Golfturister spenderar 50 miljoner

Golfklubbarna på Gotland står väl rustade att möta golfturister från såväl fastlandet som utlandet. Ny inspiration, ett nytt sätt att tänka och ökat samarbete mellan såväl klubbarna som övrig turistnäring ska öka antalet golfturister på Gotland.
Annons

Det står klart sedan Svenska Golfförbundet presenterat resultatet av golfturistprojektet GolfGotland, tillsammans med golfklubbarna på Gotland, i Vinterträdgården på Clarion Wisby Hotel i Visby.

Satsning på GolfGotland

- Målet är att kunna bemöta både svenska och utländska golfturister på ett bra sätt, samt ge dem en härlig upplevelse – såväl på som utanför banan,säger Matz Bengtsson, klubbchef på Visby GK, en av alla de klubbchefer som deltagit i projektet, tillsammans med styrelsemedlemmar från golfklubbarna på Gotland: Gotska GK, Gumbalde GK, Ljugarns GK, När GK, och Visby GK.

Projektet GolfGotland har initierats av Svenska Golfförbundet, pågått sedan 2008 och innehållit utbildning inom ledarskap, engelska, service och bemötande, varumärke, samt restaurangdrift.

Det har ingått som en del i Svenska Golfförbundets satsning Carry 2011, som finansierats med stöd från den Europeiska Socialfonden.

20 000 golfturister

Målet har varit att utveckla medarbetare på Gotlands golfklubbar. Det i sin tur ska lyfta golfen på Gotland, vilket slutligen ska locka fler golfturister som spenderar mer pengar - och därmed ökar intäkterna för all turism på ön.

Cirka 20 000 golfturister från fastlandet besöker Gotland årligen. Dessa spenderar tillsammans cirka 50 miljoner kronor i form av resor med båt, boende, golfspel, mat, dryck och shopping – en betydande intäkt för det gotländska näringslivet.

Caroline Olsson, servitris på Visby golfklubb, gick utbildningarna inom bemötande och restaurang:

Se nya lösningar

- Jag fick framför allt ny inspiration och mer lust att arbeta. Mitt bästa knep är att vara glad och trevlig – och att alltid se gästen. Så lockar vi fler, gladare och nöjdare gäster, tror jag.

Christer Martinsson, styrelsemedlem i Gotska golfklubb, gick utbildning inom ledarskap. Den leddes av Troed Troedson, Paradigmmäklarna, som föreläser för många av Sveriges framgångsrika företag:

- Utbildningen har lärt mig att tänka utanför ramarna, att tänka lite bredare. Det har jag haft nytta av, bland annat i den budgetprocess som vi nu befinner oss i med golfklubben. Som exempel arrenderar vi klubbhuset av kommunen. Tack vare ett bredare tänkande funderar vi nu på en helt annan lösning, säger Christer Martinsson.

Johan Kannerberg, golfförbundets projektledare för Carry 2011, där Projekt GolfGotland ingår, säger:

- De gotländska golfklubbarna har varit engagerade och visat prov på stor förändrings- och förbättringsvilja. Den positiva inställningen märks också i resultaten från projektet. Det ser ljust ut för golfturismen på Gotland.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.