Här är miljonlönerna i Allsvenskan

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson, 33 år, är den allsvenska fotbollens bäst betalda spelare med en årslön på 4 563 000. Sportbladet redovisar de allsvenska spelarnas inkomst av tjänst under fjolåret, beloppen avser taxeringsåret 2023.

Magnus har ett välfyllt CV med spel i flera utländska klubbar, och har tidigare nominerats till ””Årets mittfältare” och allsvenskans MVP, mest värdefulla spelare.

Magnus Eriksson- den hyllade. Den roll han brukar bära och densom fansen är vana vid. Foto: Christine Olsson/TT

Den här säsongen har Magnus hamnat i tränarduon Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöfs frysbox och främst använts som inhoppare. Senast mot Elfsborg på Tele 2, där Magnus byttes in i 57:e minuten. Djurgårds-förlust 0-4.   I januari 2022 förlängdes han kontrakt till och med säsongen 2025.

På andra plats i fotbollens inkomstliga återfinns tidigare Djurgårds-spelaren Victor Edvardsen, 27 år, som nyligen bröt sitt kontrakt. Han valde att gå vidare  till holländska Go Ahead Eagles.  Under 2022 , hans sista som DIF-spelare, tjänade han 4 306 200 kronor.

Djurgårdens stora lönebudget

Värt att notera är att hela sju Djurgårds-spelare återfinns på topp 15 av allsvenskans högsta löner.  En av dessa, Jacob Bergström, med en lön på 2 039 100 kronor, har nyligen återvänt till sin moderklubb, Mjällby, och belastar således inte längre Djurgårdens lönebudget.

Malmö FF, fotbollens ekonomiska gigant med ett eget kapital på 701 miljoner och plus resultat på 82 miljoner för 2022 har tre spelare på topp 15 med Moustafa Zeidan 25 år, på tredje plats med 4 102 800 kronor i årslön.

 Zeidan, hämtad från Helsingborg, har haft sparsamt med speltid under tränaren Henrik Rydström och rapporteras nu gå vidare till Hatta FC i Förenade Arabemiraten.

Övriga MFF-spelare topp 15 är peruanen Sergio Pena, 28 år, åttonde plats och 2 024 500 kronor i ersättning. Han är mest omskriven för att ha dömts för grovt rattfylleri och olovlig körning, påföljden blev villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. 

Mittbacken, dansken Lasse Nielsen, 35 år,  återfinns på elfte plats med en årsinkomst av 1 960 100 kronor. Hans kontrakt går ut efter den här säsongen, ”hemvändaren” Pontus Jansson, redan på plats i Malmö,  har  tagit Nielsens plats.

Bäst betalde AIK-aren

Högst bland AIK:s tre spelare är mittbacken Alexander Milosevic, 3 924 400 kronor och fjärde plats.  Hammarbys Nahir Besara erhåller 1 991 100 kronor och nionde plats.

2022 års mästarlag, Häcken, har endast en spelare topp 15, nämligen Tobias Sana, 34 år,  1 937 600 kronor i lön. Endast fyra allsvenska matcher den här säsongen på grund av skador.

Storstadslagen dominerar helt topp 15,  endast Norrköpings Jacob Ortmark, 25 år, tar sig in på listan med en 14:e plats och en årslön på 1 913 100 kronor.

I jumboplacerade Varberg har Oliver Stanisic, 29 år, 1 248 200 kronor att röra sig med. I krislaget IFK Göteborg redovisas högst ersättning för Gustaf Norlin, 26 år, 1 526 100 kronor.

Vid en bedömning av skatteverkets uppgifter ska hänsyn tas till att spelare kan ha låst del av lön/sign on bonus i fonder, pensioner eller annat, som inte visas i den taxerade inkomsten. 

Vid den senaste granskningen av SHL hockeyspelarnas ersättningar, presenterad inför säsongstarten 2022,  var Skellefteås skarpskytt, Oscar Möller i lönetopp med 2 237 329 kronor, vilket ger månadslön på  186 610 kronor. Beloppet avser inkomst av tjänst under 2021.

Allsvenskans fotbollsklubbar har, trots oro i omvärlden och ökande kostnader, energi och transporter, fått allt större ekonomiska kostymer. Det höga publiksnittet är en del. Stor framgång vid förhandlingar med sponsorer och partners är minst lika viktigt som förklaring till fotbollens miljonlöner på spelarsidan.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen