SOK och RF i gemensamt unikt projekt

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

– Tillsammans satsar vi cirka 250 miljoner kronor per år på eliten. Och notera, ytterligare 50 miljoner kronor på elit under elit, vilket är ett rejält kliv mot målen i elitidrott2030, underströk Björn. 

Inriktning på ungdomarna

250 miljoner enkom på nästa generation är en gigantisk summa som innebär att den efterlysta satsningen på elit i Sverige kan realiseras. Här har det i flera år funnit sen kritik för att resurserna är för små.

- Vi vet att stödet är efterlängtat, konstaterar Björn Eriksson.

Björn Eriksson är noga med att framhålla att just de 50 extramiljonerna ska gå till förbunden och deras  omtanke om den kommande generationen.

– Ungdomar och juniorer var en särskilt utsatt grupp under pandemin eftersom de flesta inte betraktas som yrkesaktiva och inte hade möjlighet att träna. 

- Vi behöver tillsammans stötta ungas elitsatsning så att de hittar tillbaka till idrotten och även se till att det inte ska avgöras av personlig ekonomi om de har möjlighet att fortsätta satsa mot seniorelit eller inte,

- 50 miljoner kronor av återstartsstöd är ämnat för just eliten under eliten. Stödet ska bland annat stärka juniorer i satsning mot seniorelit, utbilda och utveckla tränare och ledare.

Här är programmet

 Återstartsstödet ska bidra till att kraftsamla och accelerera utvecklingsarbetet för ett starkt ledarskap och en framgångsrik elitidrott. Just det som är prioriterat med de åtta steg som identifierats i framtidsdokumentet #elitidrott2030. 

Inriktningen av och pengarna inom ”eliten under eliten” bör därför skapa:

möjligheter till utbildning och utveckling av tränare och ledare;

stärkta förutsättningar att gå från (lovande) junior till etablerad seniorvärldselit;

förstärkta utvecklingsmiljöer för aktivas träning och matchning, i kombination med utbildningsmöjligheter;

förbättrade möjligheter att långsiktigt skapa samarbeten inom forskning och utveckling;

förutsättningar att skapa, behålla och utveckla en strategisk ledningsfunktion i SF med långsiktigt ansvar för elitidrottsutveckling;

möjligheten att särskilt möta de behov som finns, och på grund av corona uppstått, hos idrottare med funktionsnedsättning som skulle kunna ta sig till den yppersta världseliten.

Nu ska  RF tillsammans med SOK och Sveriges Paralympiska Kommitté komma fram till ett tilvägagångsätt för att koordinera satsningen.  

– Härligt att kunna gå idrotten till mötes och öka resurserna så pass. Vi vet att det är efterlängtat, säger Björn Eriksson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Gotlands Grand National växer lavinartat. Från de maskindrivna motorcyklarna till att nu cyklisterna välkomnas  till det gamla skjutfältet och gör evenemanget gigantiskt.  Det är vad Svenska Cykelförbundet i samarbete med Svenska Motorsportsförbundet tror och hoppas på när de tillsammans genomför GGN E-Bikeden 27 oktober 2022, dagen innan GGN startar.  Arrangörerna räknar invasion på ön!.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.