Så straffas idrotten av nya skatter

Just nu räknar Sveriges idrottsföreningar på hur två statliga utredningsförslag kommer att drabba deras verksamhet. Av de föreningar som gjort uträkningen konstaterar majoriteten att såväl kostnaderna som administrationen ökar om förslagen blir verklighet.

De två statliga utredningar, som presenterats i år, handlar om moms och inkomstskatter. För svensk idrott innebär förslagen i korthet att:

• Idrottsföreningar måste betala inkomstskatt för intäkter från till exempel reklam och sponsring, lotterier, uthyrning, servering och försäljning av varor och tjänster.

Krångligare och dyrare

• Idrottsföreningar måste redovisa 25 procent moms på samma intäkter förutom lotterier. Föreningar som har en momspliktig omsättning på mindre än 250 000 kronor per år behöver inte redovisa moms.

• Idrottsföreningar måste betala 25 procent moms när de hyr lokaler och anläggningar hela tiden under en längre period. Lokaler och anläggningar som hyrs per timme är fortfarande momsbefriade.

Om förslagen, som de ser ut nu, går igenom blir det både krångligare och dyrare att driva ideella föreningar. När föreningarna genom en uträkningsmall vid RF har undersökt hur förslagen slår mot dem, berättar en majoritet att de kommer få ökade kostnader. Även en mindre ökning kan få konsekvenser för verksamheten.

400 kr mer i medlemsavgift

- Vi får drygt 10 000 kronor i hyresmoms. Det kanske inte låter särskilt mycket, men för att få igen pengarna måste vi höja medlemsavgiften med 400 kronor, säger Hans Wahl, ordförande i Ystads Fäktklubb.

Många föreningar undrar hur de ska klara av administrationen i framtiden. Föreningskassör eller ekonomiansvarig har redan idag ett inte helt okomplicerat jobb och oron för hur de ska kunna redovisa sina intäkter och utgifter är stor.

- Det blir krångligare administration som också kommer att öka risken för fusk i olika former. Den administration vi gör idag är redan omfattande, och viljan att engagera sig i föreningsstyrelser kommer naturligtvis att bli ännu mindre än den är idag. Just kassörsbiten är en tung post som det är speciellt svårt att hitta människor till, säger Anders Tjusberg, kassör i den nybildade och hårdsatsande damfotbollsföreningen Telge United FF i Södertälje.

Det här sker hos föreningarna

Så här påverkar skatte- och momsförslagen tre idrottsföreningar:

IFK Bergvik
IFK Bergvik är en flersektionsförening på glesbygden några mil utanför Söderhamn. Föreningen har cirka 1 000 medlemmar och fyller en stor social funktion på hemorten, bland annat genom de återkommande logdanser som den arrangerar. På grund av intäkterna från logdanserna kommer utredningsförslagen att slå hårt mot IFK Bergvik.

Inkomstskatt
Skattepliktiga intäkter: 1 803 047  
Avdragsgilla kostnader: 1 179 916  
Ny skatt enligt utredningsförslaget: 87 363

Moms
Momspliktiga intäkter: 1 736 922 
Avdragsgilla kostnader: 1 162 111 
Nya moms enligt utredningsförslaget: 114 962
Hyresmoms: Ingen

Total ny kostnad enligt utredningsförslagen: 202 325 

Ystads Fäktklubb
Ystad Fäktklubb är en liten förening med ett 50-tal aktiva medlemmar och en årlig omsättning på knappt 150 000 kronor. Men den hyr en fäktlokal och drabbas därför av den föreslagna hyresmomsen.

Inkomstskatt
Skattepliktiga intäkter: 19 500
Avdragsgilla kostnader: 1 690   
Nya skatt enligt utredningsförslaget: 0

Moms
Momspliktiga intäkter: 19 500
Avdragsgilla kostnader: 1 690 
Ny moms enligt utredningsförslaget: 0
Hyresmoms: 10 500

Total ny kostnad enligt utredningsförslagen: 10 500

Tegs SK
Tegs SK är en större idrottsförening i Umeå, bildad 1898. Den har fem sektioner, men huvudidrotterna är fotboll och ishockey. Båda representationslagen spelar i div 2. Den totala omsättningen är knappt fyra miljoner kronor per år.

Inkomstskatt
Skattepliktiga intäkter: 1 281 261
Avdragsgilla kostnader: 382 380
Ny skatt enligt utredningsförslaget: 47 084

Moms
Momspliktiga intäkter: 789 649
Avdragsgilla kostnader: 233 788 
Ny moms enligt utredningsförslaget: 111 172
Hyresmoms: 27 350

Total ny kostnad enligt utredningsförslagen: 185 606

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.