Ny utmärkelse till Sörenstam

Annika Sörenstam kan lägga ytterligare en utmärkelse till samlingen. Världens genom tiderna bästa golfkvinna har av USA Todays magasin Weekend utsetts till 2008 Most Caring Athlete.

För tidningen berättar Annika om sin egen uppväxt i Sverige, där det var självklart att tjejer och killar hade samma möjligheter att idrotta. Därför blev det en chock för henne att komma till USA och stängda golfklubbar.

-I Sverige finns inga regler som säger att kvinnor bara får spela på en klubb vissa dagar. Där handlar det inte om kvinnor eller män, utan om golfare som vill bli bäst, säger Annika.

Annika Foundation startade för ett år sedan. Där ingår Annika Invitational, Annika´s Cup och en mängd träningsprogram och stipendier för tjejer som vill bli bra i golf. Eller snarare bäst.

Annika Invitational är en turnering för de 60 bästa juniorspelarna i världen som under turnerringen får mediaträning och undervisning i hur man tränar och sköter om sin kropp för att lyckas i golf. Överskottet från tävlingen går till det amerikanska golfförbundets juniorsatsning.

Annika har ju också Annika´s Cup i Sverige i samband med europatourtävlingen Scandinavian TPC som hon är värd för. De 12 bästa svenska juniorerna spelar matchspelstävling, får vara med på presskonferenser, gå med på inspelsvarven, ha en egen middag med Annika och förstås träna med henne.

Dessutom hjälper Annika till med att slussa svenska golftjejer till amerikanska utbildningar. Två av de bästa svenska juniorerna får varje år chansen att besöka universitet och träffa ledare och andra ungdomar. Kanske dyker chansen till stipendium för en bra utbildning upp just där.
På hemmaklubben Bro-Bålsta har hon sedan 1996 också ett stipendium för juniorer som är lovande och så får hjälp att satsa vidare.

Fler projekt på gång
Annika Sörenstam har blivit framröstad som världens främsta idrottskvinna, hon har vunnit 72 gånger på den amerikanska touren, har otaliga utmärkelser, men är inne på sista delen av sin aktiva karriär. Om några månader äår det färdigspelat.

Nästa projekt är att arbeta med lokala ledare i Orlando, Florida där hon bor. Syftet är att förbättra idrottsprogrammen i skolorna. Precis som i Sverige tappar skolan idrottstimmar och ungdomar sköter inte sin hälsa som de borde.

-När jag växte upp hade vi gymnastik tre dagar i veckan. Det handlar inte bara om att bygga muskler eller bli snabbare, utan om att må bättre, hitta kamratskap och kämpa mot ett mål, säger Annika till USA Weekend.

Annikas manlige motsvarighet som 2208 Most Caring Athlete blev New York Giants quarterback Eli Manning, framröstad som Super Bowls mest värdefulle spelare.

Läs mer om Sörenstams projekt:
http://www.annikafoundation.org

Så blev Annika Stylad för omslaget. Se videon:
http://blogs.usaweekend.com/whos_news/2008/10/our-eli-manning.html

Läs hela artikeln i USA Weekend:
http://www.usaweekend.com/08_issues/081005/081005most-caring-athletes.html

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.