Här är miljonlönerna i Allsvenskan

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson, 33 år, är den allsvenska fotbollens bäst betalda spelare med en årslön på 4 563 000. Sportbladet redovisar de allsvenska spelarnas inkomst av tjänst under fjolåret, beloppen avser taxeringsåret 2023.

Magnus har ett välfyllt CV med spel i flera utländska klubbar, och har tidigare nominerats till ””Årets mittfältare” och allsvenskans MVP, mest värdefulla spelare.

Magnus Eriksson- den hyllade. Den roll han brukar bära och densom fansen är vana vid. Foto: Christine Olsson/TT

Den här säsongen har Magnus hamnat i tränarduon Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöfs frysbox och främst använts som inhoppare. Senast mot Elfsborg på Tele 2, där Magnus byttes in i 57:e minuten. Djurgårds-förlust 0-4.   I januari 2022 förlängdes han kontrakt till och med säsongen 2025.

På andra plats i fotbollens inkomstliga återfinns tidigare Djurgårds-spelaren Victor Edvardsen, 27 år, som nyligen bröt sitt kontrakt. Han valde att gå vidare  till holländska Go Ahead Eagles.  Under 2022 , hans sista som DIF-spelare, tjänade han 4 306 200 kronor.

Djurgårdens stora lönebudget

Värt att notera är att hela sju Djurgårds-spelare återfinns på topp 15 av allsvenskans högsta löner.  En av dessa, Jacob Bergström, med en lön på 2 039 100 kronor, har nyligen återvänt till sin moderklubb, Mjällby, och belastar således inte längre Djurgårdens lönebudget.

Malmö FF, fotbollens ekonomiska gigant med ett eget kapital på 701 miljoner och plus resultat på 82 miljoner för 2022 har tre spelare på topp 15 med Moustafa Zeidan 25 år, på tredje plats med 4 102 800 kronor i årslön.

 Zeidan, hämtad från Helsingborg, har haft sparsamt med speltid under tränaren Henrik Rydström och rapporteras nu gå vidare till Hatta FC i Förenade Arabemiraten.

Övriga MFF-spelare topp 15 är peruanen Sergio Pena, 28 år, åttonde plats och 2 024 500 kronor i ersättning. Han är mest omskriven för att ha dömts för grovt rattfylleri och olovlig körning, påföljden blev villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. 

Mittbacken, dansken Lasse Nielsen, 35 år,  återfinns på elfte plats med en årsinkomst av 1 960 100 kronor. Hans kontrakt går ut efter den här säsongen, ”hemvändaren” Pontus Jansson, redan på plats i Malmö,  har  tagit Nielsens plats.

Bäst betalde AIK-aren

Högst bland AIK:s tre spelare är mittbacken Alexander Milosevic, 3 924 400 kronor och fjärde plats.  Hammarbys Nahir Besara erhåller 1 991 100 kronor och nionde plats.

2022 års mästarlag, Häcken, har endast en spelare topp 15, nämligen Tobias Sana, 34 år,  1 937 600 kronor i lön. Endast fyra allsvenska matcher den här säsongen på grund av skador.

Storstadslagen dominerar helt topp 15,  endast Norrköpings Jacob Ortmark, 25 år, tar sig in på listan med en 14:e plats och en årslön på 1 913 100 kronor.

I jumboplacerade Varberg har Oliver Stanisic, 29 år, 1 248 200 kronor att röra sig med. I krislaget IFK Göteborg redovisas högst ersättning för Gustaf Norlin, 26 år, 1 526 100 kronor.

Vid en bedömning av skatteverkets uppgifter ska hänsyn tas till att spelare kan ha låst del av lön/sign on bonus i fonder, pensioner eller annat, som inte visas i den taxerade inkomsten. 

Vid den senaste granskningen av SHL hockeyspelarnas ersättningar, presenterad inför säsongstarten 2022,  var Skellefteås skarpskytt, Oscar Möller i lönetopp med 2 237 329 kronor, vilket ger månadslön på  186 610 kronor. Beloppet avser inkomst av tjänst under 2021.

Allsvenskans fotbollsklubbar har, trots oro i omvärlden och ökande kostnader, energi och transporter, fått allt större ekonomiska kostymer. Det höga publiksnittet är en del. Stor framgång vid förhandlingar med sponsorer och partners är minst lika viktigt som förklaring till fotbollens miljonlöner på spelarsidan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.