En devalverad allsvenska

Allsvensk avspark – med mindre budgetar, därmed färre spelarköp och mindre trupper. Det är en allmän återhållsamhet och det gäller även för klubbar med en relativt god ekonomi. Egna talanger går före inköp av stjärnor.
Annons

Vissa klubbar har det ändå rätt bra, som Malmö, Kalmar, Göteborg, Häcken, Elfsborg och även Örebro. Men exempelvis Halmstad har gjort sin största förlust någonsin, Trelleborg räddas av finansmannen Rune Anderssons gåva på 6 miljoner och Djurgården tvingades redovisa ett underskott på nära 13 miljoner för 2008 och fjolåret kan bli ännu sämre.

Sälja de bästa och tjäna pengar

Spelare får gå liksom kanslianställda och personer knutna till laget. Alla klubbar har också det gemensamma att de hoppas på lukrativa spelarförsäljningar. Det räddar det ekonomiska slutresultatet.

De senaste tillgängliga siffrorna för allsvenskans ekonomi är från 2008. Det året noterade de allsvenska klubbarna tillsammans med ett litet överskott på 8,2 miljoner kronor, rapporterar Ekot efter att ha synat räkenskaperna. Men det berodde på att ett antal spelare flyttade utomlands.

Tittar man enbart på själva driftsresultatet och inkomster (tv-pengar, biljettintäkter och tröjor) och utgifter (främst löner) blir det bakslag och underskottet är så stort som 71,7 miljoner. Faktum är att endast en gång de senaste åtta åren har allsvenskans driftsresultat visat plus.

Återhållsamhet gynnar klubbarna

Djurgårdens vd, Alf Johansson, konstaterar:

- Vi skiljer oss inte från de flesta företag, utan 80 procent av våra kostnader är personalkostnader och det är där som nedskärningarna har gjorts. 

I Gais anser klubbchefen Sebastian Arby att tvånget om återhållsamhet gynnar klubbarna.

- Det finns en insikt om en viss form av självsanering, en kostnadsmedvetenhet. Vi har till exempel haft en löneökning på spelartruppen på 40 procent senaste två åren, jag tror man kommer titta mer på egna ungdomar, säger Sebastian Arby.

Motsägelsefullt AIK-år

Annela Yderberg, vd i AIK,  kan se tillbaka på ett motsägelsefullt 2009 med sportsligt succé och ekonomisk turbulens. AIK vann både cupen och allsvenskan men klubben gick back med 6 miljoner kronor.

Klubben har också tagit ett stort lån på 15 miljoner kronor för att omstrukturera ekonomin. Nu sägs man vara på god väg och kommande matcher i Europa föder förhoppningar.

- Vi har väldigt trögrörliga kostnader och lättrörliga intäkter. Om de sportsliga framgångarna uteblir viker intäkterna rätt snabbt, säger AIK fotbolls vd Annela Yderberg och medger att hon har svårt att acceptera att kostnaderna för arenahyra och löner är desamma oavsett hur bra laget spelar.

Revisorn är överraskad

Nu när allsvenskan startar räknar eller hoppas över 70 procent av klubbarna med ett bättre ekonomiskt resultat i år jämfört med i fjol, enligt Ekot.

- Min känsla är att lågkonjunkturen är på väg att ebba ut. Man kan skönja en tillförsikt på marknaden, om vi nu bara snackar om Örebroregionen, som är mycket större än den var, säger Jan Karlsson, vd för Örebro SK.

Torbjörn Westman, revisor på Deloitte, säger till Ekot att han är överraskad av att så många klubbar tror på en bättre ekonomi.

- Har man satsat på ett antal spelare och att bygga upp en organisation för att exempelvis komma ut i Europa och sedan inte lyckas, då är det svårt att svänga om på en kort period, säger Torbjörn Westman.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.