Allt fler läser Idrottens Affärer

Ni är 192 800 besökare som har tittat på 527 600 sidor. Ni är medvetna och intresserar er för allt som har med pengar inom idrotten att göra. Och nu vet vi vad ni gillar mest. Här är Idrotten Affärers topplista för 2012.
Idrotten i sol och i skugga, framgång och motgång, kontrasten och bakgrund är något av vad nyheterna på sajten förmedlar. Foto: Scanpix
Annons

 

Facit för 2012 är klart.

Ni är fler än någonsin som läser mer än någonsin.

Idrottens Affärer möts av allt större uppskattning och många av er påpekar att sajten har ett högt anseende.

Det tackar vi för och fortsätter att försöka täcka ett behov av större vetskap om pengarna inom sporten.

Statistiken visar frammarschen

Beviset på att vi åtminstone delvis har lyckats?

Att läsarna strömmade till sajten, det visar statistiken. Från 2011 till 2012 ökade vi med 52 procent och det innebar ett facit om 344 200 besök för 2012.

Det är följden av 192 800 besökare (en ökning med 48 procent) och 527 600 sidvisningar (ett plus med 40 procent från 2011).

Vad har då lockat mest under året?

Här är topplistan

Här kan du se listan över de 15 mest välbesökta artiklarna:

1. Den pojken hade ingen tänkt på

Historien om ungdomsidrott och materialförvaltarens pojke slog alla som helst rekord i läsning:
”Sportchefen gjorde ett test. Han uppmanade alla ungdomstränare att skriva vardera fem namn som de trodde skulle lyckas i framtiden. Fem år senare öppnades kuverten. Ingen hade skrivit namnet på materialförvaltarens pojke. En tidigare obemärkt kille som själv insåg att utan mycket träning skulle han inte nå långt.”

2. Leksands skulder störst i svensk idrott

Alla våra inslag om Leksand har hög läsarfrekvens. Här är Thomas Ejderhovs krönika som visade fakta:
”Det som nu sker i Leksand tenderar till det overkliga. Klubben redovisar en skuld på 151 miljoner vilket torde vara svenskt rekord för en idrottsförening. Och ändå går allt arbetet ut på att klubben ska komma helskinnad ur en djävulsk knipa.”

3. Odemokratisk polis dödar allsvenskan

Följetongen runt polisens krav på betalning för bevakning tycks aldrig ta slut. Dan Persson redogjorde för bakgrunden och konsekvenserna:
”Polisen tänker ta betalt för sitt jobb och inte agera i linje med regeringens utredare, Björn Eriksson. Det handlar om flera miljoner som idrotten ska avkrävas i samband med evenemang.”

4. Jätteaffären som läckte ut

Linus Widell övergång och lön i Malmö Redhawks i kombination med Hugo Stenbecks mångmiljonsatsning väckte ett enormt intresse. Här kom ett första avslöjande:
”Det var mångmiljonaffären som skulle förbli hemlig till dess att allt var klart. Men nu har uppgifterna läckt ut runt en av svensk hockey dyraste övergångar någonsin.”

5. Lagen om poliskostnader ej förenlig med EU-rätten

Ett nytt inslag i debatten runt polisnotorna. Dan Persson kunde  reda ut konsekvensen av marknadsdomstolens ställningstagande:
”Domen i Marknadsdomstolen i målet mellan Bilsportförbundet och Konkurrensverket. Bilsportförbundet klargjorde också för polisnotorna.”

6. Brustna drömmar om en karriär

Willy Berggren blev en stor tillgång som krönikör under 2012. Med 40 års erfarenhet som idrottsledare påvisade han verkligheten:
”Skador kostar i brustna drömmar om en karriär, besvikelse över att man litade till tränaren och därtill går resurser förlorade. Men egentligen är det inte så märkligt när spontanidrott och skolidrott blir allt mindre. Konsekvensen kan inte bli annan, inte minst påvisas det av historien.”

