Obol-man väljer att träda fram

Utredarna i Obol-härvan gör framsteg. Nu avslöjas att en av de två huvudmännen, Jan Saradlic, vill medverka i ett förhör. Samtidigt framkommer att av de förmodade 50 miljonerna på ett konto i Kanada återstår endast 10 miljoner. Kontouttag visar att någon nyligen tog ut pengar.

Utredarna i Obol-härvan gör framsteg. Nu avslöjas att en av de två huvudmännen, Jan Saradlic, vill medverka i ett förhör. Samtidigt framkommer att av de förmodade 50 miljonerna på ett konto i Kanada återstår endast 10 miljoner. Kontouttag visar att någon nyligen tog ut pengar.

 

Åklagaren Staffan Granerfeldt vid ekobrottsmyndigheten säger att brottsmisstanken om grov förskingring och grovt bedrägeri har stärkts efter framsteg den senaste tiden. Framför allt har ett besök i Kanada och efterforskningar där gett bra resultat och allt tyder på en omfattande penningtvätt.

Brottsutredningen av Obol är i ett dramatiskt skede.

 

40 miljoner saknas

40 miljoner kronor som företaget uppgett att de haft i Kanada är borta.

– Vi vet inte var pengarna tagit vägen, säger statsåklagare Staffan Granerfeldt.

Våren 2007 inledde ekobrottsmyndigheten en förundersökning mot tidigare sponsorjätten Obol och företagets företrädare Bo Johansson och Jan Saradlic. Länge var arbetet resultatlöst, men nu framkommer ny fakta.

I oktober kom första livstecknet på nära ett år när Bo Johansson medverkade i en intervju med Sportbladet på Sicilien. Han påstod då att Obol hade 50 miljoner kronor i tillgångar, som var frysta hos Dundee Securities i Toronto.

 

Konkursförhandlingar

Nu hålls konkursförhandlingar mot Obol. Vid en konkurs kan förvaltaren få tillgång till uppgifter från bankerna.

- Då får vi kontroll över vart pengarna gått, säger advokaten Lars-Olof Svensson till Norrbottens-Kuriren.

Det är Längmanska företagarfonden i Luleå som har lämnat in konkursansökan inför förhandlingarna i dag, onsdag, i Örebro tingsrätt. Längmanska företagarfonden har förlorat tio miljoner kronor och har anlitat advokat Lars-Olof Svensson.

Via Längmanskas anrop till andra fordringsägare har ett 40-tal Obolkunder gett sig till känna. Det handlar om idrottsprofiler, privatpersoner, företag och organisationer, men inga idrottsföreningar. En majoritet är från Norrbotten

De har tillsammans krav på Obol motsvarande nio miljoner dollar, i runda tal 60 miljoner svenska kronor.

Lars-Olof Svensson har erfarenhet av liknande processer på internationellt plan och ser en framkomlig väg i att driva Obol, skrivet på Brittiska Jungfruöarna, i konkurs i svensk domstol.

- Vi kan försöka leta pengarna men vi kan inte kräva att banker berättar. Men begär konkursförvaltaren ut uppgifter svarar bankerna, säger Lars-Olof Svensson till tidningen.

 

Konton snurrar

Åklagarens jakt på Obolpengar hos Dundee Securities i Kanada innebar en upptäckt om att det fanns 10 miljoner kronor, inte 50 som Bo Johansson har hävdat. Det finns och har funnits flera konton hos det bolaget som är knutet till Obol Investment. Konton som står på olika bolag och på olika personer.

- Det är många konton som snurrar, säger statsåklagare Staffan Granerfeldt och bekräftar:

- Det har gått så lång tid nu, klienternas pengar är fortfarande försvunna och det verkar inte finnas någon sammanställning över dem. Allt detta och det faktum att huvudmännen håller sig undan stärker naturligtvis misstanken om brott, fortsätter Granerfeldt.

I början av mars ska Jan Saradlic förhöras. Efter kallelse har han ställt sig positiv och vill frivilligt medverka, enligt sin advokat, Hans Strandberg.

Frågan är hur samarbetsvillig Saradlic kommer att vara. Utredningen är i ett sådant skede att han vid ett förhör riskerar att frihetsberövas.

Bo Johansson, Saradlics kollega, är däremot inte kallad till förhör ännu.

– Allt ska klaras ut, allt har en naturlig förklaring, hälsar Johansson via sin jurist.



 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.