Allsvenskans bittra sanning

Fotbollsallsvenskan lever med ett motsägelsefullt faktum – sälj de bästa spelarna, annars är ekonomin i kris. Det är just vad Halmstad har gjort, fram till i fjol och resultatet blev en rekordförlust på 15 miljoner kronor.

För Halmstad innebär det den största ekonomiska tillbakagången i klubbens 96-åriga historia.

Khennet Tallinger, Svenska fotbollförbundets ordförande i elitlicensnämnden och tillika medlem i Riksidrottsnämnden, har framhållit HBK som ett föredöme inom svensk fotboll, men han och andra tvingas nu se hur de allsvenska klubbarna tappar i värde.

I Halmstad gick endast försäljningen av Andreas Johansson att genomföra i fjol. Det innebar att bara 4 miljoner kronor kom in och det var främsta skälet till klubbens förlust på 15 miljoner kronor. Året innan såldes Peter Larsson, Dusan Djuric och Martin Fribrock för 34,7 miljoner och vid en granskning tillbaka i tiden framgår att HBK sålt spelare för i snitt 8-9 miljoner årligen sedan 1995-96.

Lönerna steg

- Skillnaden är 30 miljoner kronor i spelarförsäljningar jämfört med året innan, förklarade Halmstads omvalde ordförande, Ingemar Broström, vid årsmötet enligt Hallands-Posten.
- Vi kunde sålt Tim Sparv i somras också, och det hade vi väl gjort om vi haft sju, åtta poäng mer, men vi bedömde att han behövdes i laget under hösten.
30 förlorade miljoner i spelarförsäljningar var inte nog, publikintäkterna minskade med 1,5 miljon kronor och sponsorintäkterna visade ett ännu större minus. Dessutom ökade lönerna för spelare och ledare med 3,5 miljoner och är nu uppe i 18 miljoner.
Allt krävde ett naggande på det egna kapitalet som minskade från 35 till drygt 20 miljoner och i slutänden förbyttes vinsten från 2008 på 23 miljoner till 15 miljoner i förlust 2009.

Sparkampanj

- 38 miljoners skillnad är oerhört mycket pengar och vi jobbar nu hårt för att få bättre balans mellan kostnader och intäkter. Ekonomin prioriteras och det enda vi inte gör avkall på är ungdomsverksamheten. I år hoppas vi kunna spara fem miljoner och samtidigt öka intäkterna med tre miljoner, sa Broström.

Kan en allsvensk förening få balans på ekonomin utan att göra sig av med sina främste spelare?

- Nej, det borde det inte vara, Kalmar FF är en klubb som lyckas och vi siktar på att få ett rörelseöverskott senast 2013. Vad som behövs är bland annat mer sponsordraghjälp och bättre sportsliga resultat. Ökar man publiksnittet med tusen per match betyder det en och en halv miljon kronor och det siktar vi på redan i år, svarade HBK-basen i Hallands-Posten.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.