274 ärenden till RF:s visselblåsartjänst

274 ärenden har tagits emot via Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst under 2021. Flest ärenden handlar om kränkande behandling men många ärenden kan kopplas till frågor som rör pågående pandemi såsom frågor om covidpass, vaccin, restriktioner och årsmöten som inte kunnat hållas.

Under år 2021 har 274 ärenden tagits emot via Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst. Ärendena gäller rikstäckande större idrotter och lagidrotter i något större omfattning än mindre idrotter och individuella idrotter. 

 

Ärenden rör män/pojkar i någon grad oftare än kvinnor/flickor. Många ärenden går att koppla till frågor som har att göra med pandemin.

– Flest ärenden handlar om kränkande behandling men övriga ärenden har varit många under perioden, säger Anders Jorlin, idrottsombudsman.

Många olika ärenden.

Här ingår ärenden som rör coronarestriktioner, årsmöten, konflikter i förbund och föreningar, matchfixning och tävlingsregler. Under september månad inkom hela 39 ärenden och det är sannolikt en följd av idrottsrörelsens återstart då pandemirestriktioner hävdes.

- Flera av ärendena under september rörde kränkande behandling, 

I november 2018 startade Riksidrottsförbundet en visselblåsartjänst och den nytillsatta funktionen idrottsombudsman. Båda funktionerna är alternativ för ärenden där det av någon anledning inte är möjligt att vända sig till sin förening eller sitt specialidrottsförbund. 

Syftet är att göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. I de allra flesta fall hanteras inkomna ärenden av föreningarna eller förbunden, ibland i samverkan med sakkunniga i barn- och ungdomsidrott som finns i distriktsidrottsförbunden.

"hantera och stötta"

Riksidrottsförbundet gör just nu en utvärdering av idrottsombudsmannens uppdrag och arbetssätt. Efter att först ha tillsatt tjänst och visselblåsarfunktion och växlat upp är arbetet nu i en fas av utvärdering för att ta lärdom av arbetet hittills och utveckla framåt.

– Arbetet med efterlevnad av idrottens värdegrund behöver ha högsta prio. När något väl inträffat behöver vi kunna hantera och stötta. Samtidigt är det förebyggande arbetet avgörande, säger Malin Träff, ansvarig barn- och ungdomsidrott Riksidrottsförbundet.

- För att vuxna ska kunna vara goda förebilder och uppmärksamma och motverka att något barn eller ungdom far illa behöver vi arbeta aktivt med tränar- och ledarkulturen.

- Det gör vi genom att omsätta vår värdegrund i konkreta beteende och via vår utbildnings- och folkbildningsverksamhet, 

Fakta

Fakta om ärenden under 2021

274 ärenden via visselblåsartjänsten.

Lagidrotter berörs i något högre grad än individuella idrotter

Män/pojkar berörs i något högre grad än kvinnor/flickor

Ärenden gäller i fallande ordning kränkande behandling, övriga ärenden (coronarestriktioner, årsmöten, konflikter i förbund och föreningar, matchfixning och tävlingsregler), trakasserier, ekonomiska oegentligheter, medlemskap, selektering, diskriminering, sexuella övergrepp, våld, missbruk och korruption. Dessutom finns ärenden som inte kan kategoriseras inom dessa och ärenden som bedömts ej relevanta för visselblåsartjänsten att hantera.

Med hänsyn till anmälare och berörda parter delas inte ytterligare information om ärenden som inkommit via visselblåsartjänsten.

Idrottsrörelsen har fattat ett antal gemensamma beslut för att stärka arbetet med Trygg Idrott.

Vid Riksidrottsmötet (RIM) 2015 fattades beslut om Strategi 2025 där ett uttalat mål är att värdegrunden är vår styrka.

Vid RIM 2017 fattades beslut om att införa idrottsombudsman, en visselblåsartjänst som hanterar anonyma anmälningar, samt att införa en etisk kod.

Vid RIM 2019, förstärktes Idrottsombudsmannen befogenheter i termer av att kunna anmäla ärenden till bestraffning, att förändra preskriptionstiden för allvarlig kränkning från 2 månader till 10 år.

Vid RIM 2019 beslutades även att ålägga medlemmarna (förbund och föreningar) om att kontrollera begränsade registerutdrag för de som står i direkt och regelbunden kontakt med barn. Detta infördes med start 1 januari 2020.

Vid RIM 2021 beslutades att RF ska göra en uppföljning i dialog med specialidrottsförbunden av lednings- och styrinstrument och arbetssätt avseende svensk idrotts värdegrund.

Vid RIM 2021 beslutades att Riksidrottsstyrelsen ska återrapportera den uppföljningen till stämman 2023.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.