Patrik Sjöberg nöjde sig med en miljon

"Jag har ju hållit på med detta i tio år. Det är mer en principiellt viktig fråga – att jag ska ha det jag har rätt till", säger Patrik Sjöberg som en förlikning med Svenska Friidrottsförbundet låter sig nöjas med en miljon kronor.

Patrik Sjöberg får en miljon kronor av Svenska Friidrottsförbundet efter en förlikning i tingsrätten. Hans ursprungliga krav var på drygt 1,7 miljoner plus ränta, men med uppgörelsen i tingsrätten vill han sätta punkt för en segsliten strid.

"Det är mina pengar"

- Jag tycker inte det känns som en seger. Det handlar om mina egna pengar som jag tjänat ihop och hade rätt till. Moraliskt sett tycker jag att jag har hundra procent rätt, säger Patrik Sjöberg, till svd.se

Förbundet och han är inte överens om skattekostnader för pengar som Patrik Sjöberg tjänade under sin karriär från sponsorer och arrangörer.

Då enades höjdhopparstjärnan och förbundets ansvariga om att intäkterna betalades in till förbundet som i sin tur fonderade pengarna. Likaså var parterna överens om fyra pensionsavtal och hur andra försäkringar skulle regleras.

Oeniga om löneskatt

När försäkringarna skulle förtidsinlösas i början av 2000-talet kom parterna inte överens om vem som skulle stå för den löneskatt som uppstod, skriver Svenska Dagbladet.

Förbundet höll, efter klartecken från Patrik Sjöberg, inne 1 783 477 kronor som placerades på ett skattekonto i väntan på att skattemyndigheten prövade frågan.

- Det var förbundet som tog på sig rollen att sköta försäkringar och avtal. Vi fick inte ha några egna rådgivare. Jag tycker man kan kräva mer av någon som tar på sig det ansvaret, säger Patrik Sjöberg.

Nådde en förlikning

När parterna möttes i tingsrätten krävde Sjöberg och hans juridiska ombud Taavi Tuula i första hand att nära 1,8 miljoner kronor plus ränta skulle utbetalas och menade att pensionsavtalen visade att förbundet skulle ta betala löneskatt.

Förbundet hävdade att alla mellanhavanden var reglerade genom de tidigare inlösenavtalen.

Men vid huvudförhandlingen skedde en förlikning och nu får Patrik Sjöberg en miljon krono.

- Vi hade olika uppfattningar om vad som var rätt och fel. Det hade kunnat gå hur som helst. Så på så vis får jag vara nöjd även om det moraliska och juridiska enligt min uppfattning inte gått hand i hand, säger Patrik Sjöberg till Svd.
 

 

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.