbrough får MFF cirka 17 miljoner kronor.

De första Zlatanpengarna räddade MFF i ett läge när klubben gungade. Klubben kunde satsa efter besöket i Superettan och bygga ett nytt lag som tog första SM-guldet på 16 år mycket tack vare Zlatans 82,5 miljoner kronor.

– Det vände för oss i och med att den ekonomiska situationen förbättrades radikalt över en natt, säger Bengt Madsen i Sydsvenskan..

Under senare år har mycket pengar investerats i nya spelare, ny arena och i den s k ungdomsakademin som kostar runt åtta miljoner årligen.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.