Gamla synder stoppar Smederna

Det hjälper inte att dagens styrelse hos Smederna har hunnit en bra bit med rekonstruktionen av en urusel ekonomi. Svemo tvingar föreningen i konkurs när skulderna från tidigare år är för stora.

”Info från styrelsen
________________________________________
Vi vill tacka alla som stöttat oss i arbetet med Ikaros smederna. Det som nu hänt är tråkigt men oundvikligt. Elitverksamheten kommer att begäras i konkurs. Vi kommer närmaste tiden att ta hand om det som nu krävs. Vi återkommer med information löpande/Styrelsen”

Så såg måndagens pressmeddelande ut i korthet. Samtidigt skickade huvudsponsorn, företaget Ikaros AB, också ut ett pressmeddelande där det framhålls att det finns fullt förtroende för klubbens nuvarande styrelse och att de tillsammans ska arbeta för att på bästa sätt lösa den uppkomna situationen.

Ikaros AB har för avsikt att fortsätta stötta speedway i Eskilstuna med målet är att nå elitserien inom en snar framtid, "Vi tog emot konkursbeslutet med sorg i hjärtat och lider självklart med förarna som ställt upp till 110 procent för laget", avslutas pressmedelandet.

Eskilstuna-klubben har haft ekonomiska svårt i flera år. Men när företag Ikaros gick in som huvud- och namnsponsor till denna säsong föddes hoppet om en lyckad rekonstruktion. I synnerhet när en ny styrelse både stoppade penningflödet och fick kontroll på räkenskaperna.

Men skuldberget var för stort. Smederna fick avslag på ansökan om elitlicens 2010 då motorcykelförbundet Svemo tog beslutet efter att ha synat föreningens årsredovisning för verksamhetsåret 2008 där det framkom ett betydande underskott i eget kapital, 3 750 000 kronor.

Nu krävdes snabba och stora pengar, vilket bedömdes som omöjligt. ”Jag är besviken och ledsen. Vi har verkligen fått vår nuvarande ekonomiska situation på fötter. Plus att vi har haft en plan för att betala av skulder”, säger ordförande Janne Åkerviken.

Riktigt tråkigt, jag tycker synd om den nuvarande styrelsen. Den nuvarande styrelsen har slitit häcken av sig och gjort ett kanonjobb, säger Smedernas lagledare Bo Jansson.

Smederna ställer in tisdagens planerade matcher mot Vetlanda i elitserien Där stryks Smedernas resultat och det innebär att det blir en ny tabell.

 

Fakta

Smederna ekonomi

Efter flera års ekonomiska problem uppgår klubbens underskott nu till  3,7 miljoner kronor. Motsvarande underskott 2006 var 2,11 miljoner och 2007 2,85 miljoner. Underskottet ökar och föreningens finansiella ställning försämras löpande.

Föreningens revisorer har också lämnat anmärkningar om detta i revisionsberättelserna för respektive år, skriver Svemo i sitt beslut.

Smederna har den 1 juni 2009 fortfarande förfallna och obetalda löner, skatter och arbetsgivaravgifter som rör 2008. Att uppfylla just skatte- och lönebetalningar är grundläggande för att få behålla en elitlicens och Svemo ser inte att Smederna har lyckats eller kommer att lyckas med detta

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.