Investerar 13 miljoner i Hammarby

Hammarby Fotboll AB:s s k "Transferkorgen" blev en framgångsrik satsning för att locka riskvilligt kapital till klubben. Drygt 13 miljoner kronor har investerats från en mängd olika intressenter, såväl kapitalstarka investorer som vanliga supportrar via gemensamma initiativ
Annons
- Det är oerhört glädjande att vi kan förstärka oss med den här modellen, säger Jan Friedman, styrelseordförande Hammarby Fotboll AB.

Hammarby Fotboll AB har under våren lockat en mängd olika investorer att intressera sig för en helt ny finansieringslösning i svensk fotboll. Hammarby Fotboll lånar pengar av intressenterna med framtida spelarförsäljningar som säkerhet. Lånet återbetalas i takt med att vinstgivande spelarförsäljningar genomförs och parterna delar på överskjutande vinst enligt en fastlagd modell.

- Det är en mycket stor framgång för Hammarby. Mobiliseringen visar på ett enormt engagemang för klubben, säger Jan Friedman, styrelseordförande Hammarby Fotboll AB.

Riskkapitalet kan disponeras för spelarköp, men är inte något tillskott till klubbens ekonomi i övrigt. Däremot kan Hammarby nu göra spelarinvesteringar utan att det nödvändigtvis kortsiktigt behöver belasta klubbens likviditet.

- Nu har vi möjlighet att använda de här pengarna till att investera i spelare under fem år framöver, fortsätter Jan Friedman.

- Det ger oss mycket större handlingsfrihet. Men samtidigt ska vi komma ihåg att vi givetvis räknar med att kunna betala tillbaka pengarna med god ränta så vi känner alla ett enormt ansvar att lyckas med detta.

Det lägsta beloppet som krävdes av investerarna var 100 000 kronor och det innebar att många enstaka supportrar inte hade möjligheten att vara med. Det löste Hammarbys fans på egen hand och bildade den ideella stödföreningen Söderkisar.

På det viset kunde 549 medlemmar bidra med 839 000 kronor och inspirerade dessutom andra privatpersoner att gå ihop på egen hand för att nå upp till minimibeloppet.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.