New Wave-profil förlorar 7 miljoner

Tord ”Totte” Rosén , storägare inom Craft och New Wave, tvingas ge upp sin satsning på en restaurang och bowlinghall i Orsa. Han har satsat 7 miljoner kronor av egna medel, men nu har Tord Rosén Orsa Bowling AB begärts i konkurs i Mora tingsrätt.

- När ett företag går dåligt är det alltid den högsta ledningen det beror på. Jag har inte räckt till helt enkelt. En ny ägare behövs och det bör vara ett familjeföretag, förklarar Tord Rosén i Dalarnas Tidningar.

Allhelgonahelgen 2003 invigdes bowlinghallen i Orsa. Hallen med en stor restaurang kostade 24,5 miljoner kronor och entreprenören Tord Rosén satsade mycket pengar i det projekt som han vurmade så starkt för.

Han tog 7 miljoner kronor från eget kapital efter sina år som framträdande ägare inom Craft och New Wave. Pengar som ursprungligen kommer från 80- och 90-talet då han var vd för Licensprint AB i Orsa. Företaget hade 18 anställda och utförde bland annat textiltryck åt de amerikanska hockeylagen och hade en omsättning på 33 miljoner kronor.

"Totte” Roséns lycka var när företaget New Wave Group köpte tryckeriet i mitten av 90-talet. Omsättningen steg rejält inledningsvis, men sjönk också ordentligt när Sverige gick in i EU och när villkoren för licenstryck skiftade ordentligt.

1999 upphörde verksamheten, men ”Totte” Rosén hade skaffat sig en betydande position inom snabbväxande New Wave. Han var tredje största A-aktieägaren i moderbolaget och de 540 000 kronor han ursprungligen satsade växte till mångmiljonbelopp. 7 miljoner har han använt till en bowlinghall med restaurang i Orsa.

- Den största förloraren är jag. Jag har lagt i sju miljoner av skattade pengar. En stor del har gått åt för att täcka löpande underskott i verksamheten och nu har jag lagt i allt jag kan. Det är inte en dålig kontrollbalansräkning som gör att vi begär oss i konkurs. Det är en dålig likviditet.

Bolaget har varit till salu sedan i november och konkursförvaltare Tomas Wikner är positiv till en rekonstruktion. ” Vi har annonserat i begränsad omfattning och det har funnits vissa intressenter, men de får inte låna av banken. Man kan säga att vi har hamnat mitt i finanskrisen”, säger Tord Rosén som nu blir marknadsförare och resandesäljare åt Craft.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.