Rekordsummor i Kalmar FF

Omsättningen blev rekordstor, 77,9 miljoner, därmed en vinst om 25,4 miljoner och det egna kapitalet växte till 71,7 miljoner kronor. Kalmar FF har blivit allsvenskans mest solida förening efter Malmö FF.

Men det är som hos kollegorna i allsvenskan, spelarförsäljningarna är det som räddar kassarapporten. För driften kostar och den kostar för mycket.

- Vi måste vara väldigt observanta framöver, säger Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson till tidningen Barometern.

37 miljoner via proffsaffärer

Smålänningarna samlar i ladorna. Det är inte troligt att försäljningen kan bli lika framgångsrik på några år. Nu redovisas intäkterna från inte mindre än tre spelare som flyttade utomlands, Patrik Ingelsten, Rasmus Elm och David Elm.

37 miljoner kronor strömmade därmed in på klubbkontot.

- Man kan diskutera huruvida försäljningar är en tillgång eller inte i en verksamhet – men vi kan inte budgetera med försäljningar. Det är bara bonus, säger Svante Samuelsson.

Driften går back

Han sneglar också mot den löpande verksamheten. 47 miljoner kronor i intäkter 2009, men å andra sidan utgifter på 53,5 miljoner. På två år har klubben visat ett underskott för just driften på totalt 10,5 miljoner kronor.

- Vi mötte upp en guldsäsong med väldigt bra siffror i tv-intäkter, publikintäkter och souvenirförsäljning. Dessutom har den allmänna konjunkturen drabbat även oss även om vi varit relativt stabila på intäktssidan, säger Samuelsson i Barometern.

Sponsorer, publik och tv-ersättning minskade med nära 5 miljoner kronor. Svante Samuelsson sammanfattar:

- Vi gör å ena sidan ett rekordresultat och har en väldigt stark ekonomisk ställning – men på sikt måste vi också se till att bättre balansera den löpande verksamheten.

Fakta


Kalmar FF:s ekonomi 2009: (2008 inom parentes)
Omsättning: 77,9 miljoner kronor (61,2)
Vinst: 25,4 miljoner (14,8)
Eget kapital: 71,7 miljoner (46,2)
Publikintäker: 11,8 miljoner (13,4)
Sponsorintäkter: 14,4 miljoner (15,2)
TV-intäkter: 12,3 miljoner (14,7)
Spelarförsäljningar: 37,4 miljoner (13,4)
Källa: tidningen Barometern

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.