De träder fram i Obol-härvan

Ett 40-tal fordringsägare kräver nära 100 miljoner kronor. Både privatpersoner och bolag har gett sig till känna och sedan Örebro tingsrätt har försatt Obol Investment i konkurs ökar deras hopp om att få tillbaka åtminstone en del av pengarna.
Härvan runt Obol Investment växer. I takt med granskningen framkommer flera uppgifter. Däremot klarnar inte bilden av hur det var möjligt att lura så många människor.

 

I vintras hölls ett förhör med en av de två huvudmännen, Jan Saradlic, utan att åklagarämbetet fick fram så särskilt många nya uppgifter.

Bo Johansson som är den som har styrt och ställt håller sig däremot undan. Ett undantag gjorde han för tidningen Aftonbladet, där han ställde upp för en intervju, men utan att klargöra skeendet.

 

Har de själva förlorat pengarna?

Det som har framkommit tyder ändå på att de två ledande personer har bedrivit en omfattande verksamhet där mycket stora belopp har styrts utomlands. En avgörande fråga är om de själva förfogar över pengarna eller om partners har lagt beslag på den största delen.

Ekobrottsmyndigheten har säkrat 11 miljoner kronor från ett konto i ett kanadensiskt förvaltningsbolag.

Men finns det pengar någon annanstans?
Det frågar sig bl a ishockeyspelarna Mikael Karlberg, Patrik Juhlin, Mikael Renberg, Vaclav Burda, Andreas Johansson, Fredrik Olausson och Jarmo Myllys som satsade pengar i Obol i hopp om att få utväxling. 

 

Utnyttjade vänskap

Det gäller också Längmanska företagarfonden i Luleå som formellt var den part som begärde Obol Investment i konkurs. Fonden har gått miste om 10 miljoner kronor på Obolkraschen, inte minst beroende på stor tilltro till Bo Johansson.

Som född och uppvuxen i Norrbotten utnyttjade han en personlig vänskap med andra människor när Obol blev sponsor till huvudsponsor till Plannja Basket, Luleå hockey och Basketligan ishockey. Utan att han och Obol sedan gjorde rätt för sig.

 

Svarta pengar

Det här är människor som har valt att träda fram och medge att de trodde på Obol. Under efterforskningarna har det framkommit att många fler människor har blivit lurade på pengar, men de vill inte framträda. Skälen kan vara många, inte minst att det i vissa fall rör sig om svarta pengar.  

40 fordringsägare har ändå gjort gemensam sak och har nu fått Obol försatt i konkurs. Tillsammans har de krav på nära hundra miljoner kronor.                         

- Tingsrättens beslut är oerhört positivt och en stor framgång, säger Ulf Nordekvist som är en av de advokater som företräder fordringsägarna till TT.
- Vi kan nu tillsammans med konkursförvaltaren få större insyn i bolaget. Konkursförvaltaren har ju större möjligheter än vi som utomstående att få inblick i bolaget.
Kammaråklagare Staffan Granefeldt utreder brottsmisstankarna mot bolagets huvudmän och den processen kan nu ta fart.



SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.