7. Bara att hoppas på en revolution

Få är så sakkunniga som Åke Stolt när det gäller svensk fotboll. Han skrev en mycket kritisk krönika till landslagets ledning och spel:
”Svenska Fotbollförbundet satsade på Erik Hamrén som förbundskapten. Men på tre år har han inte lyckats sätta profil på laget. "Jag ser ingen linje, ingen spelidé, det man kan hoppas på är en spelarnas tysta revolution".

8. Då sa Annichen kringstad ifrån

I vår serie "Konsten att börja om" har stjärnor från i går framträtt på parad. Freja Anderssons text om Annichen Kringstad lockade många läsare:
”Hon var sexfaldig världsmästare, korades till årets idrottskvinna två gånger och tilldelades både Jerringpriset och Bragdguldet. Men hon valde att värt lägga av och börja plugga marknadsekonomi.”

9. TV4 startar ny betalkanal för sport

Utbudet av sportkanaler bara ökar.  Här presenterade TV4 en ny och nu gällde betalkort även här:
”TV4 Sport Xtra är TV4-Gruppens nya sportkanal. Premiären sker i samband med hockey-VM och kanalen ska erbjudas alla svenska tv-distributörer. Främsta dragplåstret blir italienska Serie A som hamnar i den nya kanalen där det kostar att titta.”

10. Vem tycker synd om fotbollen?

Mats Enqvist, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, skrev en debattartikel som berörde all elitfotboll och samtliga klubbar på främsta nivån. Åter, på temat polisnotor:
”Under hösten har det varit aktuellt med frågan om poliskostnader. Man pratar om ”problemet med fotbollsrelaterat våld”. Jag fattar ingenting? Fundera på begreppet – ”fotbollsrelaterat”…”

11. Från Hells Angels till ordförande i AIK

Det finns ett garanterat sätt att få många läsare. Att antingen skriva om Zlatan Ibrahimovic eller om AIK:s fotboll. Här fick föreningen en ny ordförande med ett något annorlunda förflutet:
”Johan Segui, tidigare i Hells Angels, väntas bli ny ordföranden för AIK FF, huvudföreningen och majoritetsägarna i AIK Fotboll AB. Valberedningen har gjort sitt val och Segui själv betonar sin förankring i klubben.”

12. AIK mot rekordvinst efter förhandling

Vi var tidigt ute med avslöjandet att AIK hade lyckats över all förväntan i förhandlingarna med ägarna till Friends Arena:
”Konkurrensfördelen mot de andra lagen blir stor. AIK var extremt skickliga när de förhandlade fram sitt arenaavtal och kunde tack vara byggandet av två arenor spela ut dem mot varandra.”

13. En okänd och extrem världsstjärna

Jonas Buud är bara fantastisk. Med en makalös fysik springer han längre än längst och matchar afrikanerna:
”Ingen svensk friidrottare har tagit flera medaljer de senaste åren. Ändå är han okänd och betalar det mesta själv. Han borde vara en dröm för företag som vill framhålla uthållighet och målmedvetenhet.”

14. Bygger arenor för inte ens halva priset

Många artiklar handlade om arenabyggen över hela landet. Idrottens Affärer fick till och med uppmaningen att starta en branschorganisation. Här kom artikeln som visade på ett alternativ till skrytbyggen:
”Från norska Drammen har Per-Thore Falkendal Nilsen följt diskussionerna om arenaboomen i Sverige. Norrmannen säger lugnt: ”Jag kan bygga hallar till en fjärdedel av priset”.”

15. Spelet bakom fotbollens kulisser

En titt bakom det offentliga. Svenska fotbollsklubbar försöker också göra fynd på den afrikanska spelarmarknaden genom att förädla talanger.
”AIK gjorde det sommaren 2011. Nu arbetar Djurgården för att göra om det. Det här är berättelsen som visar hur svenska fotbollsklubbar och agenter samarbetar för att upprepa Mohamed och Ibrahim Banguras 50 miljoners-succé.”

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.