Golfturister spenderar 50 miljoner

Golfklubbarna på Gotland står väl rustade att möta golfturister från såväl fastlandet som utlandet. Ny inspiration, ett nytt sätt att tänka och ökat samarbete mellan såväl klubbarna som övrig turistnäring ska öka antalet golfturister på Gotland.

Det står klart sedan Svenska Golfförbundet presenterat resultatet av golfturistprojektet GolfGotland, tillsammans med golfklubbarna på Gotland, i Vinterträdgården på Clarion Wisby Hotel i Visby.

Satsning på GolfGotland

- Målet är att kunna bemöta både svenska och utländska golfturister på ett bra sätt, samt ge dem en härlig upplevelse – såväl på som utanför banan,säger Matz Bengtsson, klubbchef på Visby GK, en av alla de klubbchefer som deltagit i projektet, tillsammans med styrelsemedlemmar från golfklubbarna på Gotland: Gotska GK, Gumbalde GK, Ljugarns GK, När GK, och Visby GK.

Projektet GolfGotland har initierats av Svenska Golfförbundet, pågått sedan 2008 och innehållit utbildning inom ledarskap, engelska, service och bemötande, varumärke, samt restaurangdrift.

Det har ingått som en del i Svenska Golfförbundets satsning Carry 2011, som finansierats med stöd från den Europeiska Socialfonden.

20 000 golfturister

Målet har varit att utveckla medarbetare på Gotlands golfklubbar. Det i sin tur ska lyfta golfen på Gotland, vilket slutligen ska locka fler golfturister som spenderar mer pengar - och därmed ökar intäkterna för all turism på ön.

Cirka 20 000 golfturister från fastlandet besöker Gotland årligen. Dessa spenderar tillsammans cirka 50 miljoner kronor i form av resor med båt, boende, golfspel, mat, dryck och shopping – en betydande intäkt för det gotländska näringslivet.

Caroline Olsson, servitris på Visby golfklubb, gick utbildningarna inom bemötande och restaurang:

Se nya lösningar

- Jag fick framför allt ny inspiration och mer lust att arbeta. Mitt bästa knep är att vara glad och trevlig – och att alltid se gästen. Så lockar vi fler, gladare och nöjdare gäster, tror jag.

Christer Martinsson, styrelsemedlem i Gotska golfklubb, gick utbildning inom ledarskap. Den leddes av Troed Troedson, Paradigmmäklarna, som föreläser för många av Sveriges framgångsrika företag:

- Utbildningen har lärt mig att tänka utanför ramarna, att tänka lite bredare. Det har jag haft nytta av, bland annat i den budgetprocess som vi nu befinner oss i med golfklubben. Som exempel arrenderar vi klubbhuset av kommunen. Tack vare ett bredare tänkande funderar vi nu på en helt annan lösning, säger Christer Martinsson.

Johan Kannerberg, golfförbundets projektledare för Carry 2011, där Projekt GolfGotland ingår, säger:

- De gotländska golfklubbarna har varit engagerade och visat prov på stor förändrings- och förbättringsvilja. Den positiva inställningen märks också i resultaten från projektet. Det ser ljust ut för golfturismen på Gotland.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

På fredagen slår Henrik Stenson sitt första slag på kritiserade omsusade LIV-touren.

Vid torsdagens pressträff undkom han inte frågor runt sitt beslut som fick sådana konsekvenser. Han petades som kapten i Ryder Cup och han tappade en av sina största sponsorer och det senaste - att han förlorar förtroendeuppdraget på en stor svensk golfbana.

– Såklart jag är besviken, säger han själv.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.