En devalverad allsvenska

Allsvensk avspark – med mindre budgetar, därmed färre spelarköp och mindre trupper. Det är en allmän återhållsamhet och det gäller även för klubbar med en relativt god ekonomi. Egna talanger går före inköp av stjärnor.

Vissa klubbar har det ändå rätt bra, som Malmö, Kalmar, Göteborg, Häcken, Elfsborg och även Örebro. Men exempelvis Halmstad har gjort sin största förlust någonsin, Trelleborg räddas av finansmannen Rune Anderssons gåva på 6 miljoner och Djurgården tvingades redovisa ett underskott på nära 13 miljoner för 2008 och fjolåret kan bli ännu sämre.

Sälja de bästa och tjäna pengar

Spelare får gå liksom kanslianställda och personer knutna till laget. Alla klubbar har också det gemensamma att de hoppas på lukrativa spelarförsäljningar. Det räddar det ekonomiska slutresultatet.

De senaste tillgängliga siffrorna för allsvenskans ekonomi är från 2008. Det året noterade de allsvenska klubbarna tillsammans med ett litet överskott på 8,2 miljoner kronor, rapporterar Ekot efter att ha synat räkenskaperna. Men det berodde på att ett antal spelare flyttade utomlands.

Tittar man enbart på själva driftsresultatet och inkomster (tv-pengar, biljettintäkter och tröjor) och utgifter (främst löner) blir det bakslag och underskottet är så stort som 71,7 miljoner. Faktum är att endast en gång de senaste åtta åren har allsvenskans driftsresultat visat plus.

Återhållsamhet gynnar klubbarna

Djurgårdens vd, Alf Johansson, konstaterar:

- Vi skiljer oss inte från de flesta företag, utan 80 procent av våra kostnader är personalkostnader och det är där som nedskärningarna har gjorts. 

I Gais anser klubbchefen Sebastian Arby att tvånget om återhållsamhet gynnar klubbarna.

- Det finns en insikt om en viss form av självsanering, en kostnadsmedvetenhet. Vi har till exempel haft en löneökning på spelartruppen på 40 procent senaste två åren, jag tror man kommer titta mer på egna ungdomar, säger Sebastian Arby.

Motsägelsefullt AIK-år

Annela Yderberg, vd i AIK,  kan se tillbaka på ett motsägelsefullt 2009 med sportsligt succé och ekonomisk turbulens. AIK vann både cupen och allsvenskan men klubben gick back med 6 miljoner kronor.

Klubben har också tagit ett stort lån på 15 miljoner kronor för att omstrukturera ekonomin. Nu sägs man vara på god väg och kommande matcher i Europa föder förhoppningar.

- Vi har väldigt trögrörliga kostnader och lättrörliga intäkter. Om de sportsliga framgångarna uteblir viker intäkterna rätt snabbt, säger AIK fotbolls vd Annela Yderberg och medger att hon har svårt att acceptera att kostnaderna för arenahyra och löner är desamma oavsett hur bra laget spelar.

Revisorn är överraskad

Nu när allsvenskan startar räknar eller hoppas över 70 procent av klubbarna med ett bättre ekonomiskt resultat i år jämfört med i fjol, enligt Ekot.

- Min känsla är att lågkonjunkturen är på väg att ebba ut. Man kan skönja en tillförsikt på marknaden, om vi nu bara snackar om Örebroregionen, som är mycket större än den var, säger Jan Karlsson, vd för Örebro SK.

Torbjörn Westman, revisor på Deloitte, säger till Ekot att han är överraskad av att så många klubbar tror på en bättre ekonomi.

- Har man satsat på ett antal spelare och att bygga upp en organisation för att exempelvis komma ut i Europa och sedan inte lyckas, då är det svårt att svänga om på en kort period, säger Torbjörn Westman.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.