274 ärenden till RF:s visselblåsartjänst

274 ärenden har tagits emot via Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst under 2021. Flest ärenden handlar om kränkande behandling men många ärenden kan kopplas till frågor som rör pågående pandemi såsom frågor om covidpass, vaccin, restriktioner och årsmöten som inte kunnat hållas.

Under år 2021 har 274 ärenden tagits emot via Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst. Ärendena gäller rikstäckande större idrotter och lagidrotter i något större omfattning än mindre idrotter och individuella idrotter. 

 

Ärenden rör män/pojkar i någon grad oftare än kvinnor/flickor. Många ärenden går att koppla till frågor som har att göra med pandemin.

– Flest ärenden handlar om kränkande behandling men övriga ärenden har varit många under perioden, säger Anders Jorlin, idrottsombudsman.

Många olika ärenden.

Här ingår ärenden som rör coronarestriktioner, årsmöten, konflikter i förbund och föreningar, matchfixning och tävlingsregler. Under september månad inkom hela 39 ärenden och det är sannolikt en följd av idrottsrörelsens återstart då pandemirestriktioner hävdes.

- Flera av ärendena under september rörde kränkande behandling, 

I november 2018 startade Riksidrottsförbundet en visselblåsartjänst och den nytillsatta funktionen idrottsombudsman. Båda funktionerna är alternativ för ärenden där det av någon anledning inte är möjligt att vända sig till sin förening eller sitt specialidrottsförbund. 

Syftet är att göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. I de allra flesta fall hanteras inkomna ärenden av föreningarna eller förbunden, ibland i samverkan med sakkunniga i barn- och ungdomsidrott som finns i distriktsidrottsförbunden.

"hantera och stötta"

Riksidrottsförbundet gör just nu en utvärdering av idrottsombudsmannens uppdrag och arbetssätt. Efter att först ha tillsatt tjänst och visselblåsarfunktion och växlat upp är arbetet nu i en fas av utvärdering för att ta lärdom av arbetet hittills och utveckla framåt.

– Arbetet med efterlevnad av idrottens värdegrund behöver ha högsta prio. När något väl inträffat behöver vi kunna hantera och stötta. Samtidigt är det förebyggande arbetet avgörande, säger Malin Träff, ansvarig barn- och ungdomsidrott Riksidrottsförbundet.

- För att vuxna ska kunna vara goda förebilder och uppmärksamma och motverka att något barn eller ungdom far illa behöver vi arbeta aktivt med tränar- och ledarkulturen.

- Det gör vi genom att omsätta vår värdegrund i konkreta beteende och via vår utbildnings- och folkbildningsverksamhet, 

Fakta

Fakta om ärenden under 2021

274 ärenden via visselblåsartjänsten.

Lagidrotter berörs i något högre grad än individuella idrotter

Män/pojkar berörs i något högre grad än kvinnor/flickor

Ärenden gäller i fallande ordning kränkande behandling, övriga ärenden (coronarestriktioner, årsmöten, konflikter i förbund och föreningar, matchfixning och tävlingsregler), trakasserier, ekonomiska oegentligheter, medlemskap, selektering, diskriminering, sexuella övergrepp, våld, missbruk och korruption. Dessutom finns ärenden som inte kan kategoriseras inom dessa och ärenden som bedömts ej relevanta för visselblåsartjänsten att hantera.

Med hänsyn till anmälare och berörda parter delas inte ytterligare information om ärenden som inkommit via visselblåsartjänsten.

Idrottsrörelsen har fattat ett antal gemensamma beslut för att stärka arbetet med Trygg Idrott.

Vid Riksidrottsmötet (RIM) 2015 fattades beslut om Strategi 2025 där ett uttalat mål är att värdegrunden är vår styrka.

Vid RIM 2017 fattades beslut om att införa idrottsombudsman, en visselblåsartjänst som hanterar anonyma anmälningar, samt att införa en etisk kod.

Vid RIM 2019, förstärktes Idrottsombudsmannen befogenheter i termer av att kunna anmäla ärenden till bestraffning, att förändra preskriptionstiden för allvarlig kränkning från 2 månader till 10 år.

Vid RIM 2019 beslutades även att ålägga medlemmarna (förbund och föreningar) om att kontrollera begränsade registerutdrag för de som står i direkt och regelbunden kontakt med barn. Detta infördes med start 1 januari 2020.

Vid RIM 2021 beslutades att RF ska göra en uppföljning i dialog med specialidrottsförbunden av lednings- och styrinstrument och arbetssätt avseende svensk idrotts värdegrund.

Vid RIM 2021 beslutades att Riksidrottsstyrelsen ska återrapportera den uppföljningen till stämman 2023.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.