Tuff säsong slår hårt mot Bandyn

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

– Vi har arrangerat svarat för mer internationell verksamhet och det tar tid, kostnad och resurser, förklarar John Johansson från förbundsstyrelsen för Bandypuls.

Misslyckanden

Ett minusresultat på nästan 5 miljoner kronor slår hårt mot förbundets ekonomi.  I klartext - hälften av det egna kapitalet, som uppgick till 9 miljoner, är borta.

Enligt förbundsstyrelsens John Johansson beror det på att intäkterna blev mindre än förväntat. Det finns två huvudsakliga skäl. En annorlunda säsong påverkade dels sponsorintäkterna och dels SM-finalarrangemanget. Där stod förbundet i stället för Uppsala kommun för ansvaret. En förändring jämfört med tidigare och med avsevärt sämre konsekvens för förbundet.

– Det blev inte som vi hade önskat. Men det var också ett krav från Uppsala, att de inte kommer att vara arrangör på samma sätt som tidigare, uppger förbundsstyrelsen John Johansson för Bandypuls

Där försvann stora belopp och i pandemitider var det svårt att hitta kompensation. Det sedvanliga utbytet och landskamper mot Ryssland var inte möjligt att genomföra – även det slog hårt mot förbundet.

Det framhålls också att Sverige har tagit ett stort ansvar för den internationella verksamheten –det har urholkat ekonomin och krävt praktiskt arbete i mängd.

Måste bli smartare

– Vi måste bli smartare och effektivare i det vi gör. Under budgetarbetet har vi hittat saker där vi kan spara utan att det påverkar den sportsliga kvalitén ute i verksamheten, framhåller Johansson.

Detta är Svenska Bandyförbundet största förlust i modern tid.

Tidigare starka förbundsordförande som Arne Argus och Pontus Widén vänder sig i graven

Nuvarande ordförande  och ny sedan i höstas är Gisela Stockhaus, Västerås, hon är f ö föreslagen till  omval

Till saken hör att dock  att halva styrelsen var med och tog beslut om budgeten för 2022-2023.

SM-finaler har ökade kostnader på 0,5 miljoner och cirka 4 miljoner i mindre intäkter. Dessutom har kansli-personalkostnaderna, ökat med ca 0,5  miljon kronor , Nu tillkommerytterligare personalkostnader på runt 1 miljon, då en person skaengageras på eventsidan från augusti. 

Till saken hör att styrelse och kommitteér har ökat sina kostnader med 0,3 milj 

I underlaget för årsmötet den 17 juni, finns inga konkreta planer på hur ekonomin ska stramas .

Bland föreningarna finns starka<åsikter, och olika<mening om hur hur nuvarande ledning skall beviljas ansvarsfrihet, men bandyns folk "vill inte strida".

Och - nvarande ordföranden  i valberedningen, fd idrottsministern Stig Bertilsson ställer inte upp för omval, inte heller fd landslagsspelaren Anna Klingborg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen