Allt fler läser Idrottens Affärer

Ni är 192 800 besökare som har tittat på 527 600 sidor. Ni är medvetna och intresserar er för allt som har med pengar inom idrotten att göra. Och nu vet vi vad ni gillar mest. Här är Idrotten Affärers topplista för 2012.
Idrotten i sol och i skugga, framgång och motgång, kontrasten och bakgrund är något av vad nyheterna på sajten förmedlar. Foto: Scanpix

 

Facit för 2012 är klart.

Ni är fler än någonsin som läser mer än någonsin.

Idrottens Affärer möts av allt större uppskattning och många av er påpekar att sajten har ett högt anseende.

Det tackar vi för och fortsätter att försöka täcka ett behov av större vetskap om pengarna inom sporten.

Statistiken visar frammarschen

Beviset på att vi åtminstone delvis har lyckats?

Att läsarna strömmade till sajten, det visar statistiken. Från 2011 till 2012 ökade vi med 52 procent och det innebar ett facit om 344 200 besök för 2012.

Det är följden av 192 800 besökare (en ökning med 48 procent) och 527 600 sidvisningar (ett plus med 40 procent från 2011).

Vad har då lockat mest under året?

Här är topplistan

Här kan du se listan över de 15 mest välbesökta artiklarna:

1. Den pojken hade ingen tänkt på

Historien om ungdomsidrott och materialförvaltarens pojke slog alla som helst rekord i läsning:
”Sportchefen gjorde ett test. Han uppmanade alla ungdomstränare att skriva vardera fem namn som de trodde skulle lyckas i framtiden. Fem år senare öppnades kuverten. Ingen hade skrivit namnet på materialförvaltarens pojke. En tidigare obemärkt kille som själv insåg att utan mycket träning skulle han inte nå långt.”

2. Leksands skulder störst i svensk idrott

Alla våra inslag om Leksand har hög läsarfrekvens. Här är Thomas Ejderhovs krönika som visade fakta:
”Det som nu sker i Leksand tenderar till det overkliga. Klubben redovisar en skuld på 151 miljoner vilket torde vara svenskt rekord för en idrottsförening. Och ändå går allt arbetet ut på att klubben ska komma helskinnad ur en djävulsk knipa.”

3. Odemokratisk polis dödar allsvenskan

Följetongen runt polisens krav på betalning för bevakning tycks aldrig ta slut. Dan Persson redogjorde för bakgrunden och konsekvenserna:
”Polisen tänker ta betalt för sitt jobb och inte agera i linje med regeringens utredare, Björn Eriksson. Det handlar om flera miljoner som idrotten ska avkrävas i samband med evenemang.”

4. Jätteaffären som läckte ut

Linus Widell övergång och lön i Malmö Redhawks i kombination med Hugo Stenbecks mångmiljonsatsning väckte ett enormt intresse. Här kom ett första avslöjande:
”Det var mångmiljonaffären som skulle förbli hemlig till dess att allt var klart. Men nu har uppgifterna läckt ut runt en av svensk hockey dyraste övergångar någonsin.”

5. Lagen om poliskostnader ej förenlig med EU-rätten

Ett nytt inslag i debatten runt polisnotorna. Dan Persson kunde  reda ut konsekvensen av marknadsdomstolens ställningstagande:
”Domen i Marknadsdomstolen i målet mellan Bilsportförbundet och Konkurrensverket. Bilsportförbundet klargjorde också för polisnotorna.”

6. Brustna drömmar om en karriär

Willy Berggren blev en stor tillgång som krönikör under 2012. Med 40 års erfarenhet som idrottsledare påvisade han verkligheten:
”Skador kostar i brustna drömmar om en karriär, besvikelse över att man litade till tränaren och därtill går resurser förlorade. Men egentligen är det inte så märkligt när spontanidrott och skolidrott blir allt mindre. Konsekvensen kan inte bli annan, inte minst påvisas det av historien.”

