Miljonärens affärer i Edsbyn granskas

Ulf Järvefelt är mångmiljonären som står bakom Edsbyns förvandling till ett mästarlag och klubbens bygge av Sveriges första bandyhall. Men nu synas hans affärsverksamhet. Miljonskulder till både Edsbyns IF och arenabolaget kritiseras i en revisorgranskning.
Annons
I många år har affärsmannen Ulf Järvefelt varit en stark drivande kraft i Edsbyns bandy. Han har bidragit i hög grad till en ekonomisk stark ställning. Han har också ingått i före­ningens styrelse och han har varit vd och mycket delaktig i skapelsen av Edsbyn Arena AB. Har lyft Edsbyn Kombinationen av en framgångsrik affärsverksamhet och ett stort hjärta för Edsbyn har betytt väldigt mycket för föreningens uppbyggnad och avancemang till Sveriges särklassigt främsta bandyförening. Men nu väcks frågetecken runt affärerna och hur pengar har använts mellan bolagen och till både klubbens och hallens fördel. Ulf Järvefelt är vd i Edsgrängs Förvaltning AB där hans syster Kerstin Järvefelt-Bryngelsson är styrelseordförande. Förhållandet i Celox AB, där även koncernredovisningen ingår, är det omvända. Kristina Ahlstrand, auktoriserade revisor, vid revisionsföretaget Grant Thornton, har invändningar mot delar av årsredovisningarna och bokföringen för 2006.
Celox AB bedriver själv och genom de helägda dotterbolagen köp och försäljning av värdepapper. Edsgrängs sysslar enligt verksamhetsbeskrivningen med förvaltning av sådana papper. Miljoner saknar verifikation Vid revisionen hävdar Kristina Ahlstrand, enligt tidningen Ljusnan, att det finns flera frågetecken i Edsgrängs Förvaltning, som i sin tur påverkar den ekonomiska ställningen i Celox. Det fattas 11,5 miljoner kronor i Edsgrängs, menar Ahlstrand, och påvisar: + Drygt 4,8 miljoner kronor gäller en fordran på Edsbyn Arena AB. Däremot finns det i arenabolagets senaste årsredovisning ingenting om att det bolaget har en skuld till Edsgrängs. + Edsgrängs har en fordran på Astrum Invest AB, ytterligare ett bolag som tillhör Järvefelt, på nära 1,3 miljoner kronor som har lånats ut från Astrum till Edsbyns IF Bandy. Men inte heller föreningen har en skulden i redovisningen. Järvefelt dementerar Ahlstrand påpekar också att Edsgrängs har en fordran på Ulf Järvefelt på 5,4 miljoner kronor som gäller försäljning av aktier och som tillgodogjorts av Ulf Järvefelt privat. Här betonar revisorn att en sådan fordran betraktas som ett förbjudet lån enligt aktiebolagslagen och att lånet helst ska återbetalas omgående. - Det här stämmer inte. Det finns inga oklarheter alls när det gäller skulder och fordringar, allt är numera utrett, hävdar Ulf Järvefelt till Ljusnan och tillbakavisar att han kan ha tagit pengar ur Edsgrängs och använt dem till arenabolaget och Edsbyns IF Bandy. Finns det skulder, enligt revisionsrapporten, uppstår frågetecken runt ekonomin både i Edsbyn Arena och Edsbyns Bandy IF.

Betydelsen av att sälja spelare bevisas med all önskvärd tydlighet i Elfsborg. Klubben gick 15 miljoner plus 2020 - mycket tack vare försäljningen av forwarden Jesper Karlsson till nederländska AZ Alkmaar. Det innebär i sin tur att klubben har 30 miljoner i eget kapital

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.