Golfturister spenderar 50 miljoner

Golfklubbarna på Gotland står väl rustade att möta golfturister från såväl fastlandet som utlandet. Ny inspiration, ett nytt sätt att tänka och ökat samarbete mellan såväl klubbarna som övrig turistnäring ska öka antalet golfturister på Gotland.

Det står klart sedan Svenska Golfförbundet presenterat resultatet av golfturistprojektet GolfGotland, tillsammans med golfklubbarna på Gotland, i Vinterträdgården på Clarion Wisby Hotel i Visby.

Satsning på GolfGotland

- Målet är att kunna bemöta både svenska och utländska golfturister på ett bra sätt, samt ge dem en härlig upplevelse – såväl på som utanför banan,säger Matz Bengtsson, klubbchef på Visby GK, en av alla de klubbchefer som deltagit i projektet, tillsammans med styrelsemedlemmar från golfklubbarna på Gotland: Gotska GK, Gumbalde GK, Ljugarns GK, När GK, och Visby GK.

Projektet GolfGotland har initierats av Svenska Golfförbundet, pågått sedan 2008 och innehållit utbildning inom ledarskap, engelska, service och bemötande, varumärke, samt restaurangdrift.

Det har ingått som en del i Svenska Golfförbundets satsning Carry 2011, som finansierats med stöd från den Europeiska Socialfonden.

20 000 golfturister

Målet har varit att utveckla medarbetare på Gotlands golfklubbar. Det i sin tur ska lyfta golfen på Gotland, vilket slutligen ska locka fler golfturister som spenderar mer pengar - och därmed ökar intäkterna för all turism på ön.

Cirka 20 000 golfturister från fastlandet besöker Gotland årligen. Dessa spenderar tillsammans cirka 50 miljoner kronor i form av resor med båt, boende, golfspel, mat, dryck och shopping – en betydande intäkt för det gotländska näringslivet.

Caroline Olsson, servitris på Visby golfklubb, gick utbildningarna inom bemötande och restaurang:

Se nya lösningar

- Jag fick framför allt ny inspiration och mer lust att arbeta. Mitt bästa knep är att vara glad och trevlig – och att alltid se gästen. Så lockar vi fler, gladare och nöjdare gäster, tror jag.

Christer Martinsson, styrelsemedlem i Gotska golfklubb, gick utbildning inom ledarskap. Den leddes av Troed Troedson, Paradigmmäklarna, som föreläser för många av Sveriges framgångsrika företag:

- Utbildningen har lärt mig att tänka utanför ramarna, att tänka lite bredare. Det har jag haft nytta av, bland annat i den budgetprocess som vi nu befinner oss i med golfklubben. Som exempel arrenderar vi klubbhuset av kommunen. Tack vare ett bredare tänkande funderar vi nu på en helt annan lösning, säger Christer Martinsson.

Johan Kannerberg, golfförbundets projektledare för Carry 2011, där Projekt GolfGotland ingår, säger:

- De gotländska golfklubbarna har varit engagerade och visat prov på stor förändrings- och förbättringsvilja. Den positiva inställningen märks också i resultaten från projektet. Det ser ljust ut för golfturismen på Gotland.

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.