7. Bara att hoppas på en revolution

Få är så sakkunniga som Åke Stolt när det gäller svensk fotboll. Han skrev en mycket kritisk krönika till landslagets ledning och spel:
”Svenska Fotbollförbundet satsade på Erik Hamrén som förbundskapten. Men på tre år har han inte lyckats sätta profil på laget. "Jag ser ingen linje, ingen spelidé, det man kan hoppas på är en spelarnas tysta revolution".

8. Då sa Annichen kringstad ifrån

I vår serie "Konsten att börja om" har stjärnor från i går framträtt på parad. Freja Anderssons text om Annichen Kringstad lockade många läsare:
”Hon var sexfaldig världsmästare, korades till årets idrottskvinna två gånger och tilldelades både Jerringpriset och Bragdguldet. Men hon valde att värt lägga av och börja plugga marknadsekonomi.”

9. TV4 startar ny betalkanal för sport

Utbudet av sportkanaler bara ökar.  Här presenterade TV4 en ny och nu gällde betalkort även här:
”TV4 Sport Xtra är TV4-Gruppens nya sportkanal. Premiären sker i samband med hockey-VM och kanalen ska erbjudas alla svenska tv-distributörer. Främsta dragplåstret blir italienska Serie A som hamnar i den nya kanalen där det kostar att titta.”

10. Vem tycker synd om fotbollen?

Mats Enqvist, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, skrev en debattartikel som berörde all elitfotboll och samtliga klubbar på främsta nivån. Åter, på temat polisnotor:
”Under hösten har det varit aktuellt med frågan om poliskostnader. Man pratar om ”problemet med fotbollsrelaterat våld”. Jag fattar ingenting? Fundera på begreppet – ”fotbollsrelaterat”…”

11. Från Hells Angels till ordförande i AIK

Det finns ett garanterat sätt att få många läsare. Att antingen skriva om Zlatan Ibrahimovic eller om AIK:s fotboll. Här fick föreningen en ny ordförande med ett något annorlunda förflutet:
”Johan Segui, tidigare i Hells Angels, väntas bli ny ordföranden för AIK FF, huvudföreningen och majoritetsägarna i AIK Fotboll AB. Valberedningen har gjort sitt val och Segui själv betonar sin förankring i klubben.”

12. AIK mot rekordvinst efter förhandling

Vi var tidigt ute med avslöjandet att AIK hade lyckats över all förväntan i förhandlingarna med ägarna till Friends Arena:
”Konkurrensfördelen mot de andra lagen blir stor. AIK var extremt skickliga när de förhandlade fram sitt arenaavtal och kunde tack vara byggandet av två arenor spela ut dem mot varandra.”

13. En okänd och extrem världsstjärna

Jonas Buud är bara fantastisk. Med en makalös fysik springer han längre än längst och matchar afrikanerna:
”Ingen svensk friidrottare har tagit flera medaljer de senaste åren. Ändå är han okänd och betalar det mesta själv. Han borde vara en dröm för företag som vill framhålla uthållighet och målmedvetenhet.”

14. Bygger arenor för inte ens halva priset

Många artiklar handlade om arenabyggen över hela landet. Idrottens Affärer fick till och med uppmaningen att starta en branschorganisation. Här kom artikeln som visade på ett alternativ till skrytbyggen:
”Från norska Drammen har Per-Thore Falkendal Nilsen följt diskussionerna om arenaboomen i Sverige. Norrmannen säger lugnt: ”Jag kan bygga hallar till en fjärdedel av priset”.”

15. Spelet bakom fotbollens kulisser

En titt bakom det offentliga. Svenska fotbollsklubbar försöker också göra fynd på den afrikanska spelarmarknaden genom att förädla talanger.
”AIK gjorde det sommaren 2011. Nu arbetar Djurgården för att göra om det. Det här är berättelsen som visar hur svenska fotbollsklubbar och agenter samarbetar för att upprepa Mohamed och Ibrahim Banguras 50 miljoners-succé.”

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.