Villkorlig dom för McLaren

McLaren klarade sig med villkorlig avstängning. Läs hur tv-tittandet i Storbritannien fördubblats, om den nya banan i Indien och en sensationell comeback. Allt handlar förstås om Formel l.

Det blev en svettig stund för McLarens team under onsdagen då de ansvariga stod inför det internationella bilsportförbundets ”disciplinnämnd” och förklarade varför man ljög om Lewis Hamiltons agerande i F1-premiären. Svettigt inte bara för själva förfarande utan också för vad en eventuell fällande dom skulle innebära. Martin Whitmarsh, McLarens vd, erkänner att stallets motorleverantör sedan många år, Mercedes känt tveksamhet att fortsätta leverera motorer vid en ”orimligt hård dom”. Likaså har några av stallets sponsorer aviserat att man överväger att hoppa av vid fällande dom. Svaret kom till viss del på onsdagen. McLaren fick ett villkorligt straff på tre tävlingars avstängning. Det straffet blir verklighet om det framkommer nya fakta som förändrar nuläget.

°°°
Indiens första Formel 1-bana blir klar lagom till säsongen 2011. I alla fall har byggherren Jaiprakash lovat Bernie Ecclestone detta och då brukar det ju bli så. Frågetecken kom upp sedan man i höstas skjutit på invigningen från 2010 till året därpå. Den nya banan ligger fem mil från New Delhi och är ett jättekomplex som förutom F1-banan med 200 000 platser också ska innehålla en 18 håls golfbana, en cricketarena med 100 000 åskådare, en sportakademi och en hockeyarena (!) med plats för 25 000 åskådare. Allt till det facila priset av 364 miljoner dollar. (Sportbusiness)

°°°
Högst oväntat dök ett klassiskt namn upp bland Formel 1-entusiasterna i Storbritannien igen. Lola funderar på comeback. Detta sedan F1 kan bli om inte billigt, så i alla fall billigare, att vara med och leka i. Den engelska biltillverkaren från Huntington hade sin storhetstid inom racing på 1960-talet men tävlade i F1 med en undermålig bil så sent som 1997. Nu har också iSport visat sitt intresse under förutsättning att F1 sätter ett utgiftstak för stallen. Något som nu diskuteras. iSport körde i fjol GP2-serien och ägaren och grundaren Paul Jackson sticker ut hakan:

”Vi skulle kunna ge en och annan i F1 en spark där bak och visa att dom kastar ut pengar i onödan. Dom är inte vana att att driva verksamhet inom 30 miljoner dollar, så det kan bli tufft. Vi skulle starta helt från början och kunna skapa  helt andra förutsättningar.”

Förutom Lola och iSport har också Aston Martin, Prodrives David Richards och en amerikansk konstellation visat intresse för de tre platser som finns. (Sportbusiness)

°°°
Mobiloperatörerna Movistar och Vodafone (McLarens sponsor) kommer att sända Formel 1-tävlingar live i mobiltelefoner. Det här gäller kunder hos spanska  tv-rättighetsinnehavaren La Sexta. Träning och kval blir gratis, tävlingen kostar pengar att se. La Sextas moderbolag Mediapro, betalade 265 miljoner dollar för rättigheterna till Formel 1-sändningar de kommande fem åren och gör nu allt för att kapitalisera på etta. Man räknar också med att kunna erbjuda samma service i fler länder inom kort. BBC i England har redan en variant, dock utan sport just nu. I Frankrike har Host Broadcast Services (Ägs av Infront Sports&Media) en liknande tjänst och i Japan är förstås mobila tjänster stort. Mediapro och la Sexta lanserar nu också en ny pay-per-viewkanal där man kan se fotboll från spanska ligan för ett (1) pund per match. (SportsPro)

°°°
BBC jublar och ITV gnisslar tänder. Det gäller förstås tv-tittandet i Storbritannien för Formel 1. ITV hade rättigheterna fram till årets säsong då BBC tog över lagom till Brawn GP.s framgångar i premiären i Australien. Ross Brawn själv, liksom föraren Jenson Button är nu hjältar i hemlandet där tittarsiffrorna ökat med upp till 2,5 gång mot samma race i fjol. I ärlighetens namn ska ju dock sägas att man har en regerande världsmästare i Lewis Hamilton från i fjol – och att F1-cirkusen flyttat racetiderna på de inledande loppen för att bättre passa tv-tittarna i Europa. Verkar ha fungerat. (Sportbusiness)

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.