Allsvenskans bittra sanning

Fotbollsallsvenskan lever med ett motsägelsefullt faktum – sälj de bästa spelarna, annars är ekonomin i kris. Det är just vad Halmstad har gjort, fram till i fjol och resultatet blev en rekordförlust på 15 miljoner kronor.

För Halmstad innebär det den största ekonomiska tillbakagången i klubbens 96-åriga historia.

Khennet Tallinger, Svenska fotbollförbundets ordförande i elitlicensnämnden och tillika medlem i Riksidrottsnämnden, har framhållit HBK som ett föredöme inom svensk fotboll, men han och andra tvingas nu se hur de allsvenska klubbarna tappar i värde.

I Halmstad gick endast försäljningen av Andreas Johansson att genomföra i fjol. Det innebar att bara 4 miljoner kronor kom in och det var främsta skälet till klubbens förlust på 15 miljoner kronor. Året innan såldes Peter Larsson, Dusan Djuric och Martin Fribrock för 34,7 miljoner och vid en granskning tillbaka i tiden framgår att HBK sålt spelare för i snitt 8-9 miljoner årligen sedan 1995-96.

Lönerna steg

- Skillnaden är 30 miljoner kronor i spelarförsäljningar jämfört med året innan, förklarade Halmstads omvalde ordförande, Ingemar Broström, vid årsmötet enligt Hallands-Posten.
- Vi kunde sålt Tim Sparv i somras också, och det hade vi väl gjort om vi haft sju, åtta poäng mer, men vi bedömde att han behövdes i laget under hösten.
30 förlorade miljoner i spelarförsäljningar var inte nog, publikintäkterna minskade med 1,5 miljon kronor och sponsorintäkterna visade ett ännu större minus. Dessutom ökade lönerna för spelare och ledare med 3,5 miljoner och är nu uppe i 18 miljoner.
Allt krävde ett naggande på det egna kapitalet som minskade från 35 till drygt 20 miljoner och i slutänden förbyttes vinsten från 2008 på 23 miljoner till 15 miljoner i förlust 2009.

Sparkampanj

- 38 miljoners skillnad är oerhört mycket pengar och vi jobbar nu hårt för att få bättre balans mellan kostnader och intäkter. Ekonomin prioriteras och det enda vi inte gör avkall på är ungdomsverksamheten. I år hoppas vi kunna spara fem miljoner och samtidigt öka intäkterna med tre miljoner, sa Broström.

Kan en allsvensk förening få balans på ekonomin utan att göra sig av med sina främste spelare?

- Nej, det borde det inte vara, Kalmar FF är en klubb som lyckas och vi siktar på att få ett rörelseöverskott senast 2013. Vad som behövs är bland annat mer sponsordraghjälp och bättre sportsliga resultat. Ökar man publiksnittet med tusen per match betyder det en och en halv miljon kronor och det siktar vi på redan i år, svarade HBK-basen i Hallands-Posten.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

MotionsSverige är i gång igen. Med värmen kom löparna  och det kan inte manifesteras bättre än en återkomst för Göteborgsvarvet, Sveriges enskilt största motionsevenemang. På lördagen springer över 44 000 löpare från drygt 60 nationer  och281 kommuner och de här löparna berikar Göteborg med åtskilliga miljoner, bådearrangörer och näringslivet gynnas

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.