Tuff säsong slår hårt mot Bandyn

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

– Vi har arrangerat svarat för mer internationell verksamhet och det tar tid, kostnad och resurser, förklarar John Johansson från förbundsstyrelsen för Bandypuls.

Misslyckanden

Ett minusresultat på nästan 5 miljoner kronor slår hårt mot förbundets ekonomi.  I klartext - hälften av det egna kapitalet, som uppgick till 9 miljoner, är borta.

Enligt förbundsstyrelsens John Johansson beror det på att intäkterna blev mindre än förväntat. Det finns två huvudsakliga skäl. En annorlunda säsong påverkade dels sponsorintäkterna och dels SM-finalarrangemanget. Där stod förbundet i stället för Uppsala kommun för ansvaret. En förändring jämfört med tidigare och med avsevärt sämre konsekvens för förbundet.

– Det blev inte som vi hade önskat. Men det var också ett krav från Uppsala, att de inte kommer att vara arrangör på samma sätt som tidigare, uppger förbundsstyrelsen John Johansson för Bandypuls

Där försvann stora belopp och i pandemitider var det svårt att hitta kompensation. Det sedvanliga utbytet och landskamper mot Ryssland var inte möjligt att genomföra – även det slog hårt mot förbundet.

Det framhålls också att Sverige har tagit ett stort ansvar för den internationella verksamheten –det har urholkat ekonomin och krävt praktiskt arbete i mängd.

Måste bli smartare

– Vi måste bli smartare och effektivare i det vi gör. Under budgetarbetet har vi hittat saker där vi kan spara utan att det påverkar den sportsliga kvalitén ute i verksamheten, framhåller Johansson.

Detta är Svenska Bandyförbundet största förlust i modern tid.

Tidigare starka förbundsordförande som Arne Argus och Pontus Widén vänder sig i graven

Nuvarande ordförande  och ny sedan i höstas är Gisela Stockhaus, Västerås, hon är f ö föreslagen till  omval

Till saken hör att dock  att halva styrelsen var med och tog beslut om budgeten för 2022-2023.

SM-finaler har ökade kostnader på 0,5 miljoner och cirka 4 miljoner i mindre intäkter. Dessutom har kansli-personalkostnaderna, ökat med ca 0,5  miljon kronor , Nu tillkommerytterligare personalkostnader på runt 1 miljon, då en person skaengageras på eventsidan från augusti. 

Till saken hör att styrelse och kommitteér har ökat sina kostnader med 0,3 milj 

I underlaget för årsmötet den 17 juni, finns inga konkreta planer på hur ekonomin ska stramas .

Bland föreningarna finns starka<åsikter, och olika<mening om hur hur nuvarande ledning skall beviljas ansvarsfrihet, men bandyns folk "vill inte strida".

Och - nvarande ordföranden  i valberedningen, fd idrottsministern Stig Bertilsson ställer inte upp för omval, inte heller fd landslagsspelaren Anna Klingborg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.