Jakt på nya föreningar som vill tjäna pengar

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Sedan 2013 har Svensk Friidrott och Folkspel – föreningslivets eget spelbolag – haft en nära relation med varandra. Förutom aktiviteter och marknadsföring vid evenemang och verksamheter har fokus varit att på olika sätt stötta föreningarna i deras arbete med att öka sina intäkter. 

– Folkspel brinner för föreningslivets intäkter och inte minst för alla eldsjälar som varje dag, året om investerar sin tid i föreningarna. Det är ett engagemang som vi delar, fortsätter Jan Larsson.

Under 2022 utökades samarbetet med ett projekt där fyra föreningar – IFK Göteborg, Malmö AI, Sundsvalls Friidrottsförening och Eslövs IF – utsågs till ambassadörsföreningar för samarbetet. De skulle med hjälp av ett årskoncept tjäna pengar via försäljning av Bingolotter och Sverigelotter från Folkspel. Syftet är att kunna använda erfarenheter från dessa föreningar som goda exempel för övriga föreningar och hur de kan öka sina intäkter.

– Det har gått över förväntan och kvartetten toppar listan över de friidrottsklubbar som på lottförsäljning tjänat mest pengar under 2022. Tillsammans har de fått utbetalt över 1,2 miljoner kronor. Under 2023 är ambitionen att hitta ytterligare fyra föreningar som verkar efter samma upplägg, säger Marcus Angelin, ansvarig för försäljning förening, Folkspel

I avtalet ingår även ett ambassadörskap med fyra aktiva landslagsutövare. Det handlar om Simon Sundström (3 000 meter hinder), Simon Pettersson (diskus), Vanessa Kamga (diskus) och Kim Amb (spjut).

– För oss är det givetvis angeläget att upplysa alla friidrottsföreningar om vilka möjligheter vi erbjuder för att stärka deras klubbkassa och genom att använda stora profiler på elitnivå blir det enklare att kommunicera ut. Vi är dessutom medvetna om att långt ifrån alla på elitnivå har de ekonomiska möjligheter som borde finnas för att fullt ut kunna satsa på sin sport och att vi även där kan göra skillnad, säger Carina Olofsson, ansvarig för samarbete förbund/organisationer på Folkspel, och fortsätter:

– Sedan är det med stolthet som vi är en del av ett så starkt varumärke och en idrott som tillhör de mest folkkära i vårt land.

Det nya avtalet innebär även att Folkspel blir en Nationell Partner med rättigheter och exponering kring alla tävlingar och verksamheter som förbundet arrangerar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.